Redaktionen

Glutenfri kladdkaka med dulce de leche, saltrostade mandlar, choklad och hemgjord vaniljglass

| 10 March 20:42

Oscar Målevik och Karin Moberg har tillsammans skrivit boken Friendly bread, baka glutenfritt från baguette till brownie. Allt är bakat från grunden med rena råvaror. Jag har provbakat tre av recepten och gjort dem till mina egna genom att lyxa till dem lite. Kladdkakan har jag gjort extra god genom att bryna smöret och tillsätta salt och vaniljsocker. Sedan lyxade jag till den med en läcker topping och hemgjord vaniljglass. Att koka kondenserad mjölk till en kolasås tar tid liksom glassen, så börja i god tid eller förbered dem dagen innan. Den här gjorde succé på ett kalas och ingen kunde ana att kakan var glutenfri, bra betyg med andra ord!

Glutenfri kladdkaka med dulce de leche, saltrostade mandlar och choklad

Glutenfri kladdkaka med dulce de leche, saltrostade mandlar, choklad och hemgjord vaniljglass

100 g smör, brynt

2 1/2 dl strösocker

1 dl rismjöl (Risenta eller Biofood)

1/2 dl potatismjöl

4 msk kakao

1 msk psylliumfröskal

1 tsk flingsalt

1 msk vaniljsocker

2 ägg

Topping:

1 burk sötad kondenserad mjölk

50 g sötmandel

1/2 msk havssalt

mörk choklad

Glass:

1 vaniljstång

2 1/2 dl vispgrädde

2 1/2 dl mjölk

75 g äggula

90 g socker

1 gelatinblad, blötlagt

Glass: Skrapa fröna ur vaniljstången. Lägg i vaniljfrön och -stång i en kastrull, tillsätt grädde och mjölk. Vispa äggulor och socker kraftigt. Koka upp gräddblandningen och vispa ner den i äggskummet. Häll tillbaka allt i kastrullen. Värm under omrörning till 85 grader. Smält ner gelatinbladet. Kyl i isbad. Låt gärna stå över natten. Sila genom finmaskig sil och kör i glassmaskin före servering.

Kolasås: Ställ den oöppnade burken med kondenserad mjölk i en kastrull och täck med vatten. Sjud i 2,5 timme under lock. Låt burken svalna.

Kladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en spring- eller pajform. Bryn smöret. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och tillsätt smöret och äggen. Blanda snabbt ihop till en smet. Häll över smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen ca 15 minuter tills den knappt har stannat och fortfarande är lite kladdig. Låt svalna och sedan kallna i kylen.

Mandlar: Skölj mandlarna i vatten och vänd runt med saltet. Rosta mandlarna torra i en stekpanna på medelvärme. Låt svalna. Hacka mandeln i grova bitar.

Choklad: Skrapa med en vass kniv flisor av chokladen.

Montering

Ringla kolakrämen över kladdkakan och strö över mandlar och chokladflis. Servera med vaniljglass.

Glutenfri kladdkaka med dulce de leche, saltrostade mandlar, choklad och hemgjord vaniljglass