Redaktionen

Dumplings med fläsk- och räkfyllning

| 15 April 21:46

Jag hade aldrig gjort dumplings innan jag träffade Fredrik Björlin. Det är inte svårt men lite pilligt. Fredrik inspirerade mig till att skapa det här receptet och det blev fantastiskt gott. Wontondeg finns att köpa i asiatiska butiker, de andra ingredienserna finns i vanliga livsmedelsbutiker. Degknytena ska ångkokas, har man ingen ångkokare eller bambuask så går det bra i ett durkslag av metall. Prova gärna att ångkoka en dumpling för att provsmaka. Bra att kunna justera smaksättningen efter egen smak.

Dumplings med fläsk- och räkfyllning ca 20 st

1 gul lök, fint hackad

200 g vitkål, strimlad och hackad

160 g skalade räkor

160 g fläskfärs

1/2-1 röd chili, fint hackad

1 citrongräs, utbankat och fint hackat

1 ägg

2 vitlöksklyftor, fint hackade

2 msk fisksås

ca 20 st wontonark

olja

Dipsås:

sweetchilisås

lime, skal + saft

ingefära, riven

Stek lök och vitkål mjukt i en stekpanna med lite olja. Mixa räkor och fläskfärs och blanda ner chili, citrongräs, ägg, vitlök, fisksås och vitkålsblandningen. Fördela smeten, ca 1 msk, på varje wontonark. Doppa fingret i en skål med vatten och dra längs kanten på varje wontonark. Försegla kanterna med hörn mot hörn och vecka eventuellt kanten. Doppa varje dumpling i lite olja och ångkoka 7-10 minuter. Används durkslag, så koka upp vatten i en kastrull och lägg på durkslaget. Fodra med bakplåtspapper och gör några hål. Lägg ner några dumpling åt gången och ångkoka. Täck kastrullen med lock eller folie. Servera direkt. Rör ihop ingredienserna till dipsåsen, smaka av efter eget tycke och smak.