Annons:

Chateau Montelena – klassisk och vinnande elegans i Napa Valley

Låt oss börja 1976. Året då Chateau Montelena blev ett världskänt vinhus, som även fransoserna fick bocka och buga för.
Historien är inte ny, men unik och tål att upprepas igen. Den stora vintävlingen ”The Judgement of Paris” tog plats på Hotel Inter-Continental. I juryn satt gräddan av 11 vin- och matpersonligheter och bland vinerna fanns fyra vita bourgogner och sex kaliforniska chardonnay-viner.
Vinerna provades helt blint, poängen sattes och resultatet var något helt annan än vad fransmännen tänkt sig. Självfallet trodde de att de franska vinerna skulle hamna i topp. Det gjorde de inte. Chateau Montelena Chardonnay, årgång 1973, var det vin som kammade hem flest poäng.
Vinhistoria var skriven.

Chateau Montelena hade redan innan Paris, en lång historia. Vinfirman grundades redan 1882 av entrepenören Alfred L Tubbs, som hade tjänat en rejält slant under guldruschen. Pengarna investerades i mark i Napa, 103 hektar närmare bestämt. Tubbs började plantera vinrankor då han hört att Napa var den bästa platsen för det i Kalifornien. En fransk vinmakare rekryterades och Tubbs började bygga vad som så småningom skulle bli ett Chateau. Namnet Montelena kom från Saint Helena, en liten stad i norra Napa.

Chateau Montelena producerade vin, sålde druvor, överlevde Förbudstiden, bytte ägare men fick sin riktiga nystart 1972. Företaget togs då över av James Barrett som planterade om vingårdarna och moderniserade vineriet. Det bar frukt, om man säger så.
Hur är vinerna på Chateau Montelena numera? Har man lyckats hålla fanan lika högt in i 2000-talet?
Idag är det Bo Barett, James son, som är vinmakare och han fortsätter att göra vin på samma sätt som sin pappa. Inspirationen kommer från vit bourgogne och Bordeaux. Vinmakningen är minimalistisk; ingen malolaktisk jäsning eller battonage förekommer. Man mäter inte heller sockerhalten i druvorna genom brix-skalan. Druvorna smakas istället av, ibland flera gånger per dag tills man hittat rätt tid och balans för skörden. Allt handskördas.
Den totala årsproduktionen ligger på 50.000 lådor, varav endast 7 % exporteras.

Man lägger också stort fokus på årgångarna. Året ska få tala, inte vinmakningen enligt Chateau Montelena. Aktuell årgång 2010 och även kommande 2011, är två lite svalare årgångar i Napa Valley. Enligt Bo Barett är 2011 deras bästa årgång någonsin. Vinerna från Montelena är och kommer förhoppningsvis alltid göras i ett mer stramt, svalt och elegant utförande. Alkoholhalten ligger runt 13,5 – 14.00 %, vilket börjar bli relativt ovanligt i Napa. Frukt och årgång kommer först. Därefter lagring såklart. Sist men inte minst; njutning.

Provade viner
Chateau Montelena har som tradition att alltid släppa sina vita viner i september. De röda lanseras däremot i mars.

*Napa Valley Chardonnay 2011 (aktuell årgång är 2010, men byts inom kort). Nr 71649. 301 kr. Finns i utvalda butiker.
Mineraldriven och mycket frisk, med läskande syra och inslag av gröna äpplen och rostade nötter. Tål många års lagring.

Vi provar även 2006, som bjuder på en mer krämig och rik stil. Utvecklingen har gett vinet toner av både rostade fat och gula stenfrukter, på ett fint integrerat vis.
2000 på magnum är min personliga favorit. Både vad gäller format och den fina mognaden. Vinet är krämigt, nötigt och lätt rökigt. Det är fortfarande fräscht och rent med bra syra och balans. Men varför vänta? Drick! Kollegan Anette har dessutom ett ypperligt recepttips!

*Napa Valley Cabernet Sauvignon 2011. Nr 71926. 301 kr. Finns i utvalda butiker. (även här byts årgången under våren). Vinerna består av ca 90 % cabernet sauvignon, med några småskvättar av merlot och cabernet franc beroende på årgång.
Vinet är fortfarande ungt och friskt, med lite dov och knuten frukt. I doft och smak finns cassis, mörka bär, mynta och bra syra.
Vi provar även 2009 och 2006, som båda bjuder på mer mörk frukt som körsbär och plommon.

Estate Cabernet Sauvignon 2009. Nr 72337. 851 kr. (2010 är på ingång)
Firmans toppvin, innehåller mer än 98 % cabernet sauvignon, toppat med lite cabernet franc. 2009 är ungt och stramt, med mycket fint djup och fokus. Här finns en koncentrerad och mustig frukt, som plommon och cassis inlindat i livlig syra och snyggt integrerade fat.
1999 och 1989 är också med på provningen. Det är nu man förstår vilken potential vinet har. Det händer mycket på bara några år. Frukten blir mer djup och rik, mineralitet växer fram och tanninerna poleras ner, fast vinerna har fortfarande väldigt mycket att ge.

Import är Terrific Wines

Annons:

Här finns mer att läsa om