Redaktionen

Lax- och räkpaj med pepparrotsgrädde

| 16 September 21:03

En annorlunda men väldigt smakrik paj där skalet gräddas men inte fyllningen. Vi serverade pajen på vår kräftskiva med familjen och det var väldigt goda smaker.

Lax- och räkpaj med pepparrotsgrädde 4-6 port

Pajdeg:

3 dl vetemjöl

100 g smör

3 msk kallt vatten

Fyllning:

3 dl vispgrädde

1 dl turkisk yoghurt 10%

1 – 1 1/2 msk riven pepparrot

salt

1 kg räkor med skal

200 g kallrökt lax

100 g sockerärtor

Garnering:

citronskivor

salladsblad

dillkvistar

Pajdeg: Arbeta samman mjöl och smör i matberedare eller för hand. Tillsätt vatten och kör tills degen håller ihop. Låt vila kallt i kylskåpet ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.  Tryck ut degen i en pajformen, ca 22 cm i diameter och nagga botten med en gaffel. Grädda mitt i ugnen tills pajskalet fått fin färg, 10-15 min. Låt svalna. Fyllning: Vispa grädden och vänd ner yoghurt. Tillsätt pepparrot, lite i taget. Tänk på att smaken mognar efter hand. Smaka av med salt. Skala räkorna. Strimla laxen. Skölj och strimla sockerärtorna på längden. Fördela det mesta i pajskalet och täck med pepparrotsgrädde. Varva resten av ingredienserna ovanpå.  Servera!