Redaktionen

Pastitsio – Grekisk makaronilåda

| 9 March 10:00

Det här är min grekiska variant på makaronilåda. Tillsammans med en fräsch sallad blir det lätt en favorit. Lyckas du få tag på den grekiska osten kefalotyri så använd den för riktig grekisk karaktär på puddingen.

Pastìtsio – Grekisk makaronilåda 4 port

300 g penne

1 dl riven pecorino eller parmesan

Köttfärssås:

500 g köttfärs

2 gula lökar, finhackade

4 vitlöksklyftor, finhackade

2 msk olivolja

1 burk krossade tomater

1 msk tomatpuré

1 tsk starkt paprikapulver

1 tsk kanel

1 msk hackad rosmarin eller 1 tsk torkad

1 1/2 dl vitt vin

salt

svartpeppar

Ostsås:

1/2 dl vetemjöl

1/2 dl olivolja

5 dl mjölk, värmd

2 ägg, uppvispade

1-2 dl riven pecorino eller parmesan

salt

svartpeppar

Sätt ugnen på 175 grader. Ostsås: Vispa ihop mjöl och olivolja till ostsåsen i en kastrull. Tillsätt den varma mjölken under omrörning. Koka upp. Låt småkoka minst 10 min tills såsen tjocknat. Tillsätt uppvispade ägg, riven ost, salt och peppar. Låt svalna. Köttfärssås: Stek köttfärs, lök och vitlök i olivolja i en stekpanna. Tillsätt tomatkrosset, tomatpuré, kryddor och vin. Låt småkoka 30 min. Smaka av med salt och peppar. Koka pastan al dente i saltat vatten. Häll av och kyl under kallt vatten. Varva pasta, köttfärssås och ostsås i en smord ugnsfast form, avsluta med ostsås. Strö riven ost över. Baka pastìtsion i ugn ca 40 min tills den är gyllenbrun.