Redaktionen

Kycklinggryta á la Bourguignon med smördegslock och småkryp

| 28 October 22:27

Det börjar närma sig slutet på Pippi på Svensk Fågel-tävlingen. Det här uppdraget gick ut på att laga en ”Skrämmande god kycklinggryta till Halloween”. Jag har gnuggat mina små grå för att komma på något riktigt bra och något riktigt gott. Valet föll på att göra en snabblagad variant på Boeuf Bourgignon fast med saftiga kycklinglår och rökt sidfläsk. För att göra den skrämmande gjorde jag smördegslock i form av en halloweenpumpa. Små spöken av potatismos och småkryp av kylskåpets delikatesser ökade på skrämselfaktorn. Grytan går utmärkt att servera med vanligt potatismos utan några skrämmande varelser. Rösta gärna på mitt bidrag! (röstningssidan kommer upp 31/11)

Kycklinggryta á la Bourguignon med smördegslock och småkryp 4 port

12-16 små steklökar, skalade

200 g färsk blandad svamp, delade i mindre bitar

250 g rökt sidfläsk i bit, fint tärnad

5 dl rödvin

1 1/2 tärning kycklingbuljong

några timjankvistar

600-700 g kycklinglårfilé, i mindre bitar

1 dl vetemjöl

1 tsk salt

1 krm peppar

smör till stekning

Potatismos:

800 g potatis av mjölig sort

2 msk smör

ca 2 dl het mjölk

Bryn lök och svamp i smör. Lägg fläsktärningarna i en gryta med lök och svamp. Tillsätt rödvin, buljongtärningar och timjan och koka upp. Blanda mjölet med salt och peppar och vänd kycklingbitarna däri. Bryn dem i smör, tillsätt i grytan och koka under lock ytterligare ca 15 min tills kycklingen är genomkokt. Smaka ev av med mer salt och peppar.

Mos: Koka potatisen mjuk, mosa och blanda med smör och mjölk till önskad konsistens.

Potatismosspöken: Spritsa mos i en liten form till ett toppigt spöke och använd gröna ärtor till ögon.

Småkryp: Använd oliver, cornichons och syltlök. Gör hål med en tandpetare och sätt dit ben och känselspröt av t ex rosmarin eller timjan.

Smördegslock: Skär ut önskad form ur kavlad smördeg och lägg över en liten form med kycklinggryta i. Pensla med ägg och grädda ca 10 min på 200-225 grader eller tills locket fått lite färg.