Redaktionen

Örtmarinerad skinkstek på Svensk Rapsgris med fläskkorv och majonnäs samt gemsallad

| 21 October 22:48

Örtmarinerad skinkstek med fläskkorv och majonnäs samt gemsallad

Recept: Andreas Hedlund Årets Kock 2002

Scan lanserar Svensk Rapsgris som snabbt blivit en favorit både bland proffskockar och hemmakockar. 16 kött- och chark-produkter av Scan Svensk Rapsgris har nu lanserats i butik, allt från bacon till skinkstek.

Vad är rapsgris?

Rapsgris är en helt naturlig nyhet. Tillsammans med utvalda svenska bönder har man tillsatt svensk rapsolja i grisarnas foder. Rapsolja är en helt naturlig kost som gör att köttet får en bättre fettsammansättning som medför att det blir saftigare, mörare och smakrikare.

Fakta om rapsgris

  • Unikt i Sverige
  • Saftigare och smakrikare
  • Förbättrad fettsammansättning som ger en högre andel naturligt nyttiga omättade fetter som Omega 3
  • Ett perfekt alternativ till ädla nöt- och lammdetaljer
  • Grisarna får svensk rapsolja i fodret
  • Ett kött som är lätt att lyckas med i köket och som ger en högre marginal

Örtmarinerad skinkstek med fläskkorv och majonnäs samt gemsallad 4 port

Denna rätt går utmärkt att göra på överbliven skinkstek.

Skinkstek:

200 g skinkstek av svensk rapsgris

salt och peppar

smör att bryna i

Salta och peppra skinksteken och bryn i smör. Sätt ugnen på 120 grader och baka skinksteken till en innertemperatur på 68 grader. Kyl skinksteken och skär sedan i tunna skivor, skär sedan ner skivorna i bitar, ca 2*2 cm.
Örtvinägrett:

1/2 dl rapsolja

1 kruka persilja eller basilika

1 vitlöksklyfta

salt och peppar

Blanda allt och mixa. Häll på örtvinägretten på den nerskurna skinksteken.
Grov fläskkorv:

300 g fläskfärs av fläskkarré av svensk rapsgris

1 dl köttbuljong eller vatten

salt

vitlök, riven

svartpeppar

svinfjälster

100 g plockat revbenskött av svensk rapsgris

smör att bryna i

Mal fläskkarrén i en köttkvarn eller mixa i en food processor. Se till att allt har samma temperatur. Skär köttet från revbensspjällen i 3 mm kuber. Blanda ihop korvsmeten. Fyll svinfjälster, Koka upp vatten med salt i, lägg i korven och låt koka 1 minut, stäng sedan av värmen och låt ligga kvar till det är en innertemperatur på 68 grader. Ta upp och bryn i smör. Kyl och skär upp i skivor.
Revbensspjäll kokas i saltat vatten till det är riktigt mört, ca 1 timme.

Majonnäs:

1 ägg

1 msk grov dijonsenap

1 dl rapsolja

vitvinsvinäger

salt och peppar

Gör en majonnäs genom att vispa ihop äggula och senap, häll försiktigt i oljan, tillsätt några droppar vatten om den börjar skära sig. Smaka av med vinäger, salt samt peppar.
Gem sallad:

1 huvud Sweet gem

8 rädisor

5 cm gurka

gräslök och körvel

Skölj salladen och plocka ner bladen. Skiva rädisan tunt. Skala och gröpa ur gurkan, skär den i tärningar. Skär gräslöken i ca 1 cm långa bitar. Plocka körveln. Fördela salladen på tallrikarna.

Vid servering

Lägg den örtmarinerade skinksteken på fyra tallrikar, lägg på några skivor korv, toppa med salladen. Servera majonnäsen i en skål till eller lägg på lite på varje tallrik.

Smaklig spis!