Redaktionen

Risotto med kantareller, råstekt jordärtskocka och tärnat äpple

| 1 March 21:21

En underbart god risotto med allt som hösten har att erbjuda. Förutom kantareller, jordärtskocka och äpple smaksätter jag med timjan och citron. Servera som ensamrätt eller tillsammans med kallskuret.

 

Kantarellrisotto med råstekt jordärtsskocka och tärnat äpple 4-6 portioner

3 dl  risottoris t ex Saltå Carnaroli
4 msk olivolja
2 schalottenlökar, finhackade
3 dl vitt vin
1 l grönsaksbuljong, varm (1 l vatten och 2 buljongtärningar)
2 msk smör
2 dl kantareller, i bitar och förvälld
200 g  jordärtskocka, skalad och tärnad
1  äpple, i tärningar
1 tsk repad färsk timjan
2 msk finhackad persilja
½ tsk rivet citronskal
2 dl riven Västerbottensost eller parmesanost
svartpeppar
salt

Värm en kastrull på medelstark värme. Bryn lök och ris i olivoljan 2-3 minuter. Häll på vinet och låt det koka in. Stek kantarellerna i smör och rör sedan ner dem i riset. Slå på 1/3 av buljongen och låt koka in något under omrörning, späd med resten av buljongen, lite i taget, under omrörning tills riset har ett behagligt tuggmotstånd och risottons konsistens är krämig. Ta av från värmen. Denna process bör ta 18-20 min. Värm en stekpanna några minuter innan riset är klart. Råstek jordärtskockan i smör tills den fått lite färg och är mjuk, salta. Tillsätt äpple, jordärtskocka, örter, ost och citron till risotton. Smaka av med svartpeppar och om det behövs, salt. Rör om och servera omgående.