Redaktionen

Cocktailfilm med Johan Sjödin från Story Hotel – The Don Draperitha med Don Julio, citron och Grand Marnier

| 30 March 18:33
Johan Sjödin barchef Story Hotel nordefors.com Karoline Nordefors I BAREN

Klicka på bilden för att se Johan Sjödin göra drinken The Don Draperitha! THE DON DRAPERITHA 3 cl Don Julio 1 cl grön Chartreuse 1 cl Grand Marnier 3 cl citronjuice 2 cl Agavesirap 1 dash Orange Bitter Skaka alla ingredienser i en shaker med is och sila upp i glas. JOHAN SJÖDIN Nuvarande arbetsplats: Story Hotel Stockholm I din bar, vilken är den mest säljande cocktailen och varför tror du att det är just den? – Green Light Collins (ängssyra, sockerlag, OP Andersson Akvavit, citron och soda) just för att den är lite annorlunda och vi pushar den som […]

Kockens tips från Markus Hilmander – Cheesecake med brieost och hjortronsorbet

| 29 March 11:00
Markus Hilmander

CHEESECAKE MED BRIEOST OCH HJORTRONSORBET 200 g grädde 150 g vit choklad, hackad 300 g brieost utan kanter 300 g philadelphiaost 2 msk matyoghurt 1 1/2 blad gelatin, blötlagt i kallt vatten Koka grädden och chokladen rör i chokladen så den smälter. Tillsätt brieost, philadelphiaost och matyoghurt, mixa allt i en mixer eller med en stavmixern. Rör ned det blötlagda gelatinet. Häll upp smeten i spritspåse och kyl i kylskåp. Hjortronsorbet: 280 g sockerlag 400 g hjortron 1/2 vaniljstång, delad på längden 1 gelatinblad, blötlagt i kallt vatten Koka upp hjortron, sockerlag samt vaniljstången. Plocka ur vaniljstången. Mixa allt i […]

I BAREN med Emil Åreng – Kapitel 1. Kapten John Buffalo – Sniper and Crow med bourbon, gul Chartreuse och kråkbärssirap

| 27 March 20:53
Emil Åreng I BAREN nordefors.com Karoline Nordefors

I mina senaste inlägg har jag lagt upp historier som till viss del har varit sanna, såklart har vissa delar blivit lätt kryddade. Denna story kommer gå i flera delar och kommer senare troligtvis bli uppköpt av Hollywood, jag kommer bli miljardär men kommer fortfarande skriva här. Och den här historien finns det ingen som helst sanningsenlighet i. KAPITEL 1 – KAPTEN JOHN BUFFALO 6 Juni 1944 var det D-day även för kapten John Buffalo, en alkoholiserad amerikan med en förkärlek till sprit i allmänhet och det goda livet. Arvtagare till en alldeles för stor summa pengar och en legend inom […]

KOCKENS TIPS MED JOEL ÅHLIN – IBÉRICOGRIS OCH UPPLEVELSER I EXTREMADURA SPANIEN fortsättningen.

| 26 March 22:28
IBÉRICOGRIS OCH UPPLEVELSER I EXTREMADURA SPANIEN av Joel Åhlin nordefors.com Karoline Nordefors

  FORTSÄTTNINGEN PÅ MIN RESA I EXTREMADURA SPANIEN (dag 1) Dag 2. Efter en kall natt i huset passade det bra att stiga upp tidigt. Vi begav oss till den lilla byn Alburquerque någon mil ifrån huset. Där skulle vi möta upp grisbonden för frukost. Frukostmackan bestod av mer ibéricoskinka än bröd och smöret utbytt mot en ingnuggad tomat. Det är gott med frukost här. Mr. Maldonado beställer in allt som vi pekar på, och vi äter. Vi avslutar med churros. Bra frukost! Färden fortsätter mot insamlingsgården. Det är här grisarna som är redo för slakt slussas in i en lastbil. Vi […]

Cocktailkamp på Café Opera – C.O.C.K 2014 med 42 av Sveriges bästa barer

| 25 March 22:31
Cocktailkamp 2014 Jens Dahlberg och Séamus Linus Lesotho O'reilly från Nosh & Chow i Stockholm finalister Foto: Karoline Nordefors nordefors.com

Cocktailkamp har dragit igång och i stort sätt finns varenda barprofil i Sverige med i startfältet. 42 barer kommer göra upp om titeln “Sveriges bästa bar” i inofficiella bar-SM. Tävlingen är ett samarbete mellan Café Opera och Pernod Ricard och som namnet kanske säger så är det en kamp med cocktails. En bartendertävling där lag om två representerar från varje bar och tävlar mot de andra barerna i Knowledge, Creative Cocktail och Speed. Från och med 16/3 och fyra söndagar fram är det kval till den stora finalen den 13:e april 2014. Tävlingen pågår kl 23:00-01.00 på Café Opera i Stockholm. 8 barer direktkvalificerar sig […]

Cocktailfilm med Mattias Borg från Marie Laveau – The Fizz No.10 med Tanqueray No Ten, aprikoslikör och Peychaud bitter

| 22 March 14:33
I BAREN med Mattias Borg från Marie Laveau i Stockholm nordefors.com Karoline Nordefors

Klicka på bilden för att se Mattias Borg göra drinken The Fizz No.10! THE FIZZ NO. 10 4 cl Tanqueray No Ten 2 cl aprikoslikör 3 cl citronjuice 2 cl sockerlag 2 cl äggvita 2 dash Peychaudbitter Toppa med soda Rimma glaset med citronsyra och socker Skaka alla ingredienser och tillsätt sedan is och skaka igen. Sila ner i ett rimmat highballglas. MATTIAS BORG Nuvarande arbetsplats: Marie Laveau - Stockholm I din bar, vilken är den mest säljande cocktailen och varför tror du att det är just den? – Oj svårt! Jag tror vi har bra ruljans på alla klassiker såsom […]

Absolut Invite 2014 semifinal – Rapp, Evers och Löwenhamn till final – alla recept på vinnarcocktails

| 21 March 22:17
Madeleine Rapp, Johan Evers, Fredrik Löwenborg  Absolut Invite 2014 sverigekval - finalister

Absolut Invite är en av Europas mest komplicerade bartendertävlingar där de tävlande prövas i teori, sensorisk och praktik. De skulle på temat “Handcrafted” skapa två cocktails inför juryn och variationen på cocktails var stor. Efter många timmars tävling stod det klart att Madeleine Rapp från Tweed tog hem segern bland de nio tävlande. Johan Evers från Corner Club och Fredrik Löwenborg från Grill gör henne följe till finalen i maj i Stockholm. De kommer där att möta bartenders från 15 länder och varje land har med sig 2-3 deltagare. Det blir en fantastisk tävling! MADELEINE RAPP – Tweed NO HIDDEN […]

I BAREN med Pontus “Poppe” Berglöf – Celery Collins med vodka, selleri och lime

| 20 March 21:02
I Baren - Celery Collins - Poppe Berglöf nordefors.com Karoline Nordefors

Den meteorologiska våren är här! Den riktiga våren låter sig vänta en stund till, men vi är hursomhelst ett steg närmare sommaren. Snart kommer vi se härliga drinkar med färska bär och frukter i barerna, en sann fröjd för både öga och gom. Vi som tycker att denna väntan på mogna jordgubbar och blåbär känns för lång kan finna tröst i att det, som alla känner till, går lika bra med selleri. För att göra en Celery Collins behöver man muddla. Jag tycker inte om att muddla. Det beror mest på att det innebär arbete samt jag i början hade en […]

Cocktailfilm med Mattias Skoog från Linje Tio – Paycheck Martini med Tanqueray No Ten, limoncello och orange bitters

| 15 March 17:28
Mattias Skoog bartender Tjoget Linje Tio Hornstull Stockholm dinvinguide.se/nordefors Karoline Nordefors nordefors.com

Klicka på bilden för att se Mattias Skoog göra drinken Paycheck Martini! PAYCHECK MARTINI 40 ml Tanqueray No Ten 10 ml Cocchi Americano 5 ml Limoncello 1 dash Reagans orange bitters Rör alla ingredienser med is och sila upp i ett cocktailglas. Garnera med ett körsbär och citrontwist. MATTIAS SKOOG Nuvarande arbetsplats: Linje Tio – Tjoget – Stockholm  I din bar, vilken är den mest säljande cocktailen och varför tror du att det är just den? – Vi säljer massor av Whiskey Sour och Old Fashioned men annars är det drinklistan som går hett. En storsäljare är vår Ebony & Ivory, en whiskey […]

VM-guld till Håkan Johansson i individuella Bagar-VM i Paris – Coupe Louis LeSaffre

| 14 March 12:15
Håkan Johansson VM-guld i individuella Bagar-VM i Paris 2014 Coupe Louis LeSaffre Karoline Nordefors nordefors.com

Håkan Johansson lyckades med bragden att bli bäst i världen, när han i onsdags vann finalen i finalen av individuella Bagar-VM 2014 i Paris, Coupe Louis LeSaffre. Tävlingen som syftar till att stärka bageriprofessionens ställning avgjordes i onsdags på den internationella brödmässan Europain. I kategorin sött bröd, där Håkan Johansson vann guld, tillverkade deltagarna såväl kavlade bakverk såsom croissanter och pain au chocolat, som briocher och vetebröd. Mer än 200 svenska supportrar var på plats. – Det här känns fortfarande lite overkligt men helt fantastiskt. Jag kände mig taggad inför VM och siktade mot guld. Min träningsperiod har löpt från oktober […]