Redaktionen

Cecilia Andersson vann Årets Konditor 2012

| 17 October 23:05

Fredagen den 12 oktober 2012 gick finalen i Årets Konditor av stapeln på Nordiska Museet i Stockholm. Jag hade en klar favorit och det var chefskonditor Cecilia Andersson på Tössebageriet i Stockholm.

Jag fick några veckor före finalen möjlighet att praktisera på Tössebageriet. Där fick jag möjlighet att se hur Cecilia arbetar, prata om hennes väg till konditoryrket och nu finalen i Årets Konditor. Cecilia är en tjej med skinn på näsan och hon satte mig i arbete direkt. Jag fick dekorera tårtor och bakelser, baka macarons och lära mig att göra chokladdekorationer. Dag 2 assisterade jag Erik och producerade tarteletter, princesstårtor, dammsugare på löpande band. Otroligt inspirerande och lärorika dagar.

Därför stod jag nu placerad framför Cecilias tävlingskök kl. 07.00 denna dag. Jag fick möjlighet att följa henne i varje steg av tävlingen och hon var generös med att svara på frågor under tiden. Rapporter från tävlingsdagen hittar du på min Facebooksida och på twitter under #Åretskonditor2012.

Cecilia vann Årets Konditor 2012 med motiveringen: “En färg- och smakexplosion av svenska höstsmaker, välarbetat och inbjudande, ren elegans!”

På andra plats kom Lina Tollemark från RC Chocolat i Sigtuna och trea blev Jessica Sandberg från Nya Konditoriet i Umeå.


Tävlingen

På sex timmar skulle Cecilia skapa:

  • En trevåningstårta
  • Tre olika praliner i 25 exemplar
  • Ett hemligt bakverk, vilket i år var äppelkaka

Samtliga bakverk tillverkas från grunden på plats och bedöms av en metod- respektive smakjury.

Cecilia Anderssons tävlingsbidrag

Höstpärontårta – browniebotten med smördeg och smörkola, pärongelé och päronbavaroise. Glacerad med en caramelglaze. Se receptet här.

Praliner

Handdoppad hasselnötsnougat- och calvadostryffel

Se recept på alla pralinerna här.

Amaretto- och körsbär

Havtorn och lakrits

Det hemliga bakverket äppelkakan gjorde Cecilia på Åkeröäpplen. Här varvade hon en muffinssmet med citronzest, rostade hasselnötter och karamelliserade äpplen i calvados.