Redaktionen

Soppa på jordärtskockor med parmachips

| 18 February 17:06

En underbart god soppa med mycket smak av jordärtskockor. Serverar med ett frasigt chips av en skiva ugnsrostad parmaskinka. Servera gärna med potatis- och jordärtskocksflarn.

Soppa på jordärtskockor med parmachips 4 port

500 g jordärtskockor, skalade och i bitar

3 potatisar, skalade och i bitar

2 vitlöksklyftor, finhackade

1 msk smör

1 1/2 dl vitt vin

1/2 l vatten

2 hönsbuljongtärningar

3 dl vispgrädde

salt

svartpeppar

10 timjankvistar till garnering, eller välj färsk krydda efter säsong och smak

Parmachips:

4 skivor parmaskinka

Fräs jordärtskockor, potatis och vitlök med smör i en tjockbottnad kastrull. Häll över vinet och låt det koka ihop i en minut. Tillsätt vatten och lägg i buljongtärningarna. Rör om. Låt detta koka i 15 minuter, tills allt är mjukt. Mixa soppan i en matberedare eller med en mixerstav. Rör i grädden och värm. Smaka av med salt och peppar.
Parmachips: Gör gärna parmachipsen i förväg. Om de går sönder kan du bryta dem i bitar och dekorera soppan med dessa. Lägg skivor av parmaskinka på en bakplåtspapperklädd plåt och torka i ugnen, 150°C, i ca 5 minuter. Låt svalna på papper.

Garnera soppan med parmachips, timjan och ett par varv med svartpeppar.