Redaktionen

Finalisterna i Årets Konditor 2012

| 19 June 22:16

Nu är finalisterna i Årets Konditor utsedda. Det är fyra kvinnor och en man som kvalificerat sig till finalen av, det svenska mästerskapet för professionella konditorer, Årets Konditor. Årets Konditor arrangeras av Sveriges bagare & konditorer och finalen äger rum på Nordiska museet i Stockholm den 12 oktober i samband med Chokladfestivalen.

Årets konditor är tävlingen där Sveriges fem bästa konditorer gör upp om titeln svensk mästare i konditori. Tävlingen ger en inblick i skrået och konditorhantverket med en uppvisning i smak, kreativitet och yrkesskicklighet. Tävlingens höga status har ökat intresset för att tävla bland konditorerna. 2012 är temat för tävlingen ”Höst”.

Tävlingen genomförs framför publik och på sex timmar ska finalisterna skapa en trevåningstårta, tre olika praliner i 25 exemplar samt ett valfritt bakverk utifrån en hemlig råvara vilken avslöjas för finalisterna dagen innan finalen. Samtliga bakverk ska tillverkas på plats på Nordiska museet och en stor publik kommer att följa konditorerna tävlingen igenom. Skapelserna bedöms av en metodjury och en smakjury. Vinnaren tilldelas den ärofulla titeln Svensk Mästare i konditori och ett stipendium på 40 000 kronor.

De fem finalisterna i Årets Konditor 2012 är:

Sylvain Marron, 33 år från Lyon, Frankrike. Sylvain är chefskonditor på Sylvain Marron AB i Göteborg.

Märta Grundberg, 25 år, från Örnsköldsvik. Märta är konditor på PM Bröd & Sovel i Växjö.

Jessica Ragnarsson, 36 år, från Bjurholm. Jessica är chefskonditor på Nya Konditoriet i Umeå.

Cecilia Andersson, 28 år, från Malmköping. Cecilia är chefskonditor på Tössebageriet i Stockholm.

Lina Tollemark, 20 år, från Kalmar. Lina är konditor/chocolatier på RC Chocolat i Sigtuna.