Redaktionen

Bacardi Legacy Cocktail Competition 2015 – Emil Åreng presents PEPIN COCKTAIL

| 8 January 15:15
Bacardi Legacy Cocktail Competition 2015 - Emil Åreng presents PEPIN COCKTAIL

Emil Åreng has been top 5 in the biggest cocktail competitions around the world Absolut Invite, Bacardi Legacy och Diageo World Class. Won the Sweden edition of  Chartreuse Cocktail Challenge 2012, World Class 2013, Havana Club Grand Prix 2014. The most impressive competition must be his 11th place in the global final of Diageo World Class 2013. Last year he was in the Nordic Bacardi Legacy Finals but failed to win, now he´s yet again got a shot to make it to the global final which takes part in Sydney, Australia. Emil Åreng This is the movie that I made for the […]

Bacardi Legacy Cocktail Competition 2015 – Alla tävlande i den nordiska finalen i Köpenhamn 27 januari 2015

| 8 January 07:09
Team Nordic Bacardi Legacy Global Cocktail Competition 2014 Moscow

  Nu är finalisterna i årets upplaga av drinktävlingen BACARDÍ Legacy 2015 utsedda. I och med detta har de kvalat sig vidare till den nordiska finalen i Köpenhamn den 27 januari på restaurang Llama. Där kommer de göra upp med representanter från grannländerna, vinnaren från respektive land kommer att få möta världseliten i den internationella finalen i Sydney, Australien, maj 2015. BACARDÍ Legacy är en av världens största drinktävlingar. I tävlingen, som genomförs för femte året i rad, söker romproducenten och familjeföretaget Bacardi efter världens bästa Legacy-drink. Drinken ska uppfylla höga krav på teknik, utseende och historia. Den ska även vara tillräckligt god för […]

Kockens tips från Tomas Lindh – Vårt egna glutenfria och laktosfria knäckebröd med rostad kummin och fänkålsfrö

| 7 January 19:34
Kockens tips från Tomas Lindh - Vårt egna glutenfria och laktosfria knäckebröd

Vårt egna glutenfria och laktosfria knäckebröd 1 dl pumpafrön 1 dl linfrön 1/2 dl solroskärnor 1/2 dl sesamfrön 1 dl maizena 1/2 tsk salt 1/2 dl frömix av rostad kummin och fänkålsfrö 2 msk rapsolja 1/2 dl kokande vatten Sätt ugnen på 120 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Slå på olja och kokande vatten och blanda väl. Låt dra i 5 minuter. Olja ett bakplåtspapper så att smeten inte fastnar. Bred ut smeten med en slickepott så att den sprids jämt och täcker hela bakplåtspappret. Markera ett rutmönster i smeten i lagom stora portionsbitar. Grädda i cirka 1 […]

I BAREN med Tom Surma – Nyårskrönika om baråret 2014 och vad kommer 2015

| 4 January 10:32
I BAREN med Tom Surma - Nyårskrönika om baråret 2014 och vad kommer 2015

Så, då var vi där då. 2014 har rullat på likt ett ånglok och är över. 2015 är nu här. Det har varit ett väldigt händelserikt år. Rent restaurangmässigt men även för mig personligen. Jag har glatts åt att nya fantastiska ställen som Shibumi (big up Hampus) och Pigalle (big upp Boman och Soffan) öppnat upp och lyft på hatten åt ställen som fortsätter att leverera. Det lite mer robustare tänket har enligt mig även tagit sig in på finrestaurangen och medans vinpaket fortsätter att regera där så tror jag att 2015 kommer att bjuda på mer helflaskor på borden, […]

I BAREN med Madeleine Rapp – Begrava en drink

| 1 January 14:13
I BAREN med Madeleine Rapp - Begrava en drink

I skrivande stund sitter jag på en bar i San Francisco. Baren heter Padrecito och ligger i Cole Valley och är, hör och häpna, ett mexikanskt ställe. Min vän Chris jobbar och vi ska när hennes brunchskift är slut hämta min vän Johan på flygplatsen. Jag har redan varit här i en vecka och värmt upp och även om New York ligger mig varmt om hjärtat så måste jag säga att det är något speciellt med San Francisco. Men nog om det. Att 2014 är slut går inte att undvika och statusar, bilder och dylikt med ”Fuck 2014, 2015 is […]

Kockens tips med Luqaz Ottosson – Rostade rotfrukter, krispiga potatisar, smörstekta schalottenlökar, ramslöksaioli och ekologisk fetaost

| 31 December 12:06
Kockens tips med Luqaz Ottosson - Rostade rotfrukter, krispiga potatisar, smörstekta schalottenlökar, ramslöksaioli och ekologisk fetaost

Hej på er! Jag har en förkärlek för stora fat, det är något som kan göra en enkel måltid ganska festlig. Det är inte bara det att det blir en stor tavla av alltihop utan det skapar någon extra gemenskap runt bordet när du ställer fram något stort och maffigt. Man sitter där hungrig och ser all den goda maten och någon börjar portionera ut. Det är rustikt, det är häftigt och jag älskar mat på fat! Här har ni mitt tips på säsongens grönsaker som vi fortfarande kan hitta ute i snön eller på vårt mörklager. På mitt stora […]

Intervju med Luqaz Ottosson – Kökschef Lilla Bjers Gårdskrog på Gotland

| 31 December 08:01
Luqaz Ottosson Lilla Bjers Gårdsrestaurang Kockens tips nordefors.com

Tillsammans med nio kockar publicerar jag Kockens tips. Här får kockarna fritt spelutrymme att tipsa om vad som helst som rör kockyrket. De är utspridda över Sverige, en i USA och alla har en varierande bakgrund. Allt för att du ska få spännande tips på olika nivåer. Idag presenterar jag Luqaz Ottosson, ny kock i gänget. Du är ny kock i Kockens Tips, kan du berätta vem du är Luqaz? Jag kan börja med att erkänna att jag är värsta sortens tidsoptimist, vilket jag brukar försöka väga upp med ett stort leende. Tycker det är hemskt roligt att laga, äta och […]

Enkla cocktails och drinkar till Nyårsafton

| 29 December 17:04
Gul snö Cocktailkalendern Marie Laveau nordefors.com

Champagne i all ära men några trevliga cocktails imponerar på nyårsafton och får igång festen. Emil Åreng, Sean Eden och killarna på Marie Laveau bjuder på flera enkla och goda drinkar. Du har säkert många ingredienser redan hemma och söker du fler cocktails så finns det här! Emil Åreng bjuder på tre imponerande men enkla drinkar till nyår! Sean Eden har skakat ihop åtta enkla cocktails till nyårsafton Kanske har killarna på Marie Laveau skapat den enklaste och roligaste drinken med champagne. Gul snö – Champagne med en hemgjord isglass i glaset. Läs mer om drinkar  

Nyårsafton – Nyårsmeny med tilltugg till första glaset champagne, förrätt, varmrätt och dessert – Gott Nytt År

| 29 December 16:36
Potatiscreme

Snart är det nya året här och det ska såklart firas. Jag har samlat ihop några favoriter som jag hoppas ska kunna inspirera dig i valet till nyårsmeny. Hade jag själv fått välja hade jag köpt 1 kg Kalix löjrom på Axelssons Fisk i Stockholm (ett tips från mig till dig). Hade ätit flera förrätter med just detta och sedan vispat ihop ett brynt smör och vänt ner massor av löjrom för att servera till en god bit kött. Nu arbetar jag på nyårsafton så valet blir inte mitt utan familjen kommer servera hummersoppa med bitar av hummer, Tournedos Rossini […]

I BAREN with Ásgeir Már Björnsson – From empty canvas to the drink that changed everything

| 25 December 19:24
I BAREN with Ásgeir Már Björnsson - From empty canvas to the drink that changed everything

I once had a drink that changed everything. I was sitting on the floor in a small old Danish apartment owned by one of the many great bartenders I had been so lucky to work with in Copenhagen. It wasn’t the best cocktail in the universe, and in fact I can´t even remember it´s name and I don’t want to really. It was so simple and straight forward that I could tell almost by smelling it with my eyes closed what secrets it kept. But it wasn’t just about that cocktail or any other drink I had tasted before what […]