Redaktionen

The Cube Stockholm by Electrolux: Mathias Dahlgren

| 30 August 18:46

Mathias Dahlgren är en riktig stjärnkock. Han driver restaurangerna Matsalen och Matbaren på Grand Hotel i Stockholm. Matsalen tilldelades två stjärnor och Matbaren fick en stjärna i Guide Michelin 2012. Dessutom placerade sig restaurangerna på plats 41 på listan World´s 50 Best Restaurants 2012. Mathias har tidigare drivit restaurangen Bon Lloc. Han har som enda svensk vunnit kock-VM, Bocuse d´Or (1997). Fyra kokböcker har han gjort, där den senaste heter Mathias Dahlgrens bästa: Från skaldjurspaella till pyttipanna. Den 20-26 augusti 2012 serverade Mathias Dahlgren mat i The Cube Stockholm by Electrolux. Jag fick möjlighet att träffa honom och äta valda delar ur menyn.

Mathias Dahlgrens meny i The Cube

Ett modernt svenskt kräftkalas
Stekta gula kantareller, bakat lantägg, sommarlök och kycklingfond
Dagens huvudråvara, det bästa som finns just här och nu (den dagen jag var där var det ett lokalt skjutet rådjur från dagen innan), råvarans naturliga stekjuice, potatiscremé, friterad lök, blad, skott och örter
Sommartryffelpizza med honung, brynt smör och havssalt
Jordgubbar och sabayonne med mynta, lime och choklad

Jag provsmakade pizza i Mathias Dahlgrens tappning. Tunn sprödbakad botten grundad med créme fraiche, gruyére och tryffelpuré. Gräddad och sedan beströdd med ett tjockt lager sommartryffel. Över ringlades honung och brynt smör. Några flingor havssalt och persilja på toppen. Behöver jag säga att den var fantastiskt god. Att få äta en sådan lyxig pizza med händerna i The Cube,
var en upplevelse!

Desserten som Mathias presenterade skriker Noma för mig. Här bottnade han krukor med färska jordgubbar och lade sedan på en kula myntasorbet och en kula jordgubbssorbet. Över det en sabayonne på muscatvin och sedan täcktes den med chokladjord. Jorden gjordes på en sockerlag och en 90 % mörk choklad. “Blomman” är en kvist mynta. Rolig presentation och en väldigt fräsch dessert.