Redaktionen

Majstortillas

| 30 November 07:00

Att göra egna tortillas är inte svårt, bara att röra ihop degen, kavla och grädda. Godare blir dem förstås och inte innehåller dem en enda onödig tillsats. Jag gjorde mina på Saltå Kvarns finmalda majsmjöl och vetemjöl.

Majstortillas 12 st

3 dl majsmjöl

3-4 dl vetemjöl

2 tsk salt

3 1/2 dl vatten

1 1/2 dl lättöl

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt vatten och öl och knåda till en smidig deg. Det är viktigt att få rätt konsistens, är degen för torr håller den inte ihop när du kavlar ut den. Dela degen i 12 bitar och rulla ut dem mellan händerna till små runda kulor. Tryck ut till små kakor och kavla ut på lätt mjölat bakbord. Grädda tortillan antingen i en stekpanna eller i ugnen på 250 grader. Lägg dem ovanpå varandra i en hög  med en handduk över, så håller dem sig mjuka. Om man gör en lösare röra kan man grädda tortillan i stekpanna. Häll då 2 msk av smeten i pannan och stek på medelstark värme.