Redaktionen

Lakritsfestivalen 21-22 april 2012 – förberedande lakritsprovning

| 16 April 22:34

 

 

 

 

 

 

 

Lakritsfestivalen är en årlig fest för alla lakritsälskare! 21-22 april 2012 kommer Sveriges årliga lakritsfest att hållas på Münchenbryggeriet på Södermalm i Stockholm. Den stora nyheten i år är en hel avdelning för hälsa med lakrits. Dagarna är fyllda med aktiviteter för hela familjen. Lakritstrolleri, föreläsningar, lakritsprovning, dryckesprovning med lakrits och workshops. Vilken är din favorit? Ren, söt, salt, sur eller kanske med choklad? Lakrits finns i många smaker och festivalen ger dig en unik möjlighet att möta lakritsvärlden på ett och samma ställe!

Jag är lakritsambassadör för Lakritsfestivalen och har fått möjlighet att prova lakrits före mässan. Så här tycker jag om det jag provat hittills.

Ryfors konfektyr saluför Hallonvrål. 4 cm stora, sockrade laritsbitar med hallonfyllning. Jag tycker att bitarna är för stora och för söta, men smaken är ju delad. I jämförelse med citronvrålen nedan så vinner hallonvrålen.

Ingredienser: Socker, vetemjöl, melass, stärkelsesirap, ammoniumklorid, lakritsextrakt, gelatin, matsalt, arom, färg E120, E153.

 

 

 

Citronvrålen från Ryfors konfektyr är av samma storlek. Fortfarande tyckte jag och min familj att sockerlagret inte behövs då de blir för söta. Fyllningen gav inte den syrlighet som jag hade förväntat mig av citronen.

Ingredienser: Socker, vetemjöl, melass, stärkelsesirap, veg. fett,  ammoniumklorid, gelatin, lakritsextrakt, salt, arom, färg E153, E160a, E 171.

 

 

 

Lakritsfabriken Premium Liquorice Salty

En salt och smakrik glutenfri lakrits i lagom stora bitar. Innehåller 6% lakritsrot från Iran och är till största delen ekologisk. Konsistensen är mjuk och väldigt god.

Ingredienser: Sirap*, rörsocker*, rismjöl, invertsocker, lakrits, salmiak (ammoniumklorid), sorbitol, salt, vegetabiliskt kol, anisolja och ytbehandlingsmedel: vegetabilisk olja.
*=ekologiska ingredienser 65,2%

 

 

 

Lakritsfabriken Premium Liquorice Super Salty

En saltlakrits som jag hade önskat hade ännu mera sting. Kallas den Super Salty ska den vara riktigt salt. Familjen tyckte den var något mesig, men väldigt god och fin konsistens. Innehåller 6% lakritsrot från Iran och är till största delen ekologisk.

Ingredienser: Sirap*, rörsocker*, rismjöl, invertsocker, lakrits, salmiak, sorbitol, salt, vegetabiliskt kol, anisolja och ytbehandlingsmedel: vegetabilisk olja.
*=ekologiska ingredienser 65,2%

 

 

Confettura di nonna mella från Nature Med

En ekologisk marmelad gjord på äpple, lakrits och vanilj. Marmeladen smakar väldigt mycket lakrits och passar därför perfekt till lakritsälskarens ostbricka. Kan tänka mig att den även kan användas i bakverk då den är så söt. Den har en mörk färg som ger fina kontraster.

Ingredienser: Äpple, karamellsocker, lakritsextrakt, naturligt vaniljpulver
Andel ekologiskt innehåll: 100%