Redaktionen

Chokladfondant – chokladchock med härlig skorpa och rinnigt inre

| 13 February 14:35
 Smöra formarna och pudra dem med kakao, då går det att stjälpa upp dem på fat när de är gräddade.
 Chokladen smälter över vattenbad tillsammans med smör.
 Äggen vispas med farinsocker över vattenbad till ett ljust skum.
Chokladfondanten ska ha ett rinnigt inre när de är färdiggräddade. En mer sexig dessert kan man inte finna, dessutom är den förföriskt god. En kula vaniljglass och några bär kan förhöja smaken ytterligare. Receptet kommer från Elle mat & vin.

Chokladfondant 8 port
4 msk kakao
50 g vit choklad
200 g mörk choklad (70%)
200 g smör + lite extra till formarna
4 ägg
3 äggulor
90 g (drygt 1 dl) farinsocker
25 g (knappt 1/2 dl) vetemjöl
Smöra de 8 puddingformarna som rymmer 1 1/2 dl. Pudra i kakao och rulla/skaka formarna så att de täcks med kakao på insidan. Häll ut kakao som inte fastnar. Sätt ugnen på 180 grader. Smält vit och mörk choklad tillsammans med smöret över vattenbad. Vispa ägg, äggulor och socker vitt och pösigt över ett annat vattenbad. Rör ner mjölet i den smälta chokladen tills allt är väl blandat. Vänd ner blandningen i äggmixen, var inte rädd för att vända ur luft ur smeten, det är viktigt att allt blandas ut ordentligt. Häll upp i formarna och lämna minst 1 cm kvar till kanten. Sätt dem på en bakplåt och grädda i 9-10 min tills chokladfondanten fått en skorpa på toppen och börjar släppa runt kanten. Låt vila i 30 sekunder innan du stjälper upp dem på tallrikar. Servera med glass, grädde eller bär om du vill.
Kommentar: Jag halverade receptet och det gick utmärkt.