Redaktionen

Cocktailfilm med Fredrik Löwenhamn – Mexican Breakfast med Mazcal Anejo och choklad agave

| 1 November 18:21
Vin möter mat 2014 Fredrik Löwenhamn

Klicka på bilden eller länken för att se Fredrik Löwenhamn göra drinken Mexican Breakfast! Klicka på bilden eller länken för att se Fredrik Löwenhamn göra drinken Mexican Breakfast! Mexican Breakfast 50 ml Mezcal Anejo 15 ml choklad Agave 1 helt ägg Shaka alla ingredienser med is och trippelsila i ett glas sprayat med mezcal och sedan rimmat med baconsalt. FREDRIK LÖWENHAMN Nuvarande arbetsplats: Älskar att säga “mellan två jobb” precis slutat på Grill nu räknar jag dagarna till nya Kött & Fiskbaren. I din bar, vilken är den mest säljande cocktailen och varför tror du att det är just den? […]

Årets Kock 2015 – Sista chansen – Åtta slåss om fyra platser till finalen. Vilka vinner och vilka försvinner?

| 31 October 09:00
Emma Erlandsson Sista Chansen Umeå 2015 Årets Kock

Ja herregud, vilken tävling det varit hittills i år. Så många fruktansvärt duktiga kockar som nu idag försvann när de åtta presenterades som får göra upp i Sista Chansen i Umeå den 11 november. Men, det är också åtta grymt talangfulla kockar som är vidare. Många som tidigare inte tävlat i Årets Kock men som har annan tävlingsbakgrund, flera som har erfarenhet av tidigare semifinaler och finaler och en som aldrig tävlat i matlagning före Årets Kock 2015. Låt mig säga att den här Sista Chansen blir en rysare. Ska de erfarna ta finalplatserna? Kommer vi få se en kvinna […]

I BAREN med Andreas Nilsson – Utvecklingen av bartenders. Vart är vi påväg?

| 30 October 21:08
Bar

Under lång tid har jag nu varit väldigt kritisk när det kommer till evolutionen av yrket bartender. Vad definierar en duktig bartender? Vart är vi på väg, och vart kommer vi vara inom de nästa 15 år? Till att börja med måste jag säga, Hurra för oss! Vi bartenders har nog aldrig varit så nära den bekräftelse vi har sökt under så lång tid. Bekräftelsen av att kalla vår bransch/titel ett yrke. Detta är något som vi har arbetat väldigt hårt för, men hur kommer det sig att vårt blod, svett och tårar har försummats de senaste generationerna? Har vi […]

Kockens tips från Tomas Lindh – Lammlägg bräserat i rödvin, rotfrukter och örter

| 29 October 19:20
Rödvinbrässerat lammlägg Kockens tips av Tomas Lindh Hotel Skeppsholmen Restaurang Långa Raden nordefors.com Karoline Nordefors

Lammlägg bräserat i rödvin, rotfrukter och örter 4 port 4 st lammlägg 1 gul lök, grovhackad 1 morot, grovhackad 1 dl rotselleri, i små bitar 1 vitlöksklyfta 1 msk tomatpuré 1/2 flaska rödvin 5 dl vatten 1 kvist timjan 1 kvist rosmarin salt och peppar Salta och peppra läggen och fräs i en stekpanna. Grovhacka lök, morot och rotselleri och lägg det och de frästa läggen i en stor gryta tillsammans med vitlök, tomatpuré, rosmarin och timjan. Slå på vin och häll på med vatten så det täcker. Koka upp och skumma av. Ställ grytan i ugnen och kör på 120 […]

Vin möter mat 4.0 – Kockar, sommelierer, bartenders, konditorer och foodies i en skön förening

| 29 October 13:37
Vin möter mat 2014 FOTO: Raphael Cameron Vanity Studios

Vin möter mat är eventet där jag och Fredrik Schelin samlar aktuella personer i mat- och drycksbranschen. En samling människor som från gång till gång förändras men med en gemensam nämnare. Alla är aktiva i sociala medier och har ett brinnande intresse kring mat och dryck. Två gånger om året bjuder vi in ca 30 av Sveriges främsta opionsbildare inom mat, vin och bar för en dag med matlagning, vinprovning, cocktails och nätverkande på Restaurang Syster o Bror i Stockholm. Den 19 oktober 2014 gick det fjärde eventet av stapeln och vi hade bjudit in 30 gäster. Det var professionella kockar, konditorer, […]

Bartenders Choice Awards (BCA) – Nordefors i den 100 man starka juryn då Sveriges bästa ska utses!

| 26 October 21:52
bartenders-choice-awards-2013

BARTENDERS’ CHOICE AWARDS, B.C.A., är en årlig utmärkelse där cocktailbarer i Stockholm prisas för sina prestationer under det gångna året. De nominerade och vinnarna inom de olika kategorierna röstas fram av en jury, ca 100 personer, bestående av de främsta bartendrarna i landet samt likväl framstående branschrelaterade personligheter. Jag har i år har äran att ingå i juryn och ska göra en opartisk och objektiv bedömning utifrån de kriterier som ges. B.C.A. vill öka värdet för de kvalitativa barer som finns i Stockholm och ute i landet, höja bartenders status samt främja synen och utvecklingen utav det moderna bartenderyrket. Den allmänna […]

I BAREN med Madeleine Rapp – Överanalytiska bartenders, feeling, bärs och järn!

| 23 October 20:01
What bartenders say

Jag lovar att nio av tio bartenders svarar ”Bärs och järn” på frågan om vad dom dricker när dom inte jobbar. Svarar vi det för att det är så det är eller för att det är coolt? Eller är det för att det är det ”rätta svaret” eftersom att vi vill visa att vi minsann inte sätter våra kollegor i skiten när vi går ut genom att beställa drinkar. Såklart kan även jag känna att efter att ha stått och blandat grogg en hel vecka så är det gott med ett glas bubbel och ett stadigt glas med sprit. Men […]

Konditorns tips med Per Bäckström – Minimunkar med halloncréme

| 22 October 22:49
Minimunkar med halloncréme Per Bäckström Karoline Nordefors nordefors.com

Hej alla glada! Blev tillfrågad av Karoline Nordefors om jag vill skriva för dinvinguide.se och självklart, inga konstigheter sa jag direkt. Så här är jag nu! 2 veckor har gått sedan finalen i Årets Konditor. Det var en rolig och kämpig resa men jag är glad att jag gjort den och testat vilket gett mig mersmak. Känner mig stolt och glad över min bronspeng, jag kan inte säga att jag är nöjd men vi snackar ändå om SM för konditorer så lite glad är jag i alla fall. Vem vet kanske hoppar på det tåget nästa år igen. Nu är […]

Intervju med Per Bäckström – Produktchef Wiener Caféet i Stockholm

| 22 October 14:22
Per Bäckström produktchef Wiener Caféet

Tillsammans med sju kockar publicerar jag Kockens tips. Här får kockarna fritt spelutrymme att tipsa om vad som helst som rör kockyrket. De är utspridda över Sverige och har en varierande bakgrund, allt för att du ska få spännande tips på olika nivåer. Idag presenterar jag Per Bäckström, ny konditor i gänget. Namn: Per Bäckström Arbetsplats: Produktchef Wiener Caféet i Stockholm Du är ny konditor i Kockens Tips, kan du berätta vem du är Per? Jag är en glad konditor på 42 år från Stockholm som arbetar som produktchef på Wiener Cafeet i Stockholm sedan augusti i år. Jobbat som konditorikonditor i […]

I BAREN – Ett år har gått och 10 bartenders från Norden ger dig de bästa tipsen från branschen

| 20 October 23:47
Madeleine Rapp vurmar för Irish Coffee nordefors.com Karoline Nordefors

Jag fick den briljanta iden om att skriva om bar för lite mer än ett år sedan. Frågade twitter vilka som var de fyra bästa bartendrarna från norr till söder. Kommer ihåg hur jag ringde upp Emil Åreng för första gången, utan att ha en aning om vem den mannen är. Eller när jag skitnervös frågade Madeleine Rapp, som precis vunnit Årets bästa bartender  2014 på Bartenders Choice Awards, om hon ville vara med. Nu har jag med tiden utökat till 10 bartenders från hela norden och jag är otroligt stolt över att ha dessa fantastiska människor med mig. Tillsammans […]