Redaktionen

Pesto

| 3 September 22:27

Jag odlar mängder med basilika för att bland annat göra pesto. Den här gången blandade jag alla mina sorter. Salladsbasilika, citronbasilika, Genovese och småbladig basilika till en härlig pesto med solrosfrön, parmesan, vitlök, salt och olivolja. Använder solrosfrön för att det är billigt och för att även nötallergiker kan äta dem. Fryser in peston i lagom stora portioner och tar fram eftersom. Gillar när peston är lite grov men det är ju en smaksak, hacka eller mixa så mycket du vill.

Hemgjord pesto 1 liten burk

2 dl färska basilikablad
50 g (drygt 1 dl) pinjenötter eller solrosfrön
2 stora vitlöksklyftor
2 krm salt
1/2 krm svartpeppar
1/2 dl nyriven parmesanost
1 dl olivolja

Hacka basilikabladen mycket fint och lägg dem i en skål. Mal pinjenötterna fint. Blanda med den hackade basilikan i skålen samt med pressad vitlök och övriga ingredienser utom oljan. Tillsätt slutligen oljan droppvis. Eller, gör såsen i matberedaren – även då tillsätts oljan sist.

Här hittar du fler recept med pesto!