Redaktionen

Risotto med jordärtskocka, äpple och kantareller

| 21 October 09:38

Saltå Kvarn Smakråd är en grupp med matglada entusiaster som hjälper till att prova nya produkter, testa recept och delar med sig av sina erfarenheter i köket. Jag är en av dem. Har provlagat ett recept med Saltå Kvarns nya Carnaroli ris och resultatet blev fantastiskt. Risotton är här smaksatt med bland annat timjan, kantareller, sidfläsk, äpple och västerbottensost. Till serverade jag en skiva av vardera bresola, parmaskinka, pata negra och några skivor felinosalami. Behöver jag säga att det blev en succé. Förbered alla ingredienser, så är middagen klar på mindre än en halvtimme.

Risotto med jordärtskocka, äpple och kantareller 4 port

3 dl ris, Saltå Carnaroli

4 msk olivolja, Saltå Classico

2 charlottenlökar, finhackade

3 dl vitt vin, Saltå Riesling

1 l grönsaksbuljong, varm (1l vatten och 2 buljongtärningar)

2 msk smör

2 dl svamp (Kantareller, Karl-Johan), i bitar och förvälld

200 g jordärtskocka, skalad, tärnad och lätt kokt

1 äpple, i tärningar

1/2 dl tärnat rökt sidfläsk, tärnat

1 tsk repad färsk timjan

2 msk finhackad persilja

1/2 tsk rivet citronskal

2 dl riven Västerbottensost

svartpeppar

salt

Värm en kastrull på medelstark värme. Bryn lök och ris i olivoljan 2-3 minuter. Häll på vinet och låt det koka in. Slå på 1/3 av buljongen och låt koka in något under omrörning, späd med resten av buljongen, lite i taget, under omrörning tills riset har ett behagligt tuggmotstånd och risottons konsistens är krämig. Ta av från värmen. Denna process bör ta 18-20 min.

Värm en stekpanna några minuter innan riset är klart. Stek hastigt svamp och sidfläsk i smöret. Tillsätt äpple, jordärtskocka, örter och citron. Stek ytterligare någon minut. Häll detta i den färdiga risotton, tillsammans med ost, svartpeppar och om det behövs, salt. Rör om och servera omgående.