Redaktionen

Smör med rökt märg, potatissufflé och oxfilé + vintips

| 28 March 16:11

Det här smöret med rökt oxmärg är gudomligt gott. Ett lent smör med tydlig smak av märg och en mild rökt ton. Jag röker märgen i en vanlig kastrull men rökspån, enkelt och går snabbt. Passar utmärkt att servera till en bit kött, välj din favorit. I det här fallet var det oxfilé som fick steka tillsammans med smör, timjan och vitlök. En potatissufflé får rätten att lyfta tillsammans med en fräsch sallad.

 Smör med rökt märg, potatissufflé och oxfiléA

Smör med rökt märg 4 port
50 g oxmärg

1 krm salt

2 msk rökspån

1 tsk vatten

100 g smör

½ kruka timjan

2 vitlöksklyftor, krossade

salt och svartpeppar

Oxmärg: Krydda märgen med salt. Lägg rökspånen i en kastrull. Droppa på vatten. Sätt kastrullen på plattan på högsta värme. Lägg märgen i en finmaskig sil och sätt den över kastrullen när det börjar ryka om spånen. Täck med aluminiumfolie. Låt röka ca 2 min på plattan. Ta kastrullen åt sidan och låt stå under folie ca 10 min. Låt kallna.
Smör: Bryn smöret tillsammans med timjan och vitlök. Slå det varma smöret över den rökta märgen i en skål. Vispa ihop smöret över isbad. Krydda med salt och svartpeppar.

Potatissufflé

7-8 potatisar av mjölig sort

2 msk smör + till formen

1 dl grädde

2 äggulor

2 äggvitor

salt och peppar

ev riven muskotnöt

Du behöver också:

en suffléform eller flera små

Värm ugnen till 200°. Skala potatisarna och dela i jämnstora bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten. Låt dem rinna av väl och pressa eller mosa dem. Skilj äggulorna från vitorna. Blanda moset med smör, grädde och äggulor. Krydda med salt, peppar och lite muskot. Smörj en suffléform eller flera små. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten med några stora tag. Häll smeten i formen, grädda i ugn i 30 minuter och servera genast.

Oxfilé

600 g oxfilé, i fyra bitar

olja

smör

färsk timjan

vitlök, krossad

salt

peppar

Salta köttet, Värm en stekpanna på hög värme med olja i. Bryn köttbitarna runt om. Sänk värmen och gå i med en stor klick smör, timjan och vitlök. Ser tabell för önskad innertemperatur. Krydda med svartpeppar strax före servering.

Servera köttet med det rökta smöret, potatissufflén och en god sallad.

Fredrik Schelin lyxbloggaren.seFredrik Schelin tipsar

När jag väljer vin till den här rätten går jag på kryddigheten, den rökta tonen och att köttet serveras rött så det krävs tanniner till.
Det självklara valet här för mig faller på Sydafrika med sin naturliga rökighet.
Babylon's Peak Shiraz Mourvédre Grenache (nr 2067)
Babylon’s Peak Shiraz Mourvédre Grenache (2067) Pris 139:-
Vinet är härligt balanserat med toner av rökt kött, kakao, nyrostat kaffe, kryddighet och generös fyllig frukt.