Redaktionen

Stekt inlagd strömming

| 7 July 11:24

Det här måste vara den ultimata sommarmaten. Håller länge i sin ättikslag och är jättegott på knäckemacka med skivad kokt färskpotatis. Perfekt på picknicken eller lättlunch i solen.

Stekt inlagd strömming 4-6 port

16 strömmingsfiléer

2 msk hackad dill

1/2 tsk salt + 1/2 tsk salt

1 krm svartpeppar

1/2 dl ströbröd

50 g smör

Lag:

1 1/2 dl vatten

1 dl strösocker

1/2 dl ättikssprit (12 %)

1/2 tsk salt

1/2 rödlök

10 kryddpepparkorn

Klipp bort ryggfenan på strömmingsfiléerna och lägg dem med skinnsidan nedåt på en skärbräda. Strö över dill, 1/2 tsk salt och peppar. Lägg ihop strömmingsfiléerna två och två. Blanda ströbrödet med 1/2 tsk salt. Vänd strömmingsflundrorna i ströbrödet. Lag: Koka upp vatten, socker, ättika och salt så att socker och salt löser sig. Låt lagen kallna. Skala och skiva löken. Krossa kryddpepparn grovt. Blanda ner lök och kryddpeppar i lagen. Stek strömmingsflundrorna i smöret ca 3 min per sida. Lägg ner de varma, nystekta flundrorna i ättikslagen och låt dem kallna före servering.