Redaktionen

Årets Konditor 2012 – final 12 oktober Nordiska Museet

| 11 October 21:38

Imorgon den 12 oktober avgörs finalen i Årets Konditor 2012. Finalen går på Nordiska Museet och publik är välkommen från kl. 10.00. Finalisterna är klara med uppskyltningen av tävlingsborden kl. 13.00 och prisutdelningen sker kl. 15.00.

Det är fyra kvinnor och en man som kvalificerat sig till finalen av, det svenska mästerskapet för professionella konditorer, Årets Konditor. Årets tema är ”Höst” och finalisterna ska inom loppet av sex timmar skapa en trevåningstårta, tre olika praliner i 25 exemplar samt valfritt bakverk av en hemlig råvara vilken avslöjas för finalisterna dagen innan finalen. Samtliga bakverk ska tillverkas på plats på Nordiska museet. Skapelserna bedöms av en metodjury och en smakjury. Vinnaren tilldelas den ärofulla titeln Svensk Mästare i konditori och ett stipendium på 40 000 kronor. Årets Konditor arrangeras av Sveriges bagare & konditorer och finalen äger rum i samband med Chokladfestivalen.

Tävlingen ger en inblick i skrået och konditorhantverket med en uppvisning i smak, kreativitet och yrkesskicklighet.  Tävlingens höga status har ökat intresset för att tävla bland konditorerna.

De fem finalisterna i Årets Konditor 2012 är:
• Märta Grundberg, 25 år, från Örnsköldsvik. Märta är konditor på PM Bröd & Sovel i Växjö.
• Sylvain Marron, 33 år från Lyon, Frankrike. Sylvain är chefskonditor på Sylvain Marron AB i Göteborg.
• Cecilia Andersson, 28 år, från Malmköping. Cecilia är chefskonditor på Tössebageriet i Stockholm.
• Jessica Sandberg, 36 år från Bjurholm. Jessica är chefskonditor på Nya Konditoriet i Umeå.
• Lina Tollemark, 20 år, från Kalmar. Lina är konditor/chocolatier på RC Chocolat i Sigtuna.