Redaktionen

Äntligen helg av Tom Sjöstedt – Lite vassare, mycket godare

| 23 September 22:41

Att bjuda sin familj och sina vänner på middagar; att laga mat, dricka vin, äta och njuta är det bästa som finns! Det tycker både Tom Sjöstedt och jag. Den nya kokboken Äntligen Helg är som gjord för just detta. Fina recept med någon liten twist. Rivet vitlökssmör, pankofriterade tomater och ostron-ceviche är bara några av godsakerna. Toms humor och ärlighet ger boken pluspoäng. Varje recept har en ärlig kommentar från honom, som den här: “Varför river jag inte bara chokladen över och gratinerar? Vete fan, det blir lite härligare så här och jag gillar tydligen att överarbeta vissa saker. Varför göra det enkelt för sig när man kan krångla till det?”

Du har nyligen släppt din andra kokbok Äntligen helg. Vet att den ligger dig väldigt varmt om hjärtat. Kan du berätta vad du vill förmedla med boken?

För mig är det viktigt att få ut budskapet om man köper riktigt bra råvaror, planerar, lagar och äter tillsammans med människor man tycker om så blir man lite lyckligare. Att få bjuda på en härlig middag och dricka massor av vin är det bästa!

Jag bara älskar receptet på kycklingterrinen med sidfläsk, citron och dill. Citron och dill känns som smaker typiska för Tom Sjöstedt. Vad säger du om det?

Jo, det kan stämma. Citron är otroligt viktig för mig. Det är den absoluta bästa syran. Lukten av nyriven citron går jag igång på! Även om inte citron odlas i Sverige så förknippas den otroligt starkt med den svenska husmanskosten. Dill är också viktigt i min matlagning, smaken är underbar!

Du har starka åsikter kring mat, kan du berätta mer?

Jag tror alla kockar brinner för att alla ska bry sig om råvaror och matlagning. Ju fler kockböcker och desto fler matlagningsprogram. Desto större är/blir intresset. Och det gynnar alla i vår bransch! Jag har starka åsikter för jag tror starkt på det faktumet att äter man gott så blir man en lite bättre och gladare människa. Och det budskapet jobbar jag hårt för och då kan man inte springa omkring och mesa.

Jag har ju haft förmånen att få praktisera hos dig på Restaurang e. Vet därför att du älskar fett i alla dess former. Varför?

Jag var ju inte där så mycket direkt. Men tycker fett är otroligt gott och det är en smakbärare som kan lyfta andra råvaror till magiska höjder. Folk är så jävla rädda för fett och jag kan inte fatta det! Smör, olivolja, majonnäs, grädde osv. är ju underbart men det handlar om att inte äta för ofta. Tänk om man skulle föräta sig på majonnäs, vad gör man resten av livet då?

Jag har så svårt och tycker synd om dom som måste peta bort fettet från parmaskinkan för att dom är rädda att bli feta. Eller föräldrar som bantar inför sina barn Det är ju helt sjukt. Barnen för en skada syn på matlagning och sunt förnuft från början.

Ät jävligt gott men med måtta och ut och spring!

Hörde en fågel kvittra om att du gillar pannkakor med grädde. Vad serverar du hemma när maten ska stå på bordet inom 20 minuter?

Fläskkotlett med tomatsallad, tar ca 7 minuter! Asgott!

Du har vunnit Årets Kock 2008, var finalist i årets uttagning till Bocuse d´Or (VM) och är medlem i Kocklandslaget. Vad är det som driver dig till att tävla?

Jag gillar att pressa mig själv. Nu vart jag inte fotbollsproffs och detta är väl ett substitut. Tycker det är spännande och kul. Man tar matlagningen till en annan nivå och det är väldigt utvecklande!

Korv har fått en renässans i Sverige den senaste tiden och du vann Mästerkockens Seniormat i år med en kryddig fläskkorv. Enligt mina källor älskar du korv. Beskriv varför!

Ett klassiskt ärligt hantverk. Med naturliga råvaror så kan korv vara det godaste som finns. Kanske är det därför, bara älskar det iallafall!

Jag såg Kocklandslagets kalla bord på NK den 11:e september. Årets Kock Klas Lindberg berättade att du kämpade med de vinklade flarnen på en tallrik. Hur löste du det tillslut?

Jag löste det aldrig då dom flarnen som var bäst sloknade innan. Har gjort bra flarn i ca 12 månader och tröttnat, ville göra lite bättre fast jag egentligen inte behövde. Så jag fick en snilleblixt och la ihop två mattor med olika stora hål i varje. Det blev sjukt vackert med olika integrerade hål i olika nyanser. Men till OS måste dom sitta. Får göra 100 st till!

Är nyfiken på dina framtidsplaner Tom. Något du kan berätta?

Det är tv som gäller! Fågel, fisk och marängsviss är ett nytt matprogram på Barnkanalen med start den 19 oktober 2012. Sedan fortsätta marknadsföra boken. Sedan jobbar jag på att starta restaurang framöver! Men att hitta rätt lokal som inte är för dyr är inte lätt!