Redaktionen

I BAREN – Intervju med Andreas Nilsson bartender/ägare STRØM Bar, Köpenhamn, Danmark

| 26 June 07:00
I BAREN - Intervju med Andreas Nilsson bartender/ägare STRØM Bar, Köpenhamn, Danmark nordefors.com Karoline Nordefors

Namn: Andreas Nilsson Ålder: 29 år Nuvarande arbetsplats: Ägare/Bartender på STRØM Bar, Köpenhamn, Danmark. Du tävlar i många av världens största bartendertävlingar. Vad krävs det för kvalitéer för att bli bäst och vad innebär det för dig att tävla? – Det är väldigt svårt att definiera vad som krävs för att vara “bäst” i denna bransch. Nere på Strøm har vi skapat ett team av bartenders som alla är relativt olika, vi anställer bara personal pga av deras styrkor och vilka styrkor som vi vid den tidpunkten saknar. Givetvis så krävs det en god bas inom servicefacket och ett stort […]

Kockens tips från Johan Andersson – Dessert med citronmousse, hallonpannacotta, citroncrunch, flädermaräng och snö på brynt smör

| 25 June 19:00
Hallonpannacotta 2 red

Jag tänkte bjuda på en dessert som vi kör just nu på restaurangen och smakerna kring denna dessert är ju självklara med tanke på årstiden. Hallon, citron och fläder det är sommar för mig. Anledningen till olika texturer och konsistenser är för att få rätt balans genom hela rätten. Jag tycker personligen att man ska få in lite crunch i varje rätt, från kall till varm. Det blir lätt lite tråkigt i munnen om allt skulle vara krämigt och då är det schysst med något krispigt eller vad man nu använder som bryter av. Desserten i sig kom fram genom […]

Intervju med Johan Andersson – Sous Chef på VILA i Norrköping

| 25 June 07:00
Johan Andersson Sous Chef Restaurang VILA Norrköping nordefors.com Karoline Nordefors

Tillsammans med åtta kockar publicerar jag Kockens tips. Här får kockarna fritt spelutrymme att tipsa om vad som helst som rör kockyrket. De är utspridda över Sverige och har en varierande bakgrund, allt för att du ska få spännande tips på olika nivåer. Idag presenterar jag Johan, ny kock i gänget som gästspelar under en tid! Namn: Johan Andersson Arbetsplats:  Sous Chef på Restaurang Vila Norrköping Ålder: 28 Du är gästspelande kock i Kockens Tips, kan du berätta vem du är Johan? – En glad och lugn kille på 28 år som fullkomligt älskar allt som har med mat att göra! […]

Vin

Barone Ricasoli – 6 tävlande i finalen – 1 vinner jobbet som vininspiratör och vinmakare

| 23 June 16:00
Alla finalistkandidater Barone Ricasoli Karoline Nordefors nordefors.com

Det var väldigt många som sökte jobbet som vininspiratör till Barone Ricasoli för att skapa sitt eget vin som kommer att landa på Systembolagets hyllor. De sex finalisterna har nu tillsammans med baronens utvalda designer tagit fram varsitt färdigt vinförslag (namn, etikett, design). Allmänheten bjuds nu in att rösta på förslagen. Förslaget med mest stöd från allmänheten och juryn får jobbet. Rösta på finalisterna:  Fredrik Kämpenberg med Pizzeria Petra Shara Stoor med Skogsrået – Lady of the forest Richard Forsberg med Vanliga killen Camilla Andersson med Arioso Alexander W E Lundin med Barone Ricasoli A.W.E Vintage Edition Gabriella Thåli med […]

Årets Kock 2015 – Anmälan 19/6-10/9, Sejfilé är årets huvudråvara, 8 tävlande i finalen i Göteborg

| 22 June 21:26
Årets Kock 2015 anmalan 2015_600x157

Äntligen drar det igång igen, ÅRETS KOCK 2015! Det svenska mästerskapet i professionell matlagning och Sveriges mest prestigefyllda matlagningstävling. Nyheter för i år är att alla ska skicka in ett recept med sejfilé, som är årets huvudråvara. Receptet ska innehålla minst 1 produkt från Arla och vara beräknat för tio portioner. Anmälningsperioden för är öppen 19 juni – 10 september. För att tävla i Årets Kock ska du vara yrkesverksam kock i Sverige. Arbetar du utomlands måste du vara svensk medborgare. Den andra nyheten är att åtta personer går till slutfinalen istället för sex. Två vinnare från varje semifinal är direktkvalificerade till […]

Kockens tips från Jan Lööv – Ceviche – snabblagad rätt på midsommarafton

| 20 June 07:00
Kockens tips från Jan Lööv- Cevice nordefors.com Karoline Nordefors

Ceviche – varför inte till sillbordet serverad tillsammans med lite kyld tequila? Central- och Sydamerikas svar på inlagd sill, god och unik men som äventyrlig svensk kan du prova detta till midsommar. Unikt samtalsämne! Det går ju att göra ceviche på de flesta fiskar men tror att det blir bättre med saltvattenfisk som till exempel purfärsk torsk eller hälleflundra. Fasta vita fiskar funkar bäst. CEVICHE 500 g vit fast fisk, superfärsk 3 citroner, saften 1 lime, saften 1 knippe färsk koriander 1 jalapeno, färsk skuren rakt ner i cirklar (med frön för mer hetta, utan frön för mindre hetta) 2 […]

I BAREN med Madelieine Rapp – Tales of the cocktail i New Orleans 16-20 juli 2014

| 19 June 17:00
I BAREN med Madelieine Rapp - Tales of the cocktail i New Orleans

Det finns en mängd olika events och mässor som har med vår bransch att göra världen över och det är väl kanske matmässorna som är de mest kända. Men när det kommer till baren och det som händer i den och utanför den så är det förmodligen ”Tales of the cocktail” i New Orleans som är mest känd. Hit vallfärdar bartenders, leverantören, gäster, cocktailentusiaster och annat folk från hela världen som älskar allt som har med baren och cocktails att göra. Fem dagar fyllda med seminarium, temamiddagar, workshops och en massa fest delar alla med sig av kunskap, erfarenheter och […]

Kockens tips från Pär Stenberg – Sallad på endive med citronrökt lax, apelsin, parmesan och sardeller

| 18 June 21:24
Sallad på endive med citronrökt lax, apelsin, parmesan och sardeller Kockens tips från Pär Stenberg nordefors.com Karoline Nordefors

Sallad på endive med citronrökt lax, apelsin, parmesan och sardeller 4 port 400g varmrökt lax 1 citron 1 apelsin 6 huvuden endivesallad 1 dl parmesan 1 dl olivolja sardeller salt peppar Dela endiven och skölj den. Riv skalet av citronen och gnid in laxen försiktigt med zesten. Plocka försiktigt den varmrökta laxen. Vinegretten: 1 dl parmesan, riven 1 apelsin, zest och saft salt och peppar efter smak 1 dl olivolja 1/2 dl vinäger (gärna sherryvinäger) 1 tsk socker Vispa ihop alltsammans. 5 stycken sardellfiléer, hackade Blanda sardellhacket i röran och slunga endiven tillsammans med vinegretten. Lägg upp på fat och […]

Strömming till midsommar, kräftskivan eller sommarfesten – Stekt inlagd strömming med vodka och Boquerones med krondill

| 17 June 16:00
Stekt inlagd strömming med voska av Tina Höstlycke nordefors.com Karoline Nordefors

Den 24 maj 2014 gick Skeppsholmens mästerskap i strömmingsinläggning av stapeln på Hotel Skeppsholmen och av alla de som skickat in recept gick Tina Höstlycke och Ylva Falquist till final. De fick på plats servera sin rätt inför juryn av kockar – Malin Söderström, Magnus Johansson och Karoline Nordefors. Konferensier var Christina Möller. Det var en jämn kamp där Tina slutligen stod som vinnare. Här kommer de båda recepten som passar utmärkt på sommarens alla fester. VODKASPETSAD STRÖMMING MED PEPPARROT OCH CITRON – av Tina Höstlycke Ättikslag: 5 dl vatten 3 dl socker 1 1/2 dl ättika 12% 10 st vitpepparkorn 15 kryddpepparkorn […]

I BAREN med gästbartender Jeremy Manansala – Speechless med cognac, Cocchi Americano, citron och bitters

| 16 June 19:00
I BAREN Jay Jay Speechless nordefors.com Karoline Nordefors

Kenneth Swärd har tagit in en gästbartender I BAREN, Jeremy “JayJay” Manansala från Restaurang Myteri i Malmö. Han bjuder på en lättdrucken, enkel cocktail som ska passa alla nu till sommaren. SPEECHLESS 3,5 cl cognac 1,5 Cocchi Americano blanco 3,5 cl färsk pressad citronjuice 1,5 cl agave syrup 1 stänk orange bitters 1 stänk peychaud bitter Apelsinzest Skaka alla ingredienser med is och dubbelsila i ett cocktailglas. Jeremy “JayJay” Manansala Ålder: 31 Nuvarande arbetsplats: Myteri i Malmö Instagram: @bar_tending Varför arbetar du som bartender? – Jag är uppvuxen i en krögarfamilj och började därför jobba tidigt i denna bransch, man kan […]