Redaktionen

Pankofriterad kycklingfilé, chips och smetana med honung och dijon

| 25 June 23:03

I deltävling nummer två i Pippi på Svensk fågel är temat ”Fingermat till sportsommaren”. Tanken var mat att servera framför tvn till sommarens sportevenemang. Jag har dock så små barn så vi äter inte i soffan men däremot utomhus. Här har jag skapat en rätt med pankofriterad kycklingfilé, hemfriterade chips, klyftpotatis och en smetana smaksatt med honung och dijonsenap.

Pankofriterad kycklingfilé, chips och smetana med honung och dijon 4 port

Egna chips av mandelpotatis

4-5 mandelpotatisar

frityrolja

salt

Skala potatisarna och skiva dem med osthyvel eller mandolin. Lägg dem en stund i saltat kallt vatten så att stärkelsen försvinner. Ta upp och torka skivorna torra på en ren handduk. Värm oljan till cirka 160 grader och fritera potatisskivorna i omgångar tills de börjar bli knapriga, och får en ljust gyllene färg. Ta upp dem. Låt dem rinna av på hushållspapper. Salta och låt svalna.

Pankofriterad kycklingfilé

4 svenska kycklingfiléer

panko (japanskt ströbröd)

salt

peppar

frityrolja

Dela filéerna i tre eller fyra delar på längden. Panera kycklingfiléerna panko, salt och peppar (vill du ha en tätare panering så dubbelpanera med panko och ägg).  Hetta upp frityroljan till 190°. Fritera filéerna gyllengula och låt dem rinna av på hushållspapper.

Frasig klyftpotatis

1 kg bakpotatis eller stora potatisar

olja

salt

peppar

Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in en långpanna med olja i botten. Tvätta potatisen och skär varje potatis i 6–8 klyftor. Koka upp lättsaltat vatten. Lägg i potatisklyftorna och förväll dem 3 minuter. Ta upp och låt dem rinna av. Lägg potatisen i den varma långpannan och krydda med salt och peppar. Stek potatisen i övre delen av ugnen cirka 15 minuter eller tills potatisen är mjuk rakt igenom. Rör om någon gång under tiden.

Smetana med honung och dijonsenap

1 burk (2 dl) smetana

1 msk honung (eller efter smak)

2 msk dijon (eller efter smak)

Rör ihop alla ingredienser, smaka av och tillsätt eventuellt mer av honungen eller senapen.

Montering: Servera den frasiga kycklingen med klyftpotatis och chips med smetanan. En fräsch sallad är god till.

Mina barn går på utedagis och leker mest hela tiden i skogen. De ville plocka blommor till EM-loggan och sedan pryda bordet med buketten. Kycklingmaskoten blev helt enkelt en bukett med blommor och det är klart att det blev en trevligare måltid med blommor från trädgården.