Redaktionen

I BAREN med Tom Surma – Familjens uteservering sommaren 2014

| 3 April 22:10
Restaurang Familjen Göteborg I BAREN med Tom Surma nordefors.com Karoline Nordefors

FAMILJENS UTESERVERING SOMMAREN 2014 Då var det snart dags för den tiden på året, dags för värmen att inta Göteborg. Soltörstande göteborgare lämnar sina små bostäder och kryper fram från sina stenar för att få dom där första värmande vårstrålarna. Vid varje husvägg trycker sig folk med ansiktet i skyn för att värma kinderna. Och här sitter jag och är nu redan nervös för hur sommaren ska bli. Vad ska jag servera? Vad vill folk dricka? Är folk trötta på den klassiska mojiton? Älskar folk rosé lika mycket denna sommaren som förra? Vad ska symbolisera Familjens bar denna sommaren? Då […]

Kockens tips från Jan Lööv – BBQ bringa (brisket) med Texas spice rub och BBQsås

| 2 April 22:41
BBQ Brisket (bringa) Kockenstips Jan Lööv nordefors.com Karoline Nordefors

När man hör och tänker på USA och speciellt då Texas, är bland det första som poppar upp i huvudet givetvis JR Ewing (jag har faktiskt träffat Larry Hagman dagarna innan han tyvärr gick bort), Bobby, Pamela, Sue Ellen. Kanske tankarna går till olja, boskap och stora rancher, stora Stetsonhattar eller stora Cadillacs med longhorns på motorhuven. För oss som är i matbranschen så kommer vi nog osökt att tänka på BBQ i alla olika varianter. Ska det vara bönor i chili eller inte, mer söt BBQ sås eller mindre söt, hur kryddstarkt ska det vara osv. Mycket och många […]

Linnéa Art Restaurant i Göteborg – Intervju med krögaren Edin Dzemat

| 1 April 22:05
Torsten Jansson och Edin Dzemat Linnea Art Göteborg nordefors.com Karoline Nordefors

Jag kliver över tröskeln in till restaurang Linnéa Art i Göteborg. Det är en presslunch och jag har flugits hit enkom för detta. Det är en avskalad miljö i entrén som pryds av en vägg med glaskonst. I resten av restaurangen går varje rum i sin egen färgskala och de unika inredning- och dukningsdetaljerna kommer från Kosta Boda. Allt är till salu och tas fram i dialog med olika glaskonstnärer. Jag möter VDn och krögaren Edin Dzemat, ett energiknippe utan dess like, som de senaste åren haft en uppåtgående karriär. För bara några veckor sedan fick han utmärkelsen Rising Star […]

Cocktailfilm med Johan Sjödin från Story Hotel – The Don Draperitha med Don Julio, citron och Grand Marnier

| 30 March 18:33
Johan Sjödin barchef Story Hotel nordefors.com Karoline Nordefors I BAREN

Klicka på bilden för att se Johan Sjödin göra drinken The Don Draperitha! THE DON DRAPERITHA 3 cl Don Julio 1 cl grön Chartreuse 1 cl Grand Marnier 3 cl citronjuice 2 cl Agavesirap 1 dash Orange Bitter Skaka alla ingredienser i en shaker med is och sila upp i glas. JOHAN SJÖDIN Nuvarande arbetsplats: Story Hotel Stockholm I din bar, vilken är den mest säljande cocktailen och varför tror du att det är just den? – Green Light Collins (ängssyra, sockerlag, OP Andersson Akvavit, citron och soda) just för att den är lite annorlunda och vi pushar den som […]

Kockens tips från Markus Hilmander – Cheesecake med brieost och hjortronsorbet

| 29 March 11:00
Markus Hilmander

CHEESECAKE MED BRIEOST OCH HJORTRONSORBET 200 g grädde 150 g vit choklad, hackad 300 g brieost utan kanter 300 g philadelphiaost 2 msk matyoghurt 1 1/2 blad gelatin, blötlagt i kallt vatten Koka grädden och chokladen rör i chokladen så den smälter. Tillsätt brieost, philadelphiaost och matyoghurt, mixa allt i en mixer eller med en stavmixern. Rör ned det blötlagda gelatinet. Häll upp smeten i spritspåse och kyl i kylskåp. Hjortronsorbet: 280 g sockerlag 400 g hjortron 1/2 vaniljstång, delad på längden 1 gelatinblad, blötlagt i kallt vatten Koka upp hjortron, sockerlag samt vaniljstången. Plocka ur vaniljstången. Mixa allt i […]

I BAREN med Emil Åreng – Kapitel 1. Kapten John Buffalo – Sniper and Crow med bourbon, gul Chartreuse och kråkbärssirap

| 27 March 20:53
Emil Åreng I BAREN nordefors.com Karoline Nordefors

I mina senaste inlägg har jag lagt upp historier som till viss del har varit sanna, såklart har vissa delar blivit lätt kryddade. Denna story kommer gå i flera delar och kommer senare troligtvis bli uppköpt av Hollywood, jag kommer bli miljardär men kommer fortfarande skriva här. Och den här historien finns det ingen som helst sanningsenlighet i. KAPITEL 1 – KAPTEN JOHN BUFFALO 6 Juni 1944 var det D-day även för kapten John Buffalo, en alkoholiserad amerikan med en förkärlek till sprit i allmänhet och det goda livet. Arvtagare till en alldeles för stor summa pengar och en legend inom […]

KOCKENS TIPS MED JOEL ÅHLIN – IBÉRICOGRIS OCH UPPLEVELSER I EXTREMADURA SPANIEN fortsättningen.

| 26 March 22:28
IBÉRICOGRIS OCH UPPLEVELSER I EXTREMADURA SPANIEN av Joel Åhlin nordefors.com Karoline Nordefors

  FORTSÄTTNINGEN PÅ MIN RESA I EXTREMADURA SPANIEN (dag 1) Dag 2. Efter en kall natt i huset passade det bra att stiga upp tidigt. Vi begav oss till den lilla byn Alburquerque någon mil ifrån huset. Där skulle vi möta upp grisbonden för frukost. Frukostmackan bestod av mer ibéricoskinka än bröd och smöret utbytt mot en ingnuggad tomat. Det är gott med frukost här. Mr. Maldonado beställer in allt som vi pekar på, och vi äter. Vi avslutar med churros. Bra frukost! Färden fortsätter mot insamlingsgården. Det är här grisarna som är redo för slakt slussas in i en lastbil. Vi […]

Cocktailkamp på Café Opera – C.O.C.K 2014 med 42 av Sveriges bästa barer

| 25 March 22:31
Cocktailkamp 2014 Jens Dahlberg och Séamus Linus Lesotho O'reilly från Nosh & Chow i Stockholm finalister Foto: Karoline Nordefors nordefors.com

Cocktailkamp har dragit igång och i stort sätt finns varenda barprofil i Sverige med i startfältet. 42 barer kommer göra upp om titeln “Sveriges bästa bar” i inofficiella bar-SM. Tävlingen är ett samarbete mellan Café Opera och Pernod Ricard och som namnet kanske säger så är det en kamp med cocktails. En bartendertävling där lag om två representerar från varje bar och tävlar mot de andra barerna i Knowledge, Creative Cocktail och Speed. Från och med 16/3 och fyra söndagar fram är det kval till den stora finalen den 13:e april 2014. Tävlingen pågår kl 23:00-01.00 på Café Opera i Stockholm. 8 barer direktkvalificerar sig […]

Cocktailfilm med Mattias Borg från Marie Laveau – The Fizz No.10 med Tanqueray No Ten, aprikoslikör och Peychaud bitter

| 22 March 14:33
I BAREN med Mattias Borg från Marie Laveau i Stockholm nordefors.com Karoline Nordefors

Klicka på bilden för att se Mattias Borg göra drinken The Fizz No.10! THE FIZZ NO. 10 4 cl Tanqueray No Ten 2 cl aprikoslikör 3 cl citronjuice 2 cl sockerlag 2 cl äggvita 2 dash Peychaudbitter Toppa med soda Rimma glaset med citronsyra och socker Skaka alla ingredienser och tillsätt sedan is och skaka igen. Sila ner i ett rimmat highballglas. MATTIAS BORG Nuvarande arbetsplats: Marie Laveau - Stockholm I din bar, vilken är den mest säljande cocktailen och varför tror du att det är just den? – Oj svårt! Jag tror vi har bra ruljans på alla klassiker såsom […]

Absolut Invite 2014 semifinal – Rapp, Evers och Löwenhamn till final – alla recept på vinnarcocktails

| 21 March 22:17
Madeleine Rapp, Johan Evers, Fredrik Löwenborg  Absolut Invite 2014 sverigekval - finalister

Absolut Invite är en av Europas mest komplicerade bartendertävlingar där de tävlande prövas i teori, sensorisk och praktik. De skulle på temat “Handcrafted” skapa två cocktails inför juryn och variationen på cocktails var stor. Efter många timmars tävling stod det klart att Madeleine Rapp från Tweed tog hem segern bland de nio tävlande. Johan Evers från Corner Club och Fredrik Löwenborg från Grill gör henne följe till finalen i maj i Stockholm. De kommer där att möta bartenders från 15 länder och varje land har med sig 2-3 deltagare. Det blir en fantastisk tävling! MADELEINE RAPP – Tweed NO HIDDEN […]