Redaktionen

Är du nästa Årets Kock?

| 27 June 21:04

Årets Kock är det officiella svenska mästerskapet i professionell matlagning och Sveriges mest prestigefyllda matlagningstävling. År 2013 firar tävlingen Årets Kock 30 års jubileum.

Vinnaren blir svensk mästare, erövrar titeln Årets Kock 2013, får mottaga Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj samt en inspirerande studieresa.

För att tävla måste du vara yrkesverksam kock och arbeta på restaurang, personalrestaurang eller med cateringverksamhet i Sverige. Arbetar du utomlands måste du vara svensk medborgare. Skriv ditt recept på en valfri varmrätt – det kan till exempel vara din favoriträtt på den egna menyn. Du får bara tävla med ett receptbidrag. Huvudråvaran är valfri. Svenska ekologiska produkter och råvaror ska användas i möjligaste mån. Rödmarkerade fiskar (enligt WWFs fiskguide) accepteras inte. Varmrätten ska innehålla svenskt smör samt minst ytterligare en svensk mjölkprodukt. Var tydlig med mängder, tillagningssätt och beredningstext. Receptet ska vara beräknat för åtta portioner.

Regler för deltävlingar och final Årets Kock 2013

Semifinaler hålls 13 november i Uppsala och 20 november i Jönköping. En kock vinner respektive semifinal och är direktkvalificerad till finalen.

Genom juryns poängsättning går åtta kockar vidare till sista chansen i Göteborg den 28 november. De fyra kockarna med högst poäng i sista chansen går vidare till final.

I semifinalen och sista chansen tävlar du med samma recept du skickat in till tävlingen. Du ska presentera rätten på samma sätt som i tävlingsbidraget.

Du får ta med färdig fond, men i övrigt får inget vara skalat, hackat, fileat, malet eller på annat sätt förberett eller tillagat i förväg. Metodjuryn kontrollerar detta och eventuella överträdelser mot reglerna medför omedelbar avstängning.

Du tillagar din rätt inför publik (en timmes kall preparation och två timmars tillagningstid).

Sex finalister står i final i Årets Kock 2013 den 8 februari i Stockholm. I början av december ges besked om tävlingsuppgiften. Finalisterna ska laga två tävlingsrätter inför publik (fem timmar för tillagning av de två rätterna som presenteras en i taget, på exakt tid).

Som Årets Kock 2013 deltar du i åtaganden för Årets Kock, för tävlingens samarbetspartners samt i uppdrag för media under hela vinnaråret.

Sista anmälningsdag är 4 oktober 2012.