Redaktionen

Rotfruktspytt med stuvad svamp, majskolv och örtsmör

| 16 September 23:01

En riktigt höstig pytt på blandade rotfrukter och en smakrik stuvning på blandad svamp. Istället för rödbetor till, blandar jag ner syltlök i pytten. En majskolv med kryddsmör på blandade örter fick tillföra färg och krisp till tallriken. Drack SomeZin Rosé till, men den bäriga smaken skulle nog passa bättre till en kycklingrätt, kanske kycklingpytt. Prisvärt vin som med fördel servers väl kylt.

Rotfruktspytt med stuvad svamp 4 port

ca 1,5 kg blandade rotfrukter, i små tärningar

2 gula lökar, fint hackade

syltlök

smör

Stuvad svamp:

200 g blandad färsk svamp

2 msk smör

2 1/2 msk vetemjöl

3 dl mjölk eller grädde

1/2 tsk salt

peppar

Majs:

4 färska majskolvar

50 g smör

blandade örter, hackade

salt

Pytt: Stek rotfrukten och löken i en stekpanna med smör, tills den är mjuk. Krydda med salt och peppar. Svamp: Rensa färsk svamp och skär i mindre bitar. Fräs svampen i hälften av smöret tills all vätska kokat in. Tillsätt resten av smöret och fräs svampen några minuter. Strö mjölet över svampen och rör om. Späd under omrörning med mjölk eller grädde. Koka på svag värme ca 10 min. Smaka av med salt och peppar. Majs: Koka majskolvarna under lock i saltat vatten ca 10 minuter eller tills kornen är mjuka. Rör ihop smör och örter, smaka av med salt.