Redaktionen

Sallad med gräslökspocherat ägg, svart ris och citronaioli

| 17 June 22:39

En god vegetarisk sallad med ett gräslökspocherat ägg och matigt svart råris med en fräsch citronaioli. Variera salladen efter säsong och krydda ägget med valfri krydda eller kanske bacon.

Sallad med gräslökspocherat ägg, svart ris och citronaioli 4 port

4 portioner svart råris t ex Saltå Kvarn

3-4 tsk lantbuljong

Citronaioli:

2 vitlöksklyftor, rivna eller pressade

2 äggulor

1 1/2-2 dl majsolja eller annan smaklös olja

1 citron, rivet skal och lite saft

salt

svartpeppar

Sallad:

Sparris, kokt och i bitar

Färsk spenat

Vårlök, tunt skivad

Zucchini, skalad och tunt skivad

Sockerärtor, strimlade

Rostade pumpakärnor

Citronolivolja

Salt

Peppar

Gräslöksposcherade ägg:

4 ägg

Gräslök, fint skuren

Salt

Peppar

Olja

Plastfilm

Koka riset enligt anvisning på paketet och smaksätt eventuellt vattnet med lantbuljong istället för salt. Citronaioli: Rör ihop äggulor och vitlök. Vispa i oljan droppvis till en tjock sås. Smaksätt med rivet citronskal, lite citronsaft, salt och peppar. Låt stå och mogna en stund. Sallad: Blanda ihop grönsakerna och smaksätt gärna med citronolivolja, salt och peppar. Strö över rostade pumpakärnor. Pocherade ägg: Koka upp vatten i en kastrull. Klä en mindre skål med plastfilm (ta en ganska lång bit). Olja skålen något och strö över gräslök, salt och peppar. Knäck i ägget och strö över lite mer gräslök, salt och peppar. Knyt ihop plastfilmen till ett tätt paket runt ägget. Gör likadant med övriga ägg. Lägg ner äggen i det kokande vattnet och lägg på ett lock, dra från värmen. Låt stå ca 5 minuter eller tills vitan är fast och gulan krämig. Spola i kallt vatten och ta försiktigt bort plastfilmen.

Montering: Fördela sallad på fyra tallrikar. Dela ägget och lägg det ovanpå. Lägg en sked ris bredvid och ringla citronaioli över. Strö över rostade pumpakärnor.