Redaktionen

Förrätt och rökt fisk med aioli och örtsås

| 3 July 21:28

En mysig middag i sommarstugan inleddes med en liten förrättsbuffé. Stekt halloumi på salladsbädd med honung, små stekta korvar, blandade charkuterier, vitlöksbröd med persilja och vitlöksmarinerade oliver.

Vi skulle också röka lax. Jag hade en fin bit färsk lax men när vi skulle röka fanns ingen sprit till brännarna. För att vi skulle få någon middag tog vi det som fanns, gul tändvätska. Så här i efterhand, inget att rekommendera. Det blev en ordentligt brasa och röklådan blev helt nersotad. Laxen blev mot alla odds ändå fantastiskt god och serverades med lättkokta, smörslungade sockerärtor.

Till serverades en hemslagen aioli, slår alla köpta med hästlängder.

En örtsås med massor av färska örter fick också dela tallriken.

Förrätt och rökt fisk med aioli och örtsås 4 port

Förrätt:

halloumi

sallad

honung

oliver

charkuterier

korvar

vitlöksbröd

Ta så mycket eller lite du vill.

 

Rökt lax:

600-700 g laxfilé

salt

peppar

röklåda

rökspån

Tenol (till spritbrännarna)

Följ instruktionerna till röklådan.

 

Smörslungade sockerärtor:

2 pkt sockerärtor

smör

Koka sockerärtorna ett par minuter och rör ner en klick smör och lite salt. Servera.

 

Örtsås:

1 dl vispgrädde
1/2 dl majonnäs
1/2 dl hackad dill
1/2 dl hackad gräslök
ev lite salt och peppar

Vispa grädden till ett hårt skum och vänd ner majonnäsen. Smaksätt med dill, gräslök och salt och peppar.

 

Aioli:

4 vitlöksklyftor
1 krm salt
2 äggulor
2 dl neutral olja t ex majsolja
1-2 msk pressad citron
(ev 1/2 krm kajennpeppar eller några stänk tabasco)

Skala vitlöken och pressa i en skål. Rör i salt och gulor. Tillsätt oljan lite i taget under elvispning eller handvispning tills blandningen tjocknar. Smaka av med citron och ev peppar eller tabasco.