Redaktionen

Intervjuer med fyra semifinalister till Årets Kock 2013

| 31 October 22:04

Igår presenterades de 12 första semifinalisterna till Årets Kock 2013. Jag har kontaktat fyra av dem för en kort intervju. Semifinalen går av stapeln i Uppsala den 13 november 2012.

Robert Hedman semifinalist i Årets Kock 2013

Det här är tredje året på raken som du är med i Årets Kock. Kan du berätta hur du tänkte när du byggde din rätt inför tävlingen?

Eftersom det i år var ny sponsor med LRF i spetsen till Årets kock, samt att fokus har varit på bland annat närodlat. Så har jag självklart gått den vägen. Jag lagar i och för sig alltid med de bästa och närmaste råvarorna dagligen på Görvälns Slott.
Så utifrån de kriterierna började jag skapa min rätt, så vilt föll mig naturligt i smaken. Jag använder Dovhjort som huvudråvara som jag kompletterar med persiljerötter, svenska päron, brynt smör, kavring samt himmelsraftensost från Oviken i Jämtland.

Kan du specificera innehållet i din rätt.

Namnet på rätten lyder: Kryddstekt Svensk dovhjortsrygg och skuren korv smaksatt med Himmelsraften serveras med persiljerot på 3 vis samt Svenskt Conference päron och smaker av timjan.

Hur känns det att ha fått veta att du är med i år igen?

I år känner jag mig mycket mera harmoniskt mot tidigare år. Känner mig fokuserad på uppgiften och det ska såklart bli spännande detta år igen!

Var arbetar du Robert?

Som kökschef på Görvälns Slott i Järfälla

Jimmi Eriksson semifinalist Årets Kock 2013
Stort grattis till en plats i semifinalen Jimmi, är det här första gången du sökt till Årets Kock?
Det är första gången jag söker. Känns rätt och har fått mycket inspiration av många duktiga personer jag jobbat med så känns lägligt.
Kan du berätta om din rätt som du skickade in till Årets Kock.
Min rätt speglar mycket vem jag är och vart jag är uppväxt, vilka tankar jag har om mat och vart jag arbetat de senaste åren.
Tänkte en del på wallenbergare och man kan se touchen i det när man läser receptet. Ville utforma en egen stil på min rätt som känns naturligt och är naturnära. Skärgårds kalvrygg med lardo och som korv serveras med gratinerad potatispuré, lökar och Värmdölingon samt ölsky.
Hur tänkte du när du tog fram rätten?
Mina tankar går mycket till vart man hittar råvaror och på bästa sätt i mina tankar tar hand om dom.
Var jobbar du nu?
Jag jobbar just nu på Pontus Group inom hans cateringverksamhet, innan det var jag på restaurang Jonas. Tidigare har jag vart ute i världen och jobbat på en privat yacht i Medelhavet.
Mikael Svensson semifinalist Årets Kock 2013
Mikael är det här första gången du söker till Årets Kock?
Det är faktiskt tredje gången.
Kan du berätta om den rätt du sökte med till Årets Kock?
Det är en grillad hjortytterfilé från ett hjorthägn här i Norge som ligger på en ö ute på västkusten som heter Svanöya. En producent som vi jobbat med en del med här på jobbet. Ville knyta ihop det med mycket rostade smaker och nöttoner utan att använda nötter, så brynt grädde och rostad havre blev det. Gillar sen väldigt mycket att få frukt och sötsyrligt till mitt vilt, så det blev äpple och syrad lök. Sen kändes det rätt att knyta ihop smakerna med dill.
Hur tänkte du när du skulle skapa rätten?
Tänkte mest på att skapa en god rätt, med smaker som var gott ihop.
Vart arbetar du för tillfället Mikael?
Är köksmästare på Restaurang Eik Savoy i Oslo
Hur känns det att ha fått beskedet att du är med i semifinalen?
Känns helt fantastiskt, ska bli jäkligt kul detta!
Daniel Räms semifinalist i Årets Kock 2013
Varför var du så hemlig med att berätta att du skickat in ett recept till årets tävling?
Jag hade slutat tävla efter förra finalen (på riktigt!) och skulle inte skicka in nåt mer, tills bara ett tag innan receptet skulle vara inskickat. Då kom den här rätten till mig och då gick det inte att motstå att skicka in.
Sen vill jag hålla det lite för mig själv bara.

Kan du berätta hur du tänkte när du byggde din rätt?
Det finns egentligen ingen komplicerad tanke bakom rätten. Rätten kom till mig, allt föll sig naturligt när den väl provlagades.
Vad består din rätt av?
I grova drag så är det rådjursadel med anklever, pumpa, svamp, äpple och rökt sidfläsk. Enkelt och gott. Inte för avancerat.
Hur känns det att du har kommit med en sjätte (?) gång?
Räkningen har jag tappat för några år sedan. Sjätte låter rimligt. Klart det är skönt att gått vidare. Med det är bara ett litet steg av väldigt många på resan.

Du driver idag ditt eget företag Daniel Räms Mat & Gastronomi, vad jobbar du med där?

Jag jobbar med nästa allt som har med matlagning att göra. Det blir mycket receptutveckling, konsultation, matlagningsaktiviteter och middagar.

Lycka till i semifinalen killar!