Redaktionen

Ugnsbakad hälleflundra med beurre blanc, pocherade ostron och riven pepparrot

| 28 December 21:16

En alldeles underbar fiskrätt tillagades under en workshop tillsammans med kocken Klas Lindberg. Den passar utmärkt som huvudrätt på nyårsafton, tänkte faktiskt göra den själv. Servera med en god puré gjord på t ex jordärtskockor, sötpotatis, morot eller potatis.

Ugnsbakad hälleflundra med beurre blanc, pocherade ostron och riven pepparrot 4 port

4  bitar hälleflundra à 200 g

Beurre blanc:

2 schalottenlökar, fint hackade

2 msk vitvinsvinäger

1 dl vitt vin

1/2 dl grädde

200 g smör, kallt och tärnat i 1 cm tärningar

1 msk citronsaft (valfritt)

salt, efter smak

svartpeppar, efter smak

Tillbehör:

plockad dill och krasse

färsk pepparrot, fint riven

8 hela färska ostron

Sätt ugnen på 150 grader. Fisken: Lägg fisken i en ugnsfast form och salta. Baka i ugnen till innertemperatur 47 grader. Ostron: Öppna ostronen, var noga med att spara vätskan. Pochera ostronen i sin egen juice, bara tills de precis dragit ihop sig. Lägg undan ostronen och spara lagen till såsen. Sås: Skala och hacka schalottenlöken så fint du kan. Blanda löken med vinäger, vitt vin och ostronlagen i en kastrull och koka ihop (reducera) till ca hälften – det tar ca 5 minuter beroende på kastrull. Gå i med grädden och koka lite till. Vispa i det kalla smöret vid sidan om spisen. Ibland måste såsen återvärmas något och sedan monteras vidare med smör. Då reder sig smöret till en fin slät smörsås. Ta av från värmen och smaka av med något kryddmått salt och kryddmått svartpeppar samt lite citronsaft. Avsluta såsen med att röra ner delade pocherade ostron. Smörsåsen är klar att servera. Riv pepparrot fint och plocka dill och krasse.  Servera den bakade hälleflundran med beurre blanc, färsk riven pepparrot och plockade örter.