Redaktionen

Restauranggalan 2012 – finalister

| 24 October 10:40

 

Nu är alla finalister klara till årets största restaurangfest: Restauranggalan!

Årets raket på restauranghimlen i Sverige är Niklas Ekstedt som med sin självbetitlade krog är nominerad i hela tre kategorier inför årets Restauranggala. En annan som kan gå hem med två fina priser är Johan Jureskog som både kan vinna Journalisternas Kock och Årets Krögare, den sista tillsammans med krögarkollegan Klas Ljungquist på Rolfs Kök/AG.

I priset för etniskt kök, Årets Smaksättare, står stockholmsk peruansk ceviche mot malmöitisk sauerkraut och i Årets Hållbara Krog är det så olika verksamheter som Brydlings på Åhléns och Kosters trädgårdar på Sydkoster. De  unga talangerna Oskar Larsson från Frantzén/Lindeberg och Frida Forsén från Väderstads centralkrog slåss om resestipendiet och äran i utmärkelsen Årets Framtidslöfte. Det är bara några av de 30 nominerade som samlas på Cirkus den 5 november i väntan på galans vinnare.

Nytt för i år är att semifinalen och finalen av tävlingen Årets Servitör pågår under hela dagen den 5 november på Cirkus. Strax före galan äger finalen rum. Priset till Årets Servitör blir sedan det första som delas ut under galan.

I juryn sitter drygt 35 branschkunniga personer som utser vinnarna av de 15 priserna på Restauranggalan.

– I år blir det extra mycket fest eftersom det är femte gången vi arrangerar Restauranggalan – så vi förväntar oss större publik och ännu härligare stämning. För att få plats med alla har vi flyttat från Grand Hôtel till Cirkus där det pågår aktiviteter hela dagen i och med tävlingen Årets Servitör, säger Lena Ilkjaer, chefredaktör för RS – Restauranger & Storkök.

Årets finalister Restauranggalan 2012

Årets Servitör

Oskar Ahlvin, frilans, Stockholm

Michaela Sarfati, F12, Stockholm

Victor Dahlberg, Ölrepubliken, Göteborg

Michelle Monks, Restaurang Ågatan 3 i Örebro

Janni Berndt, Brasserie Le Rouge, Stockholm

Oskar Lundberg, Restaurang Trattorian, Stockholm

Årets Hälsokoncept

Panini Internazionale, Stockholm

Salads and Smoothies, Malmö

Journalisternas Kock

Johan Jureskog

Leif Mannerström

Årets Framtidslöfte

Oskar Larsson, 21 år, kock på Frantzén/Lindeberg

Frida Forsén, 19 år, kock Väderstads Centralkrog

Priset delas ut i samarbete med Chaîne des Rôtisseurs

Årets Smaksättare

Cevicheria aji y ajo, Stockholm

Jetzt Sauerkraut & Vodka, Malmö

Årets Barkoncept

Svartengrens, Stockholm

Häktet, Stockholm

Priset delas ut i samarbete med Sveriges Bartenders Gille

Årets Sommelier

Anna Vasseur, Tranan, Stockholm

Daniel Gremlin, M2 Magnus & Magnus, Göteborg

Priset delas ut i samarbete med Svenska Sommelierföreningen

Årets Krogmiljö

Ekstedt, Stockholm

Grand Öl & Mat, Malmö

Årets Hållbara Krog

Brydlings på Åhléns, Stockholm

Kosters Trädgårdar, Sydkoster

Årets Leverantör

Wine Trade

Ugglarps Grönt

Årets Innovatör

FoodScout

Flippin’ Burgers

Årets Matsalsteam

Ekstedt, Stockholm

Thörnströms Kök, Göteborg

Årets Krögare

Reine Patriksson och Björn Andersson, Brygghuset-Fiskebäckskil

Johan Jureskog och Klas Ljungquist, AG/Rolfs Kök

RS Hederspris

Vinnaren avslöjas på Restauranggalan.

Priset delas ut i samarbete med Svenska Kockars Förening

Årets Krog                                  

Gastrologik, Stockholm

Ekstedt, Stockholm

Priset delas ut i samarbete med Sveriges Bästa Bord

Restauranggalan arrangeras av tidningen RS – Restauranger & Storkök i samarbete med tre tunga branschföreningar: Svenska Kockars Förening, Svenska Sommelierföreningen och Sveriges Bartenders Gille. Övriga samarbetspartners är restaurangguiden Sveriges Bästa Bord, Gastronomi Sverige, gastronomiska föreningen Chaîne des Rôtisseurs. Restaurangakademin och Restauranghögskolan Grythytte Akademi är dessutom med som samarbetspartners i Årets Servitör.