Redaktionen

Smörrebröd med kryddig tjälknöl och curryremoulad

| 16 November 12:56

Till min dotters 1-års dag bjöd jag familj och släkt på smörrebröd. Jag gjorde tre stycken olika och lade upp på tallrikar. Älskar smörrebröd och försökte här att hitta på något lite annorlunda. Tjälknölen är av älg och efter att ha legat i en kryddig lag blev den saftig och smakrik. Remouladen med curry och pickles blev en smaksensation och passar till mycket annat. Tänk på att tjälknölen tar ett dygn innan den är färdig. Portionsstorleken kan variera men köttet räcker till många.

Smörrebröd med kryddig tjälknöl och curryremoulad

Tjälknöl:

1 1/2 kg fryst innanlår- eller ytterlår eller fransyska

1 l vatten

1 dl salt

1/2 dl rosépeppar

1 msk enbär, krossade

1 msk grönpepparkorn

1 msk svartpepparkorn

1 msk torkad timjan

1 msk torkad basilika

1 tsk dillfrön

2 tsk torkad salvia

2 tsk torkad rosmarin

Sätt ugnen på 100°. Placera den frysta steken på galler över en långpanna i nedre delen av ugnen. Stick in en köttermometer när köttet tinat tillräckligt efter 2-3 timmar. Låt temperaturen gå upp till 61 grader för rosa kött, 70-75° för att få ett mer genomstekt. Det tar 10-12 timmar. Koka ihop lagen 3-4 minuter. Lägg det varma köttet i en trång bunke eller dubbla frysplastpåsar. Häll över den varma lagen, som ska täcka köttet. Låt det svalna lite, täck över eller knyt till och ställ det kallt 5-6 timmar. Då har köttet fått en lagom sälta. Ta steken ur lagen. Skrapa bort det mesta av kryddorna. Skär köttet i tunna skivor.

Curryremoulad:

2 dl pickles, hemgjorda eller köpta, finhackade

2 dl majonnäs, hemgjord eller köpt

2 tsk curry

1 msk gurkmeja

Finhacka pickles och blanda med majonnäs, curry och gurkmeja.

Smörrebröd:

skivor av osötat rågbröd

smör

rostad lök

Montering:

Bred smör på brödskivorna, dela dem eventuellt för mindre portioner. Lägg på tunna skivor av tjälknölen så brödet täcks. Klicka på curryremoulad och strö över rostad lök. Servera.