Annons:

Rostad salsa på färsk majs

Tobias Andersson bjuder här på ett recept med det som skördas nu. Den svenska majsen är nu som bäst och han gör rostad majssalsa. En salsa som passar till det mesta och är sprängfylld med smak. Ett bra vegetariskt tillbehör!

Den svenska majsen börjar dyka upp i butikerna och den är god och billig. Jag tänkte denna gång tipsa om en rostad salsa på färsk majs med massor av goda örter. Den passar utmärkt till all typ av kött och som ett utmärkt tillbehör till vegetariska rätter.

Man kan självklart byta ut örterna i salsan efter smak, men den här kombinationen av örter blir extra bra till maten. De ger en umamismak och en extra härlig smakkick.

Det som kan vara klurigt med den här salsan är att det inte går att ge exakta mått utan här får man jobba med känsla och smaka av. Annars är den väldigt enkel att göra och man låter råvarorna göra jobbet. Låt den gärna stå och dra ca 20-30 min innan ni äter den och den bör serveras ljummen för att ge smakerna mer utrymme.

 

Annons:

Rostad salsa på färsk majs 4-6 port (måtten och angivelserna är på ett ungefär)

2 färska majskolvar

2 bananschalottenlök

1 vitlöksklyfta

ca 30 g gul oregano (kan ersättas med vanlig oregano om man inte hittar den gula, men gul oregano är oslagbart)

ca 30 g kruspersilja

ca 30 g salvia

1 msk paprika pulver

cayenne (efter smak, men var försiktig)

några stänk soja

olivolja (välj en bättre variant med mycket smak)

några droppar pressad citron

ca 1 msk äppelcidervinäger

salt

smör

Ta bort blasten och alla strån från majsen. Dela den sedan på mitten för att enklare skära bort majsen. Använd en kniv och skär längs med för att få bort majsen. Lägg sedan i en skål till vidare.
Plocka alla örter och hacka allt (snåla inte med örterna, det ska vara mycket) Finhacka sedan lökarna så fint ni kan och blanda ihop med örterna.
Tillsätt sedan paprikapulver, cayennepeppar, olivolja, soja och citron. Häll på olivolja så det binder ihop. Det ska inte bada i olja utan bara så det fuktar upp men samtidigt snåla inte.

Torrosta majsen i en varm stekpanna och när majsen börjat få svarta fläckar har du ner ca 1 msk smör och flingsalt. (väldigt viktigt att majsen är ordentligt rostad, det gör stor skillnad på smaken i slutresultatet)

Stek vidare någon minut innan ni blandar ner majsen med örtblandningen. Smaka sedan upp med äppelcidervinäger och salt.
Känn efter om det kan behövas mer av något för att få fram och balansera smakerna.
Låt salsan dra i rumstemperatur en stund för att få fram smakerna innan den används.
Serveras ljummen.

Tips! Istället för att torrosta majsen i stekpanna kan man grilla den istället för en mer rökigare smak. Man kan välja att grilla med eller utan blast men se till att majsen blir ordentlig rostad innan den vänds ner i örtblandningen.

För mer inspiration och tips besök gärna MatiFokus.se

Lycka till!

Tobias Andersson – Krögare och kökschef Edsbacka Bistro i Strängnäs

Instagram: @matifokus

Twitter: @tobban_ och @edsbackabistro

Facebook: Edsbacka Bistro

Mail: tobias@matifokus.se alternativt strangnas@edsbackabistro.se

Web: www.edsbackabistro.se 

Web: www.matifokus.se

Läs alla tidigare artiklar i Kockens Tips

Annons:

Här finns mer att läsa om