Redaktionen

Chokladtårta med chokladkräm

| 23 July 20:42

Det här är en maffig tårta med mäktig chokladkräm. Receptet är en omarbetad variant av en klassisk tårta som vi alltid bakat i vår familj. Kakan blir saftig och jag gör dubbel sats av krämen för att även fylla kakan. Krämen stelnar när den kyls, därför är den godast rumsvarm eller nygjord.

Chokladtårta med chokladkräm 1 tårta

Chokladtårta:

4 1/2 dl socker
3 3/4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 1/2 tsk vaniljsocker
4 1/2 msk kakao
225 g smör
3 ägg
2 1/4 dl hett vatten
smör och mjöl till formen
Ugnsvärme 175 grader. Smörj en form, ca 24 cm i diameter, med löstagbar kant och mjöla lätt. Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke. Smält smöret. Vispa äggen lätt. Blanda ihop alltsammans och tillsätt det varma vattnet. Vispa till en slät smet. Häll upp smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 50 min på 175 grader. Prova med stick om kakan är klar. Ta ut kakan och låt svalna. Ta av kanterna.
Chokladkräm till två lager:
5 dl florsocker
150 g smör, rumsvarmt
2 ägg
250 g mörk choklad
Vispa rumsvarmt smör, ägg och siktat florsocker till en jämn smet. Smält chokladen över vattenbad eller i micron. Blanda chokladen med smörblandningen. Dela tårtan till två bottnar. Bred hälften av krämen på det undre lagret. Lägg försiktigt på den övre. Fördela resten av krämen över tårtan. Låt gärna stelna något innan servering. Förvara tårtan i kylskåp eller frys.