Redaktionen

Robert Hedman Sveriges representant i Nordic Challenge 2012

| 3 September 15:00

Robert Hedman
Ålder
: 34 år
Bosatt: Stockholm
Uppväxt: Uppsala
Familj: Frun Linda och två barn
Nuvarande arbetsplats: Görvälns Slott i Järfälla
Tidigare arbetsplatser: Vassa Eggen, Villa Tottbo, Åre, Sigtuna Stadshotell, Lux Sthlm, Paus Bar & Kök, Stockholm, Hufvudsta Gård Mat och Möten

Robert Hedman, till vardags kökschef på Görvälns Slott i Järfälla, skall försvara de svenska färgerna i kocktävlingen The Nordic Challange. Tävlingen Nordic Challenge arrangeras för fjärde året den 8 september i samband med Food Festival i Aarhus, Danmark med deltagare från de fem nordiska länderna. Tävlingen fokuserar på deltagarnas förmåga att tillaga en välsmakande och harmonisk rätt baserad på nordiska ingredienser. Deltagarna är utvalda enligt kriterier framtagna av matjournalister och prominenta kockar från respektive land.

Du har tävlat mycket Robert! Bland annat Årets Kock där du varit i final 2010 och i andra chansen 2011. Du vann Noreskocken 2010. Nu är det dags att tävla igen. När vi pratades vid häromdagen sa du att du vill pressa dig själv för att se vad du klarar av. Vad är det som driver dig?

Gillar att utmana mig själv. I tävlingar är det faktiskt så att största motståndaren är dig själv och klockan. Och så tycker jag att förberedelserna inför en tävling är väldigt roliga och utvecklande med att jobba fram en tävlingsrätt. Men varje gång när man står där i startblocken så undrar man egentligen vad man håller på med. Men det är väl passionen till yrket som segrar varje gång!

Du och jag har ju pratat mycket mat och framför allt klassisk svensk mat. Vad är svensk mat för dig?

Främst våra olika tillagningssätt så som grava, salta, röka, torka, långkok osv. Men även att vi är så otroligt måna om våra råvaror redan från bonde till kock.

Jag vet att du är otroligt passionerad av mat och förstå ditt val av yrke. Kan du beskriva varför du är kock?

Egentligen har jag alltid varit “kock”. Var alltid med mamma när det lagades mat så jag fick verkligen ett tidigt intresse. Har även tillbringat mycket tid med min morfar som tog med mig på svampjakt, fiske och när vi slaktade julegrisen stod man på första parkett.

Du har familj och barn, för att underlätta vardagspusslet är det bra med snabba vardagsrätter. Vad lagar du om maten måste stå på bordet inom 20 minuter?

Ja du, med två små killar hemma behöver det gå fort. Men allt handlar om förberedelse. Jag brukar faktiskt göra en rejäl sats blodpudding som jag fryser in i skivor. Det går snabbt när det är bråttom. Det med lite bacon, lök, äpple och lingon. Då är man poppis hemma! Men pasta á la Hedman funkar alltid, typ “här är ditt kylskåp” fast på hemmaplan.

Du har lagat mat till väldigt många gäster genom åren. Har du någon drömgäst som du skulle vilja bjuda på din mat?

Inte direkt men det är alltid roligt att laga “sin” mat till duktiga kollegor i branschen.

Vilken är din matfilosofi?

Svårt, men typ “nordiska råvaror i sina ärliga smaker”. Gillar väldigt mycket att jobba med en och samma råvara/grönsak i rätter. Är det t.ex. svamp i rätten ska det förbannade mig smaka svamp också!

Varifrån kommer ditt matintresse?

Helt klart från min mamma och morfar.

Du åker snart till Aarhus i Danmark för att tävla i Nordic Challenge. Vet att du passar på att besöka Geranium. Vilken är den restaurang i världen du helst vill besöka härnäst?

D.O.M. i Brasilien skulle vara kul men även Arzak i San Sebastian.

Förstapriset i tävlingen är 5000 Euro. Vad gör du för pengarna?

Det blir nog en gastronomisk resa till San Sebastian.

 

Deltagare i Nordic Challenge 2012:

Sverige: Robert Hedman, Görvälns Slott, Stockholm

Finland: Sasu Laukkonen, Chef & Sommelier, Helsinki

Norge: Karla Siverts, Resturant Strand, Oslo

Island: Bjarni Siguróli Jakobsson, Slippbar Marina, Reykjavik

Danmark: Jonas Mikkelsen, Hotel Frederiksminde, Præsteø

Domare:

Sverige: Paul Svensson

Finland: Hans Välimäki, chez Dominique

Norge: Esben Holmboe Bang, Maaemo, Oslo

Island: Jóhannes Steinn Jóhannesson

Danmark: Jakob de Neergaard

Spanien: Maria Forceda, Food Journalist

 

Jag önskar Robert Hedman ett varmt lycka till och håller tummarna för vinst! Go Robert!