Redaktionen

Studiebesök i Chablis och vinhuset Laroche

| 27 September 20:48

Min matbloggande kollega Madeleine Landley, Anna Lindgren och Karin Tångstedt satte oss på planet till Paris en kväll i september.

På Charles de Gaulle mötte vi upp Göteborgsgänget Håkan Krantz, Charlie Wang och Jonas Marting. I en hyrd minibuss gav vi oss av i natten mot Chablis, sydöst om Paris.

Chablis ligger strax söder om Champagne mitt emellan Paris och Dijon, tio mil från övriga Bourgogne. Det innebär förhållandevis svalt klimat med risk för frost långt in på våren. Jordmånen består av den berömda Kimmeridge-leran som är en kalkhaltig jord med fossiler av mussel- och ostronskal, det som ger Chablisvinerna dess karaktär. Den enda druvan som är godkänd är Chardonnay, även kallad Beaunois. Druvan skapar torra vita viner med hög syra med mer eller mindre mineralkaraktär, alternativt smakrika smöriga viner lagrade på nya eller gamla ekfat.

Domaine Laroche är en av de större egendomarna i Chablis med sina drygt 100 hektar. Företaget grundades 1850 av Jean-Victor Laroche och idag är Michel Laroche den femte generationen och en av de viktigare och större profilerna i appellationen. Vinmakarna tillhör nytänkarna i branschen. Minimal mekanisk påverkan genom bland annat liggande tankar, inga pumpar, extremt lätt tryck vid pressning och bara en tredjedel svavel mot normalt.

Det finns fyra olika kvalitetsklasser varav den lägsta är Petit Chablis. De övriga i stigande skala är Chablis, Premiers Crus och Grand Crus. De sju Grand Crus är: Bourgros, Les Preuses, Vaudésir, Grenouilles, Valmur, Les Clos och Blanchot.

Dagen började med ett besök i mysiga Chablis där också Laroche har ett mysigt litet hotell. Från terassen blickar man ut över rader av vinrankor och då speciellt Grand Cru-druvorna. Den pittoreska byn inbjöd både till ett glas vin på torget och besök i de små butikerna.

Efter en mysig förmiddag var det så dags att skörda vin och äta lunch. Tillsammans med ca 70 personer från runt om i Europa, samlades vi i Laroche vackra vindal.

Här, i Laroche vackra vindal, bjöds på en god lunchbuffé och så klart Laroche fantastiska viner. De vi drack till maten var Chablis Saint Martin. Torr, ungdomlig och med mycket frisk smak. Dessutom ett Shirazvin som tyvärr inte finns i Sverige

Jag hör -On y va! Som betyder “kom så går vi”! Det var dags att skörda vindruvor. Utrustade med sekatör och hink skickades vi ut i vinraderna. Jag har aldrig tidigare skördat vindruvor och slogs av hur kompakta klasarna är. Det var verkligen en fantastisk känsla att gå där i vindalen och skörda druvor. Det här var inte på något sätt ett hårt arbete, mer som en utflykt och upplevelse.

Efter en kort stunds vila var det dags att bussas iväg till vinpressen. I en mycket gammal press lades våra druvor och pressades till saft. Vi fick alla smaka och det var en mycket söt saft med viss strävhet. Alldeles för sött för att dricka ett helt glas, bättre som vin helt klart.

Efter den spännande pressningen var det dags för provning av Laroche Grand Cru viner från årgångarna 2002, 1999 och 1996. Jag är tyvärr ingen sommelier och har svårt att på riktigt vinspråk förklara hur de smakade. Fantastiska förstås med friska mineraltoner, citrus, honung och skog. Jag förstår att jag inte kan dra dessa viner över en kam. Tyvärr var provningen inte organiserad så att jag kunde skriva ned det som sades av de sommelierer som var där. Men tro mig, det var fantastiska viner. Här ser du de som Systembolaget saluför.

En titt i vinkällaren får inte missas, vilken känsla!

Besöket i Chablis och vinhuset Laroche har verkligen fått mig att förstå mer om vin. Nu vill jag bara veta ännu mer, prova och förstå. Det är nu helt naturligt att gå igenom beställningssortimentet på Systembolaget för att hitta fina viner. Resan var för mig en inspirationsinjektion med spännande möten av människor från hela Europa och förmånen att prova Laroche fina viner.

I´m going, I´m going

“Any whitch way” the wind may be blowing

I´m going, I´m going

Where streams of Chablis are flowing

Laroche team

Sponsrat av Prime Wine Group och Laroche Foto: Madeleine Landley och Karoline Nordefors