Redaktionen

Blomkålspuré, stekt falukorv och sparris med brynt smör och rostad mandel

| 13 June 22:27

Nu när färskpotatisen kommit till butikerna är det utmärkt att göra en puré på blomkål. Den är mild i smaken och len precis som potatismos. Jag serverar en stekt falukorv som kommer från Hugos i Örserum, men du kan ersätta den med din favoritkorv. Sparris är i säsong och passar utmärkt till med det brynta smöret och den knapriga mandeln.

Blomkålspuré, stekt falukorv och sparris med brynt smör och rostad mandel 4 port

Puré:

1 stort blomkålshuvud, i bitar

mjölk, grädde eller créme fraiche

smör

salt

peppar

Korv:

600 g god falukorv, i skivor

Sparris:

1-2 buntar grön sparris

smör, brynt

flagad mandel, rostad

Koka blomkålen i saltat vatten (eller buljong om mer smak önskas) tills den är mjuk rakt igenom. Häll av vattnet och mixa sönder kålen med en stavmixer eller i assistent. Smaksätt purén med mjölk, smör, salt och peppar.

Stek korven och bryn smöret samtidigt i en kastrull.

Tvätta sparrisstänglarna i kallt vatten, skala och skär eventuellt bort någon centimeter nedtill. Välj en kastrull som är tillräckligt stor så att stänglarna kan ligga i hela sin längd. Koka upp vatten och salta, man kan även lägga i lite socker och en klick smör. Beroende på hur tjocka stänglarna är kokas dem mellan 8 – 15 minuter, prova med en sticka, koka dem inte för mjuka.

Servering: Lägg upp purén, korven och sparrisen på tallrikar. Häll över brynt smör och mandel.