Redaktionen

Paj med getost, fänkål och purjolök

| 18 August 11:37

Urgod paj med mjäll fänkål och smakrik getost. Pricken över i är att ringla flytande honung över. Definitivt en av mina favoritpajer som också kan bli din.

Paj med getost, fänkål och purjolök 4-6 port

Pajdeg:

3 dl vetemjöl

125 g kallt smör

2 msk kallt vatten

1 form, 24 cm i diameter

Fyllning:

2 fänkålsstånd, ca 400 g

1 purjolök, ca 200 g

100 g marinerade soltorkade tomater

3 ägg

2 dl mjölk

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

200 g chèvre (fransk getost)

3 msk solrosfrön eller pinjenötter

Pajdeg: Mät upp mjölet i en bunke. Lägg i smöret, skuret i bitar. Finfördela smöret med fingertopparna till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i formen och låt den vila i kylskåp 15-30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min. Fyllning: Skär fänkål och purjolök i bitar. Koka fänkålen i lättsaltat vatten 3 min, lägg i purjolöken och koka 2 min till. Låt rinna av i durkslag. Grovhacka tomaterna. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar.  Lägg i grönsakerna och häll över äggsmeten. Lägg på osten i skivor och strö över frön eller nötter. Grädda pajen i mitten av ugnen 40-50 min. Servera med sallad.