Redaktionen

Chokladsufflé

| 29 December 21:33

Det här är kocken Klas Lindbergs bästa och enklaste recept på chokladsufflé. Den går att förbereda och förvara i kylen tills det är dags att grädda. När vi tillagade suffléerna under en workshop med Klas så spritsade vi hälften av smeten i formarna, lade i lite hackad mörk choklad i mitten och spritsade sedan på resten av smeten. Det blev en härlig liten överraskning när vi sedan satte skeden i den. Klas serverade suffléerna med en sked vaniljglass nerstucken i formen. Synd på så fina suffléer kan tyckas, men det var fantastiskt gott.

Chokladsufflé 4 port

200 g mörk choklad, smält

150 g äggvita (4-5 st)

125 g socker

4 portionsformar

smör och strösocker till formarna

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra formarna så att de är helt täckta med ett tunt lager smör. Häll i strösocker och ”bröa” formarna. Det är viktigt att precis hela formen är täckt med smör och socker, annars kommer inte sufflén att stiga rakt.

Smält chokladen i mikron eller över vattenbad.

Vispa äggvita med 1 msk strösocker långsamt, tillsätt sockret lite i taget och vispa lite snabbare. När allt socker är i vitan kan man vispa snabbt. Det ska vara en homogen maräng. Vänd ner ¼ maräng i den smälta chokladen och vänd samman med en slickepott. Vänd ner ytterligare ¼. Avsluta med att vända ihop sufflésmeten med resen av marängen. Den behöver inte vara helt slät, det är viktigt att smeten är luftig. Spritsa ner smeten i formarna och dra tummen runt kanten så att det blir en rand mot formen. Det gör att smeten inte fastnar i formen och stiger rakt.

Grädda 9-12 minuter eller tills suffléerna rest sig. Servera direkt.