Redaktionen

Årets Kock 2013

| 18 October 22:02


Som officiell bloggare för Årets Kock förmedlar jag intressant och viktig information om tävlingen. Här är en summering av de bidrag som kommit in till Årets Kock 2013.

Kreativiteten är stor bland de tävlande till Årets Kock 2013 – SM i professionell matlagning. Bland de totalt 146 inkomna tävlingsbidragen finns allt från fullblodstjur och getrygg till blodduva och gräsand. Populärast är dock de mer klassiska huvudråvarorna lamm och torsk.I Årets Kock anmäler man sig med ett eget recept på valfri varmrätt. Den tävlande kan alltså helt själv bestämma vilken huvudråvara hon eller han vill använda i sitt tävlingsrecept. Enda kriterierna är att svenska och ekologiska råvaror i möjligaste mån ska användas.

En genomgång av årets tävlingsbidrag visar på stor spännvidd i vilken huvudråvara de tävlande valt att bygga sitt recept kring. Tävlingsjuryn kan vid de kommande deltävlingarna, då de kockar som går vidare från första uttagningen till semifinal lagar upp sina tävlingsrecept, få chansen att äta rätter med huvudråvaror som fullblodstjur, njurtapp, hästbiff och oxhjärta.

Drygt tio procent av de totalt 146 tävlande i Årets Kock 2013 har valt huvudråvara lamm, och nästan lika många, nio procent, tävlar med torsk. Andra populära råvaror är gös, vildand och rådjur. Ett bidrag är helt vegetariskt. Drygt 40 tävlande har fisk eller skaldjur som huvudråvara och ett 15-tal har valt fågel.

Bidragen bedöms nu anonymt av uttagningsjuryn för Årets Kock 2013. Först när poängsättningen är klar offentliggörs namnen bakom de inskickade recepten. I juryn ingår ett 20-tal av Sveriges mest meriterade kockar, bland andra Karin Fransson, Hotell Borgholm, Borgholm, Björn Frantzén, Frantzén och Lindeberg, Stockholm, Malin Söderström, Moderna museet, Stockholm, Håkan Thörnström, Thörnströms kök, Göteborg, Anders Vendel, Vendel Restauranger, Malmö, Henrik Norström, Lux Stockholm, Stockholm, Stefano Catenacci, Operakällaren, Stockholm, Ulrika Bengtsson, Roger Smith, New York, Magnus Ek, Oaxen, Mörkö och Fredrik Eriksson, Långbro Värdshus, Stockholm.

Datum Årets Kock 2013:

30 oktober Namnen offentliggörs på de kockar som tävlar i semifinal 1

6 november Namnen offentliggörs på de kockar som tävlar i semifinal 2

13 november Semifinal 1, Uppsala

20 november Semifinal 2, Jönköping

28 november Sista chansen, Göteborg

8 februari 2013 Final Årets Kock 2013, Stockholm

De båda semifinalsegrarna får varsin plats i finalen. Ytterligare åtta kockar går vidare på poäng till Sista chansen i Göteborg där de tävlar om de återstående fyra finalplatserna. Totalt är det sex kockar som gör upp om titeln Årets Kock 2013 i Stockholm den 8 februari 2013.