Redaktionen

Kockens tips med Jan Lööv – Kyckling marinerad i achiote med citron, sockerärtor och rostad potatis

| 15 October 19:34
Kockens tips med Jan Lööv - Kyckling marinerad i achiote med citron, sockerärtor och rostad potatis

Kyckling marinerad i achiote med citron, sockerärtor och rostad potatis 1 hel kyckling 1 gul lök, finhackad 2 1/2  dl apelsinjuice 425 gram Achiote paste (red anm även kallad Anatto) salt och peppar Till såsen: 6 Anchochili (torkad röd Poblano), bruten i bitar 2 dl honung 4 dl kycklingbuljong 1 gul lök, finhackad 2 vitlöksklyftor, finhackad whisky (Jim Beam eller Jack Daniels) Rostad potatis: 1 kg potatis, klyftad olja salt Sockerärtor: Färska sockerärtor smör citronzest salt peppar Finhacka gul lök och sautera i lite olivolja tills den är mjuk och utan färg. Tillsätt apelsinjuicen och Achiote paste. Sjud i några minuter tills […]

Årets Kock 2015 – Semifinalisterna till Borlänge 24 oktober 2014

| 13 October 13:40
Robert Hedman semifinalist i Årets Kock 2015

I den andra semifinalen är det välmeriterade kockar där många tidigare har tävlat i Årets Kock och flera har tidigare varit i final. Det blir med andra ord en riktigt tuff tävling. I år avgörs deltävlingarna i Årets Kock 2015 med semifinaler i Halmstad den 14 oktober och Borlänge den 24 oktober. Två går vidare från varje semifinal och är direktkvalificerade till finalen. Genom juryns poängsättning går 8 kockar vidare till Sista Chansen i Umeå den 11 november. De 4 kockarna med högst poäng i Sista chansen går vidare till final. Totalt är det åtta kockar som tävlar om titeln Årets Kock […]

Krognytt med Nordefors: Kommendören – Intervju med Aaron Blakely och Zachery Roberts

| 12 October 22:46
Karoline Nordefors, Aaron Blakely och Zachary Roberts

På Kommendörsgatan 7 öppnade i fredags (10 oktober 2014) nya krogen Kommendören. Jag träffade Zachery Roberts och Aaron Blakely och pratade om baren som kommer stå i första rummet i restaurangen. En bar som som enligt dem kommer att revolutionera arbetet bakom baren i Stockholm. Här har man byggt upp baren på ett annorlunda sätt som ger ett något kortare avstånd mellan gäst och bartender och arbetar bara med free pouring för snabb service. Kommendören kommer att ha 60 sittplatser i restaurangen och ytterligare 25 i baren. Restaurangen kommer att ha öppet för middag sju kvällar i veckan, lunch på […]

I BAREN with Jesper Høst – Building a cocktail culture in Oslo, Norway

| 10 October 14:18
I BAREN with Jesper Høst  - Building a cocktail culture in Oslo, Norway nordefors.com Karoline Nordefors

About building a culture Not more than 6-7 years ago, the definition of a cocktail bar in Oslo was a place you could get a Mojito. Perhaps you could also find a sticky cocktail menu stashed behind the register somewhere where you’d find your Bloody Mary, Slow Comfortable Screw Up Against the Wall and a small selection of cocktails copy-pasted from the IBA-web site. Manly-men would order their Long Island Iced Teas, ”´cause that´s delivers the most bang for the buck” (sic.) and the ladies had their Cosmos (vodka and cranberry juice, served up with a slice of lemon). Then […]

I BAREN – Intervju med Jesper Høst Head Bartender på No. 19, Projektledare Behind Bars Consulting, Oslo, Norge

| 9 October 08:35
I BAREN - Intervju med Jesper Høst Head Bartender på No. 19, Projektledare Behind Bars Consulting, Oslo, Norge nordefors.com Karoline Nordefors

Tillsammans med nio professionella bartenders från Norden och en amatör publicerar jag en artikelserie kallad I BAREN. Bartendrarna får fria händer att skriva om vad som helst som rör branschen. Dom jobbar i olika städer i Sverige, Norge, Danmark och Finland och har alla varierande bakgrund. Det här för att du ska få spännande och intressanta artiklar och tips på olika nivåer. Idag presenterar jag Jesper Høst från Oslo, Norge. Namn: Jesper Høst År i branschen: 9 Officiell jobbtitel: Head Bartender på No. 19, Prosjektleder i Behind Bars Consulting Född: Trondheim, Norge Bor: Oslo Nuvarande arbetsplats: No. 19, Behind Bars Consulting […]

Kockens tips med Johan Andersson – Halstrad kummel, variation på kål, blomkålsskum och kantareller

| 8 October 22:22
Kockens tips med Johan Andersson - Halstrad kummel, variation på kål, blomkålsskum och kantareller nordefors.com Karoline Nordefors

Nu så här i hösttider när mörkret börjar komma och det blir kallare, det är då dom där roliga höst- och vintergrönsakerna börjar titta fram. Till exempel kål. Det finns närmare 35 olika sorters kål men det jag valt att använda är broccoli och blomkål de två vanligaste men också enligt mig dom två godaste. Dessutom kan man ju göra så mycket med dom. Här kommer ett litet recept där jag valt att använda kummelrygg tillsammans med lite olika texturer utav blomkål och broccoli. Halstrad kummel, variation på kål, blomkålsskum och kantareller Halstrad kummel: 600 g kummelrygg salt peppar smör […]

Sidecar by Merlet Cocktail Competition 2014 – Vinnare i den Skandinaviska finalen är Vincent Johansson från Miss Clara i Stockholm

| 5 October 21:35
Sidecar by Merlet Cocktail Competition Vinnare Vincent Johansson

Den skandinaviska finalen av Sidecar by Merlet Cocktail Competition gick av stapeln i Köpenhamn den 9 september. Utmaningen var att skapa två cocktails. En twist på klassikern Sidecar där Merlet Cognac och Trois Citrus ska ingå samt en signaturcocktail som bartendern väljer där minst en Merlet likör ska användas (jordgubb, persika, hallon) samt Sipsmith gin, Ocho Tequila eller valfri rom. Deltagarna hade 6 minuter på sig för att göra 4 drinkar, 2 på twisten av Sidecar och 2 på signaturdrinken. I den skandinaviska finalen var det stor seger till Sverige – Vincent Johansson vann och Mattias Skoog knep 3:e platsen. Nu väntar […]

Årets Kock 2015 – semifinalisterna till Halmstad 14 oktober

| 3 October 12:56
Filip Fastén Vinnare av Årets Kock 2014

I den första semifinalen är det välmeriterade kockar där många tidigare har tävlat i Årets Kock. Med andra ord blir det ett tufft startfält och en tävling tyngd av adrenalin och kämparanda. I år avgörs deltävlingarna i Årets Kock 2015 med semifinaler i Halmstad den 14 oktober och Borlänge den 24 oktober. Två går vidare från varje semifinal och är direktkvalificerade till finalen. Genom juryns poängsättning går 8 kockar vidare till Sista Chansen i Umeå den 11 november. De 4 kockarna med högst poäng i Sista chansen går vidare till final. Totalt är det åtta kockar som tävlar om titeln Årets Kock […]

I BAREN with Niko Koskimies – Cocktail Bars you would like to visit in Helsinki, Finland

| 2 October 21:26
Navy Jerry's

Cocktail Bars you would like to visit in Helsinki! Trillby & Chadwick Trillby & Chadwick is a cocktail bar recently opened in Helsinki and at the same I would say it is the one and only actual speakeasy bar in Finland for the moment. T&C is located in an small alley just next to Helsinki Cathedral, but to find the place you will have to ask around a little bit and find out a way to get in to this divine cocktail heaven. The bar is operated by a company called Son Of A Punch and they love to serve you […]

I BAREN – Interview with Niko Koskimies Bar Consultant and bartender at Pastor Dine and Drink, Helsinki, Finland

| 2 October 07:00
Niko Koskimies I BAREN nordefors.com dinvinguide.se Karoline Nordefors

Together with nine professional bartenders from the Nordic countries and one amateur I publish articles called I BAREN (editor´s note IN THE BAR). The bartenders get to write about anything from their line of work and the business. They work in different cities around Sweden, Norway, Denmark and Finland and have a varying background. This because you are gonna get exciting ideas and articles on different levels. Today I present Niko Koskimies from Helsinki, Finland! Name: Niko Koskimies Years in the business: 4 1/2 Official Job Title: Bar Consultant Born: 19.01.1988 Currently resides: Helsinki, Finland Current work locations: Pastor Dine & Drink How and […]