Redaktionen

Äppelmos

| 18 September 08:59

Med röda vackra äpplen från sommarstugan fick jag ett härligt rött och smakrikt mos. Jag skär av fruktköttet och får bara kvar kärnhuset. Kokar sedan äpplena och passerar dem till ett mos. Skalresterna mixar jag och passerar genom en finmaskig sil och får då även ett gott mos på resterna.

Passerat äppelmos ca 1 kg
1 kg äpplen
1/2 dl vatten
1 dl socker per liter passerat mos
1 1/2 krm askorbinsyra per liter passerat mos
ev. smaksättning som ekologiskt vaniljpulver eller kanel
Tvätta äpplena och skär bort fruktköttet runt kärnhuset. Lägg äpplena i en gryta och slå på vatten. Koka upp långsamt och koka under lock tills äpplena mosar sig. Rör lite då och då med en träsked, äpplen bränner lätt vid. Koktiden kan vara mellan 5 och 15 minuter beroende på äppelsort och hårdhet. Passera frukten med hjälp av en passervagga eller durkslag ställd ovanför en bunke. Mät det passerade äppelmoset i litermått och tillsätt socker efter smak, ca 1 dl per liter  mos. Rör ut askorbinsyran i lite av moset och blanda ner i den större mängden. Askorbinsyran gör att den vackra färgen behålls. Låt äppelmoset kallna, lägg det i frysförpackningar och frys in.