Redaktionen

Soja- och mirinmarinerad lax med wokade grönsaker och äggnudlar

| 14 August 13:00

Det här är en av varianterna på en älskad snabbmatsklassiker här hemma hos oss. Lax finns alltid i frysen liksom ingredienserna till den här användbara woksåsen. Middagen är klar på 20 minuter och är mättande med både grönsaker, äggnudlar och lax. Använd grönsaker efter säsong.

Soja- och mirinmarinerad lax med wokade grönsaker och äggnudlar 4 port

400 g laxfilé, i kuber

Woksås:

1/2 dl japansk soja

2 msk kinesisk soja

2 msk mirin

1 msk risvinäger

2 msk honung

1 vitlöksklyfta, pressad

ev. 1 tsk riven färsk ingefära

Wokgrönsaker (förslag):

1 medelstor morot, tunt skivad i sneda bitar

1 röd paprika, i mindre bitar

1 grön zucchini, delad på längden och skivad

1 broccolibukett, i små buketter

1/2 blomkålshuvud, i små buketter

1 klyfta vitkål, i mindre bitar

4 msk rapsolja

Nudlar:

200g  äggnudlar

Blanda alla ingredienser till woksåsen och marinera laxen i hälften av såsen. Koka äggnudlarna efter instruktioner på förpackningen. Stek grönsakerna på hög värme i oljan, gärna i omgångar. Stek laxen. Blanda resten av marinaden med de kokta äggnudlarna och lägg dem på ett stort serveringsfat. Fördela grönsakerna över och sedan de stekta laxkuberna. Servera woken med japansk soja.