Redaktionen

Plankstek med Café de Parissmör

| 4 July 15:55

Den här underbara planksteken gjorde vi på midsommaraftons kväll i sommarstugan. Fluffigt mos, riktigt bra kött och det smakrika Café de Parissmöret. Några halverade körsbärstomater och vitlöksstekta haricots verts höjde matupplevelsen ett extra snäpp. Det här rätten har en riktigt bra impfaktor och plankorna kan köpas på t ex Clas Ohlsson.

Plankstek med Café de Parissmör 4 port

600-800 g kött av god kvalitet t ex utskuren biff eller entrecote

Potatismos:

1 kg mjölig potatis, skalad och i mindre bitar

1 ägg

salt och peppar

Haricots verts:

1 pkt frysta haricots verts

1 vitlöksklyfta, finhackad eller pressad

salt och peppar

Övrigt:

2 tomater eller 8 körsbärstomater

Café de Parissmör

Gör kryddsmöret först. Koka potatisen och vispa eller mosa den tillsammans med ägget, salt och peppar. Det ska vara ett ganska fast mos som är lätt att spritsa eller klicka ut. Koka haricots verts enligt anvisningar på paketet. Spola i kallt vatten och stek sedan hastigt i en stekpanna med smör, vitlök, salt och peppar. Pensla plankorna med smör och lägg på en halv tomat. Värm i ugnen 10 minuter på 200 grader. Spritsa moset på plankorna och lägg haricots verts i mitten. Gratinera moset under ugnsgrillen på 250 grader tills det fått färg. Stek köttet i smör och olja på hög värme tills röd köttsaft bildas på ytan. När köttet nästan inte alls fjädrar tillbaka när man trycker med fingret då är det medium rare. Stek kortare eller längre tid för rare eller medium well.  Fördela köttskivorna på plankorna och lägg på en generös klick Café de Parissmör. Servera direkt.