Redaktionen

Tapas SM – delfinal 1

| 29 October 23:03

Som en av fyra jurymedlemmar i Tapas SM har jag i uppdrag att laga och provsmaka de tre veckofinalisternas tävlingsbidrag. Tapasrätterna provsmakas tillsammans med Ramón Bilbao och juryn recenserar efter smak och hur väl tapasen matchar vinet. Här kommer nu mina recept på de ingredienslistor som skickades in samt min motivering. Tror du att du kan göra en bättre tapas än dessa? Tävla nu!

Grahamspaj med skinka, champinjoner och gorgonzola 2 små tartelettformar

Pajdeg:

1/4 dl grahamsmjöl

60 ml eller ca 36 g vetemjöl

40 g smör

1/2 msk kallt vatten

Sätt ugnen på 200 grader. Knåda snabbt ihop alla ingredienser till en deg och tryck ut i tartelettformar med löstagbar botten. Låt gärna formarna vila i kylskåp en halvtimme. Nagga botten och baka av i 10 minuter.

Fyllning:

100 g rökt skinka i bit, fint tärnad

4 färska champinjoner, fint tärnade

30 g gorgonzola eller mer

1 dl vispgrädde

Stek champinjonerna i smör och tillsätt sedan skinkan. Rör i gorgonzola och grädde och låt koka ihop till en krämig fyllning. Fördela fyllningen i de två formarna och grädda i 200 grader i ca 15-20 minuter.

Kommentar: Det här är en god paj, men enligt mitt tycke inte en tapas. Jag bakade dem i små tartelettformar för att sedan servera dem i små tårtbitar, för att få tapaskänsla på rätten. Smakerna harmoniserar fint till vinet. Salt skinka, smakrik ost och grädde som binder ihop i ett gott pajskal.

Heta fyllda skinksnittar 4-6 st

4-6 skivor lufttorkad skinka

3 soltorkade tomater, fint hackade

3 skivor inlagd jalapeño, fint hackade

100 g cream cheese

Bred ut skinkan på en skärbräda. Rör ihop tomater, jalapeño och cream cheese. Klicka röran på skinkskivorna och rulla ihop.

Kommentar: Det här är en klassisk tapasrätt med en het twist. Smakerna är goda men jag tycker jalapeñon sticker ut för mycket. Saknar också någon konsistensgivare, allt är väldigt mjukt. Rätten passar bra till vinet med sin salta och gräddiga smak.

Ugnsrostad paprika med kantareller och getost 4 rullar

1 röd paprika

50 g kantareller eller trattkantareller, grovt hackade

1 bananscharlottenlök, fint hackad

1 vitlöksklyfta, fint hackad

salt

peppar

100 g getost av chevrétyp, delad i fyra delar

Dela paprikan i fyra delar och ta bort kärnorna. Lägg bitarna i en ugnsform och rosta tills skalet börjar bli svart. Täck med folie och låt svalna. Skala paprikorna. Stek lök, svamp och vitlök i smör. Smaka av med salt och peppar. Fördela svampröran på paprikorna och lägg på en bit getost. Rulla ihop och fäst med tandpetare.

Kommentar: Rostad paprika blir väldigt söt och kontrasterar bra till getosten. Personligen gillade jag inte alls kombinationen med svampröran till paprikan och getosten. Hade gärna sett en varm variant med andra smakgivare än svamp. Vinet matchar även här till getosten och den söta paprikan.