Redaktionen

Tortilla med ost och salsa – quesadilla

| 10 January 09:18

Quesadilla är ostfyllda stekta tortillabröd. Jag tycker det blir extra gott med en smakrik ost och en god salsa. Här är ett recept på hemgjorda tortilla och tacosås. Variera med rökt skinka eller prova getost och rucolasallad, mozzarella och soltorkade tomater, västerbotten och rökt lax.

Tortilla med ost 4 port

Majstortilla:

2 dl mjölk

1 1/2 dl fint majsmjöl

3 1/2 dl vetemjöl

1 1/2 tsk bakpulver

1 tsk salt

2 msk rapsolja

Hetta upp mjölken och rör ner majsmjölet. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt. Tillsätt mjölkblandningen och oljan och arbeta ihop till en smidig deg, lättast gör man det med händerna. Dela degen i åtta bitar och låt dem vila invirade i plastfolie ca 30 min i rumstemperatur. Kavla ut varje degbit till rundlar, ca 20 cm i diameter. Grädda dem en i taget i en het, torr stekpanna ca 30 sekunder på varje sida. Täck över de nygräddade tortillabröden med en ren handduk så att de håller sig mjuka och varma.

Tillbehör:

200 g riven västerbotten, cheddar eller annan smakrik ost.

Lägg ut 4 tortillabröd . Strö över osten. Lägg på resterande tortillabröd som lock. Stek  i stekpanna i ca 2 minuter på varje sida. Skär upp i halvor eller i tårtbitar. Servera genast.

Tacosås 4 port

1 gul lök, finhackad

3 vitlöksklyftor, hackade

1/2 msk olja

1 tsk socker

1 tsk chilipulver

1 tsk paprikapulver

1 tsk spiskummin

1 tsk torkad oregano

1/2 tsk nymald svartpeppar

1/2 dl tomatpuré

1 tärning grönsaksbuljong

1 burk krossade tomater (ca 400 gr)

1-3 urkärnade finhackad jalapeno (beroende på hur stark sås du vill ha)

1/2 – 1 msk äppelcidervinäger

salt

Fräs lök och vitlök mjuk i oljan, tillsätt alla kryddor och fräs ytterligare ett par minuter. Slå på tomatpurén och smula ner grönsaksbuljongen och fräs en kort stund. Häll i tomaterna och jalapeno och sjud ca 20 minuter, rör någon gång ibland. Smaka av med salt och vinäger. Kyl ned och servera. Tacosåsen håller upp till en vecka i kylskåp.