Annons:

Naturviner och matupplevlser på Resarö

Har du någonsin drömt att hoppa av din karriär att starta om, att öppna nytt, att jobba hemifrån? När man tänker på att jobba hemifrån får åtminstone jag lätt kopplingar till jobb som går att göra via nätet, telefonförsäljning med mera. Men man kan också göra som Husmor Lisa gjort, gå från Handels till köket och från MTV till egen restaurang –  i vardagsrummet!

Husor Lisa Reclaima husmodern (600x538)

För fyra och ett halvt år sedan köpte hon och hennes familj huset på Resarö, Vaxholm, med utsikt mot skärgården och helt vanliga grannar. För ungefär två år sedan, efter ombyggnader, restaurering och massor med byråkratiskt krångel stod hon med ett godkänt restaurangkök och öppnade portarna till sin egen restaurang, en av Sveriges första hemma-restauranger.

Husmor Lisa (450x600)

Du känner kanske igen henne, hennes smittsamma leende och raka stil från programmen Halv åtta hos mig (2009) och Sveriges mästerkock (2012) eller via hennes blogg Din husmor på nätet. Numer hittar du dock henne på Husmor Lisa.  Hon heter egentligen Lisa Lönner Pulkkinen och är en sådan där person som är sig själv vilket gör att man direkt känner sig välkommen när man stiger in i jugendvillan. Man kommer rakt in i hallen och ser uppdukade bord, en varm hemtrevlig känsla.

Matsalen tar cirka 20 gäster, även om hon har plats för ungefär det dubbla. Det känns lite som att komma hem, man möts av hennes antika möbler, bestick och porslin som har några år på nacken. Det känns genuint, varmt och hemtrevligt.

Välkomstdrink toppad med champagne och ogräs - låter kanske udda men mycket god!
Välkomstdrink toppad med champagne och ogräs – låter kanske udda men mycket god!

För en liten tid sedan fick jag en inbjudan att komma till Husmor Lisas restaurang och samtidigt prova intressanta viner. Hon har gjort sig känd för att använda mycket av sina hemodlade och närodlade eller närproducerade ingredienser samt göra egna produkter. Dessa kan man bland annat köpa på Bondens marknad, en rekommendation bland många är hennes ketchup. Hon berättar att omkring 90-95 % av produkterna i hennes restaurang är just närproducerade, vinet undantaget. Nu finns det ju inte mycket lokalproducerat vin så då känns det som en naturlig koppling mellan Lisas mat och just natur- och ekologiska viner.

Menyn imponerar och min första tanke är det skandinaviska köket möter det hemvävda – det där rena organiska som man möter hos Noma, möter här husmodern med en innovativ tvist. Missförstå mig nu rätt, här finns massor med experimentlusta och finess men det är gjort med ena foten i det traditionella skandinaviska köket och den andra i köksträdgården. Miljön och inredningen förstärker bilden att vara hemma hos någon släkting eller vän, dock med den skillnaden att man får restaurangservering och mat som går över det ”hemlagade” gör att man både känner sig såväl hemma som bortskämd!

vildandleverpaté
vildandleverpaté

Bland rätterna vi provade står två ut för mig. Den första är en vildandleverpaté med egen cornichon från gurkgallaringen, syltad randig grön tomat toppad med lingonglögg-gelé. Den andra rätten är en fantastisk konjaksflamberad sejfile med rotselleri från rot till blast, inlagda krassefrön och rökt ostronsås.  Dessa två rätter i sig är värt ”omvägen” eller kanske bättre sagt en sväng förbi denna lilla oas. Så ta chansen att uppleva norra skärgården, en fantastisk miljö och njut av lite husmorsvärme och fantastisk mat.

konjaksflamberad sejfile med rotselleri
konjaksflamberad sejfile med rotselleri

Efter detta får Husmor Lisa dock ursäkta mig, nu tänker jag presentera två av vinerna som jag tycker stack ut lite extra. Först dock ett litet önskemål till Husmors Lisa – jag gillar det hemvävda och porslin samt bestick från förr – men för vinupplevelsen skulle jag införskaffa lite mer vinvänliga glas.

Vinerna importeras av Vin & Natur, de säljer främst till restaurang, men det går också att göra privatimport via bolaget.

Ptit Luchini Vin de Soif Loire Cabernet franc (592x600)

P’tit Luchini Vin de Soif Loire Cabernet franc. Från vinjournalist till vinmakare – ännu en karriärsvändning, inte olik Husmor Lisas. Kenji Hodgson och hans fru Mai bestämde sig för att inte bara skriva om vin utan också göra det, de flyttade från Vancouver till Loire och här är resultatet. Ett riktigt bra vin gjort på 100 % cabernet franc med endast 10,5 % alkohol. Här finns röda vinbär, granatäpple och en hint av lingon. Just lingonen ger en liten snygg beska som ackompanjeras av en lite grön kvistig ton som indikerar att druvorna inte avstjälkats. Det här är ett vin som skulle kunnat bli lite för saftliknande om det inte hade en riktigt bra syra och struktur – vilket det har! I avslutet kommer en fin kryddig avslutning som ger bra längd.  Köp, drick njut! Funkade mycket bra till anklevern och lingongelén men funkar också utmärkt som sällskapsvin.

tres uves (600x600)

Bodegas Barranco Oscuro Tres Uves 2011 görs på tre druvor: vermentino, vignega och viognier. Vingården ligger riktigt högt på 1368 meter över havet på berget La Contraviesa, vid Alpujarra, Granada, Spanien. Det här är ett spännande komplext lite annorlunda vin. Det är ett torrt vitt vin med drag av en fino rama, dvs en färsk sherry. Det är dock mer fruktigt och har bara en hint av oxiderade noter. Det är Intensivt, lätt fenoliskt med en strålande syra, inslag av mandel och marsipan och massor med mineral i avslutet. Det är ett sådant där strålande matvin som passar till det mesta: fågel, kalv, lamm, fisk, rotfrukter, kryddad mat, salt mat, julbord med mera. Mycket trevligt!

Kolla gärna in Vin & Naturs facebook-sida och ställ frågor direkt till dem eller håll koll på var ni kan få tag i deras viner. De jobbar med omkring 85 producenter som antingen producerar naturvin, bio-dynamiskt eller ekologiska viner. Majoriteten kommer från Frankrike men de har också en del från Spanien, Italien med mera.

Morgon Dagens ekologiska röda (600x540)

Låt mig avslutningsvis också nämna lite om ett par lokala drycker, Husmor Lisa har också sådana på sitt bord. Det första ett julöl från Ingarö gjord av Gusten Larssons kött & svets (kan man annat än att älska namnet). När jag såg denna etikett vart jag helt ute cyklade. Min första take var kul ett vin på ölbutelj. Det som lurade mig var givetvis etiketten: Dagens ekologiska röda – toppat av ordet Morgon, vilket jag läste som namnet Morgon, en region i Bourgogne. Istället en mycket trevlig julöl med precis lagom beska och sötma med inslag av lite juliga toner av pommerans, korinter och kanel.

snapps (445x600) (2)

Husmor Lisa gör också ett par olika snapsar, den ena mer örtigt fräsch och den andra lite beskare och visst är det underbart när man kan se kryddning – gott, annorlunda och kommer funka utmärkt till julbordet, som man givetvis kan avnjuta på Resarö.

Skål och väl bekomme!

Magnus Reuterdahl

 

 

Annons:

Här finns mer att läsa om