Redaktionen

>Citronmarängpaj – frisk och god med amerikanska förtecken

| 12 June 15:11

>


Fantastiskt god paj som både är syrlig och söt, imponerar på de flesta.

Citronmarängpaj 8 portioner

1 smord form, 28 cm i diameter, med löstagbar kant

Sockerdeg
3 dl vetemjöl (180 g)
75 g smör
1 dl florsocker
1/2 krm salt
1 tsk vaniljsocker
1 ägg + 1 äggula

Arbeta snabbt ihop alla ingredienser utom äggen till en smulig massa. Tillsätt äggen och kör hastig ihop smulorna till en deg. Låt den vila 1 timme i kylskåp. Kavla ut degen eller tryck ut den i formens botten och upp på kanterna. Nagga bottnen med gaffel. Ställ in formen i kylskåpet i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda pajen på nedersta falsen i ugnen cirka 15 minuter tills den är ljust gul.

Citronkräm
rivet skal av 1 tvättad citron
saft av 2 citroner (1 1/2 dl)
2 dl strösocker
2 msk smör
3 äggulor
2 dl vatten
4 msk maizena majsstärkelse

Blanda alla ingredienser till krämen i en kastrull, rostfri eller med beläggning. Låt sjuda under omrörning tills krämen tjocknar. Den får inte koka, då koagulerar äggen. Häll genast krämen i pajformen. Stryk den slät med hjälp av en kniv om det behövs och låt den kallna i formen.

Maräng
3 äggvitor
1 dl strösocker
1 tsk citronsaft

Blanda äggvitorna till marängen med socker och citronsaft i en rundbottnad bunke eller en liten rostfri kastrull. Sätt bunken över en kastrull med sjudande vatten och vispa kraftigt tills smeten är 50-60 grader (använd hushållstermometer) eller tills den blivit tjock och styv. Sätt ugen på 250 grader. Ta bort bunken från kastrullen och vispa marängen kall med en elvisp på mellanhastighet eller vispa den för hand. Stryk ut marängen lite oregelbundet över citronkrämen. Sätt in pajen mitt i ugnen tills den får färg, 3-5 minuter. Låt svalna och ta bort formens kant. Servera pajen rumsvarm.