Annons:

Vin TV

DinVinguide.se TV är en guide för människor som alla har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen.

Filtrera på spellista

Mariestads Dampfbier – inspirerad av guldruschens Kalifornien och Mariestads tyska rötter
Mariestads Dampfbier – inspirerad av guldruschens Kalifornien och Mariestads tyska rötter

Mariestads Dampfbier blir den sjätte utgåvan i Mariestads limiterade serie öl och är
bryggmästare Richard Bengtssons tolkning av det öl som brukar kallas ång-öl eller
steam beer. Ett öl som började bryggas på den amerikanska västkusten under guldruschens dagar i slutet av 1800-talet.

Den Stora Smakresan är Mariestads bryggmästare Richard Bengtssons årliga inspirationsresa för att samla intryck till nya brygder. Förra året gick resan i ånglokens och guldruschens tecken, dels längs den svenska Inlandsbanan och dels till Kalifornien där steam beer är en av resterna från guldruschens dagar. Ett besök hos kollegerna på Anchor Steam Brewery i San Francisco inspirerade Richard att göra ett ångöl, eller dampfbier som tyskarna säger.
– Jag har alltid gillat ångöl och drömt om att göra ett. Tyskar som kom till Kalifornien, lockade av guld, upptäckte inte bara guld utan också att bristen på is gjorde det svårt att brygga lager och bryggde då ölet som idag kallas ångöl, säger Richard Bengtsson.
Richard Bengtsson skapade sin Dampfbier med avstamp i Mariestads tyska rötter under resan längs Inlandsbanan i somras, inspirerad av det gamla ånglok som drog tåget. Det blev en skummande bärnstensfärgad brygd, kanske mer åtråvärd än guld för alla öl-älskare. I grunden är det en lager, men som får jäsa vid en något högre temperatur än vad man normalt har för lageröl.
– Richards öl är en torr och fruktig lager med en maltaromatisk fyllighet. Både beskheten och torrheten är utsökt. Drick den helst kyld till 11-13 grader och gärna till husmanskost, säger Thomas Sjögren, vinnare av Årets Kock 2015 och en av dem som redan fått pröva ölet.
Varför ölstilen kallas just steam beer är lika ouppklarat som ölet är skummande. Vissa menar att det beror på att det underjästa ölet bildade mycket koldioxid, så när faten eller flaskorna öppnades slog en puff av rök, eller ånga, ut – något som kan ha låtit som ett ånglok. Andra menar att det kommer från de moln av ånga som uppstod när den varma vörten kyldes på bryggeriernas tak, eller för att mäsken värmdes med ånga från ångmaskiner. En annan förklaring är namnet härstammar från det tyska dampfbier, som betyder just ångöl. Oavsett vilket har Richard Bengtsson nu skapat en gyllene brygd.
– Det gick ju sådär för många av guldrushens lycksökare, men resultatet av deras nya ölbryggningsmetoder är för oss öldrickare ett riktigt guldkorn. Att se när någon häller en Mariestad Dampfbier i ett glas är bokstavligt som att titta på en flytande guldåder. Har du dessutom en god bit husmanskost framför dig har du en verklig guldgruva att njuta av, säger Rickard Bengtsson.

MARIESTADs DAMPFBIER Pris: 199 SEK
Volym: 75 cl
Alkoholhalt: 6 %
Antal flaskor: 2 000
Lanseringsdag: 1 maj på Systembolaget

Anders Levén matlagningsevent
Anders Levén matlagningsevent

Anders Levén lagar mat med höstig touch

Anders recept på Gulaschen hittar ni på denna länk:
http://www.dryckeslistan.se/recept/vildsvinsgulasch-med-surkal-paprika-och-creme-fraiche/

Kvällens viner som serverades till maten:
Roodeberg:
Roodeberg Heritage Collection Roodeberg firar 20 år i Sverige genom att lansera en modern klassiker i uppgraderad version. Den är lite finare, lite bättre men fortfarande helt i linje med Roodebergs starka signaturstil. Karaktär Doften är sofistikerad med aromer av röda bär, svarta vinbär och turkisk konfekt med subtila spår av mörk choklad och torkade kryddor. Vinet är saftigt med en bestämd tanninstruktur och är perfekt balanserad med mjuka smaker av röd frukt, björnbär och tobaksblad. Passar till Mustiga rätter på viltkött eller smakrika rätter av nötkött som med fördel kan läggas på grillen. Framställning Vintern före 2012 skörd hade lägre än genomsnittlig nederbörd som fortsatte in på sommaren vilket resulterade i att vingårdarna visade tecken på en lägre markfuktighet genom minskad bärstorlek. En svalare säsong med jämna temperaturer ledde till en stabilare mognad av druvorna som trots övergripande mindre bär storlek och lägre avkastning lovar stor koncentration, bra kvalitet och intensiv färg i 2012 årgångsviner. Vinet har lagrats på ekfat i 14-16 månader, 40 % lagrades på nya fat.

Roodeberg Roodeberg är ett av Sydafrikas mest kända röda viner som i mer än 60 år har utvecklats till att bli ett populärt och uppskattat vin av den svenska konsumenten. Karaktär Mörk röd färg. Fruktig, generös doft av hallon och röda körsbär med kryddiga toner. Smakrikt, packad med frukt från mörka bär och tydlig mjuk tanninstruktur. Kryddiga inslag med en lång eftersmak. Passar till Smakrika och kraftiga rätter av nöt, vilt och kyckling. En mustig gryta eller grillat. Medelstarka hårdostar. Framställning Druvorna är handplockade för att försäkra bästa möjliga mognad och kvalitet. Cabernet Sauvignon, Shiraz och Merlot vinifieras separat, lagringen sker mestadels på franska men även på amerikanska ekfat tolv månader. 15 % Wine maker’s secret adderas för att sätta extra krydda på vinets smak, innan det blandas och buteljeras. Lagringspotential tre till fem år.

Roodeberg White Ett vitt vin för alla tillfällen som uppskattas utav alla, till exempel när du ska piffa till tisdagens fiskrätt eller bjuda vännerna på en välkomstdrink. Karaktär Ett piggt och friskt vin med toner av citrus, guava och lime. Välintegrerade ektoner med ett mjukt och friskt avslut. Passar till En utmärkt aperitif tack vare sin fina frukt och friskhet. Passar även till sallader, fisk- och skaldjursrätter, ljust kött samt det asiatiska köket. Framställning Vinet är hämtat från de svalare områdena i Western Cape vilket ger en långsam mognad och detta resulterar i en hög aromkoncentration och mycket bra naturliga syra nivåer. Druvorna hämtas från sex olika distrikt. Blenden består av 23 % Chardonnay, 37 % Chenin Blanc och 30 % Sauvignon blanc. Chardonnay-vinet och Chenin Blanc-vinet fick tillbringa fyra månader på franska ekfat. Övriga viner lagrades i rostfria tankar för att ge en frisk och fruktig smak.

Raffaele Boscaini from Masi Amarone producer In an interview with DinVinguide.se
Raffaele Boscaini from Masi Amarone producer In an interview with DinVinguide.se

Raffaele Boscaini from Masi Amarone producer In an interview with DinVinguide.se

Masi Campofiorin
ART. NR:5123
PRIS INK MOMS:119,00 kr

Masi Brolo Campofiorin Oro
ART. NR:32361
PRIS INK MOMS:165,00 kr

Masi Amarone Costasera
ART. NR:2345
PRIS INK MOMS:289,00 kr

Historien om MASI skildrar den familjeägda vinfirman som gjort sig ett stort, ärorikt namn genom
hängivet arbete, passion och goda förutsättningar. Idag äger MASI vingårdar och klassiska gods i Valpolicellas allra bästa områden, de arbetar kompromisslöst mot kvalitet och gör viner med en uttalad personlighet på alla olika nivåer. MASI är världskända för sina olika amaroneviner och introducerade redan 1994 det första Amarone-vinet i Sverige, Vaio Armaron. Vinhuset tillverkade också den allra första och folkkära Ripasson, Campofiorin. MASI har därefter alltid varit ledande inom innovation och nytänkande, till exempel har de engagerat sig i att skapa plats åt den annars bortglömda druvan Oseleta, som idag är en del i flera av husets prestigeviner.

MASI har troget drivits av familjen Boscaini genom flera hundra år. Vinhusets namn kommer från Vaio dei Masi, vingården ligger i hjärtat av Valpolicella som familjen köpte under 1700-talets andra halva. Idag driver Sandro Boscaini företaget och tillsammans med sin familj producerar han några av världens mest tilldragande viner. Viner som utan tvekan funnit eftertraktad, stor plats på den svenska marknaden.
http://www.masi.it/

Anders Levander & Gwenael Laroche provar Tommy Myllymäki meny
Anders Levander & Gwenael Laroche provar Tommy Myllymäki meny

TOMMY:
Det började som så ofta med en mamma. Tommys egen mamma förstås, men också hennes mor. Tommys mormor, som bar på matkulturen från finska Österbotten. Somrarna där lade grunden till Tommy Myllymäkis passion för mat. Det var stora, bullriga middagar med den finska släkten. Redan på morgonen diskuterades vad som skulle ätas till kvällen, kanske en fisk som någon lyckades fånga i sjön strax intill.
Tommy och de andra barnen skalade potatis och rensade grönsaker. Allt lagades från grunden och det var aldrig tal om någon färdigmat.
Inte bara nävgröten med rågmjöl och fläsk gjorde intryck på Tommy. Det var här intresset föddes. Det var här han insåg vilken upplevelse mat och gemyt kan innebära.

Tommy vid Bocuse d´Or. 2011

Tommy har alltid tävlat. I mat, i marathon och redan på gården när han växte upp i Katrineholm. Men oavsett om det varit i cykelrace eller hopp från gunga, i löpspåret eller i världsmästerskapet för kockar, så har drivkraften varit densamma. Den stenhårda viljan att ständigt bli
bättre och att få nya perspektiv.
Från soffan i Katrineholm följde Tommy den nya trenden med tv-kockar intensivt. Anders Dahlbom, Fredrik Eriksson och Rikard Nilsson. De tillhörde Kocklandslaget och tävlade i matlagning.

LAROCHE
The history of Domaine Laroche starts in 1850 and is closely related to the development of Chablis and its vineyard.

At that time, there is neither legal delimitation of the vineyard, nor growth classification: wine producers have to explore the vineyard to find the best places and, doing so, they are the heirs of the Cistercian monks. Laroche was among these pioneers.

One century later, Laroche uses technical innovation to reveal the distinctive profile of its terroirs and their remarkable Chablis personality.

The endless seek for great terroirs has been a landmark for the past 20 years: in Languedoc, Chili and South Africa, the first step of Laroche is always the discovery of exceptional terroirs and setting of state-of-the-art wineries.

ANDERS
Anders är en man mitt i livet. Efter en karriär i näringslivet beslutade han sig för att ägna sig åt ett av hans sedan länge stora intresse – vinet och dess kultur. Han har sedan det tidiga tjugohundratalet ägnat sig åt skrivande om vin på heltid. Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner, den senare i samarbete med två andra medförfattare.För närvarande arbetar han med en tredje bok. Förutom att skriva böcker frilansar han som vinskribent främst i Sverige men även i viss utsträckning utanför landets gränser. Sedan knappt tio år tillbringar han en del tid i Italienska regionen Marche vid Adriatiska kusten. Att leva i en annan kultur berikar och ger en djupare förståelse för vinet speciellt då landet är Italien, enligt Anders. De viner och vinländer som ligger honom närmast om hjärtat är Frankrike och Italien men även Tyskland. När inte vinet tar upp hans tid är friluftsliv viktigt med bla segling och skridskoåkning, vilket ger en bra balans åt tiden han ägnar åt glasen och besticken.

Alvaro Palacios pratar med Fredrik Schelin och Anders Levander
Alvaro Palacios pratar med Fredrik Schelin och Anders Levander

Alvaro Palacios pratar med Fredrik Schelin och Anders Levander om Priorat, terroir och sina viner.

Land: Spanien
Område: Priorat

Camins del Priorat
Artnr: X5226AP1101

Les Terrasses Velles Vinyes 2013
Artnr: X5226AP1901

Finca Dofí
Artnr: X5226AP0901

De senaste 20 åren har den drygt 40-årige Alvaro Palacios producerat några av Spaniens främsta och till och med legendariska viner. Han har revolutionerat den spanska vinindustrin och anses vara en av landets främsta vinmakare. Efter att ha studerat till önolog i Bordeaux under sin mentor Jean-Pierre Moueix från Château Petrus så återvände han hem till den familjeägda bodegan i Rioja. Men istället för att arbeta med familjen så sökte sig Alvaro till det unika vindistriktet Priorat. Resten är historia, idag anses Priorat producera viner i världsklass och hans viner L´Ermita, Finca Dofi och Les Terrasses är eftersökta av vinsamlare runt hela världen.

Efter hans fars död år 2000 så återvände Alvaro till Rioja för att även ta över driften på Bodegas Palacios Remondo. Han startade också ett nytt projekt med sin systerson Ricardo Perez i Bierzo i nordvästra Spanien. Detta vineri döpte de till Descendientes de J. Palacios till hans avlidna fars ära. I Bierzo så odlar de Menciadruvor från mycket små, unika vingårdslägen med ett mycket svalt mesoklimat och det verkar som att de tillsammans med några andra producenter håller på att revolutionera Bierzo i samma utsträckning som Palacios gjorde med Priorat.

Man får känslan av att Alvaro Palacios knappt har börjat trots allt han har åstadkommit. Vi får vänta och se.

Laroche Chablis VS Tommy Myllymäki moderator Anders Levander
Laroche Chablis VS Tommy Myllymäki moderator Anders Levander

Tommy Myllymäki, född 31 juli 1978 i Katrineholm, är en svensk kock som utsågs till Årets kock 2007.

Efter utbildning på restaurangprogrammet Lindengymnasiet i Katrineholm började han sin karriär hos Erik Lallerstedt på bland annat Gondolen och Eriks bakficka. Efter det har han arbetat med Karin Fransson på Hotell Borgholm på Öland. När han korades till Årets Kock 2007 var han köksmästare på Pontus by the Sea i Stockholm.

Tommy Myllymäki vann den 9 januari 2010 den svenska uttagningen till Bocuse d’Or, där han representerade Sverige vid Bocuse d’Or Europe i Genève 7-8 juni 2010 och vid Bocuse d’Or 25-26 januari 2011 och lyckades vinna silvertrofén Silverbocuse.
Bocuse d´Or har sedan starten 1987 snabbt utvecklats till att bli världens mest prestigefyllda matlagningstävling, kallad VM för Kockar. Tävlingen är döpt efter sin upphovsman Paul Bocuse, världens kanske mest berömde kock.

Tommy Myllymäki driver bl.a. Julita Wärdshus i Julita utanför Katrineholm och fram till våren 2012 bistro Stortorget i Katrineholm. Han är delägare i Matkomfort och har även drivit Den Småländska Kolonin, Bageriet och Bistron i Jönköping

Sommaren 2011, under vinjetten Mitt kök – Sverigeresan, åkte Tommy Myllymäki tillsammans med sommelieren Jens Dolk och runt i Sverige och lagade mat i TV4:s Nyhetsmorgon, åtta olika platser under lika många veckor. Under säsongen 2011/2012 samarbetar ishockeylaget HV71 med Tommy, när man utvecklar sitt mat- och dryckesutbud i samband med matcher. Sedan den 1 september 2011 är Tommy Myllymäki anställd på deltid, som kreativ ledare hos Sturehof, Riche och Teatergrillen i Stockholm.

Under 2012 märktes hans nya satsningar, bl.a. Restaurang Spira som drivs av Tommy Myllymäki, Magnus Saleborn och Stefan Isaksson. Trion har också grundat Jönköpings Matbolag på Solåsen i Jönköping. I lokalen som ligger mittemot Media Markt driver de nu ett stort produktionskök, ett bageri och en butik.

Myllymäki deltog och vann matlagningstävlingsprogrammet Kockarnas kamp hösten 2012. Han driver även restaurang Sjön, belägen vid Vätterstranden i Jönköping.

2013 gav Tommy Myllymäki ut sin första egna kokbok, boken Såser Natur & Kultur.
Läs mer om Tommy:
http://tommymyllymaki.se/tommy/

Laroche
Land: Frankrike Område: Chablis

Michel Laroche är den 5:e generationen vinmakare i familjen. Sedan 1850 har de producerat viner i Chablis. Sedan 1967 då Michel tog över egendomen har de växt från 6 hektar till att idag bestå utav mer än 100 hektar. Detta utan att ge vika för sina ideal. De tidigare generationerna hade jordbruk som huvudnäring och vinet som bi-syssla. Michel tog allt till helt nya höjder.

Domaine Laroche är ett team av synnerligen passionerade medarbetare. Allt från vingårdsarbetarna under ledning av Yannick, Vineyard manager till teamet i vineriet under ledning av Denis till deras exportavdelning, har vinet som gemensamma nämnare.

Michel strävar efter att vinerna skall vara eleganta och med tydlig mineralitet. De arbetar organisktt och synnerligen innovativt och söker hela tiden efter nya sätt att utveckla sitt viner. Laroche har som kännetecken att skörda druvorna senare än många andra av deras kolleger i Chablis. Detta för att druvorna skall uppnå maximal mognad. När ekfat används så är de alltid helt integrerade i i vinet och står endast för ngt mer struktur i vissa av vinerna. En extrem noggrannhet genomsyrar denna producent vilket återspeglar sig i de eleganta vinerna.

Det är verkligen en levande legend vi har glädjen att få representera i Sverige och en av de viktigaste ambassadörerna för så väl Chablis som för Frankrike som vinland.

www.larochewines.com

Kloster Eberbach med Anders Levander och Magnus Reuterdahl
Kloster Eberbach med Anders Levander och Magnus Reuterdahl

Magnus och Anders testar Riesling.

Kloster Eberbach Riesling Spätlese (nr 6257)
http://www.systembolaget.se/6257
Kloster Eberbach Riesling Kabinett (nr 5810)
http://www.systembolaget.se/5810
KLOSTER EBERBACH

Kvalitetsproducenten Kloster Eberbach från tyska Rheingau har en otrolig historia som tog sin början redan 1136. Kloster Eberbach är en mycket stor producent men med den ovanliga kombinationen att deras toppviner kan mätas med vilken topproducent som helst från Rheingau.
Vinerna från Kloster Eberbach är utmärkta gastronomiviner där kombinationerna endast begränsas av fantasin. Tillsammans med Bouchard Pére & Fils har Kloster Eberbach världens största vinbibliotek med årgångar som går tillbaka till 1706. Vingårdarna är vackert belägna i de branta sydsluttningarna ner mot floden Rhen, ett område som är känt för att kunna producera några av världens bästa rieslingviner. Trots att Rheingau bara omfattar 3 % av den totala tyska vinodlingsarealen måste det betraktas som den historiskt mest betydelsefulla regionen i landet. Sägnen gör gällande att Karl den Store (742-814) anlade områdets första vingårdar och år 1136 anlände cisterciensermunkar utskickade från moderklostret i Bourgogne och byggde upp Kloster Eberbach. Det finns även en svensk anknytning då munkarna 1631 flyr det 30-åriga kriget och svenska trupper under Axel Oxenstierna bor i klostret.

Eberbach Abbey (tyska: Kloster Eberbach) är en före detta cistercienserklostret kloster nära Eltville am Rhein i Rheingau , Tyskland . På grund av dess imponerande romanska och tidiga gotiska byggnader det anses vara en av de mest betydande arkitektoniska fornlämningar i Hesse , Tyskland

Fredrik Schelin i Barcelona berättar om det mousserande vinet Cava
Fredrik Schelin i Barcelona berättar om det mousserande vinet Cava

Cava – vad är det?
Fredrik Schelin i Barcelona
Sitter på taket på hotell Majestic i Barcelona och berättar om det mousserande vinet Cava.
Metod, historik och mer om drycken.

Cava har rönt stora framgångar med den svenska publiken på senare tid.
Jag har länge varit kritisk till det smala utbudet av andra mousserande viner utöver champagne på systembolaget.
Det finns givetvis ett digert utbud i den lägre prisnivån, problemet är att det sällan kommer in några produkter som håller lite högre pris och kvalitetsnivå.
Missförstå mig rätt visst finns det billigare cava som håller en bra kvalitet, några som jag tipsar om nedan. Men jag som har varit i Katalonien och rest runt bland vinmakarna har upplevt att det finns så mycket mer och bättre kvalitets cava som jag saknar här hemma.

Nåväl det ser ut som att den svenska konsumenten börjar bli mogen och nyfiken nog att man nu kan börja lansera fler och bättre mousserande viner ifrån andra områden än champagne.

Cavans tillkomst tillskrivs katalanen Josep Raventós år 1872. Penedès-distriktets vingårdar plågades av vinpestens framfart som spreds av phylloxera-lusen. De flesta infekterade vinstockarna var av röda sorter och de blev oftast ersatta av vita. Inspirerad av champagneregionens framgångar beslöt Raventós sig för att skapa ett torrt mousserande vin. Förr var detta vin känt som spansk champagne, champaña och xampany, men detta blev inte längre tillåtet efter EU-lagar om ursprungsskydd infördes. (källa Wikipedia)

Diebolt-Vallois – Cramant Champagne
Diebolt-Vallois – Cramant Champagne

Fredrik Schelin besöker Diebolt-Vallois i Cramant Champagne

Diebolt-Vallois
Land: Frankrike Område: Champagne
Diebolt-Vallois
Denna egendom som ligger i hjärtat av Cramant drivs av Jacques Diebolt och hans familj. Ända sedan de 1992 blev utsedda till årets champagneproducent av Gault Millau har efterfrågan på deras viner varit enorm. Deras viner genomsyras av en fantastisk elegans kombinerat med den krämiga lite gräddiga strukturen som är så typisk för vinerna från Cramant. Vinerna är endast baserade på Chardonnay från Cramant med undantag för Diebolt Tradition där man blandar i Pinot Noir och Pinot Meunier från närliggande kommuner. Sedan 1995 så producerar Jacques Diebolt förutom sin vanliga Blanc de Blancs ett prestigevin vid namnet Fleur de Passion från 65-åriga vinstockar. Det produceras endast de främsta årgångarna och har sedan sin introduktion rankats som ett av de främsta Blanc de Blancs-vinerna från hela regionen. Det som man bör ha i åtanke är att eftersom efterfrågan på Fleur de Passion är så stor så släpps vinerna relativt tidigt. Kan man vänta några år och låta vinet få flaskmognad så blir man rikligt belönad.

http://www.dinvinguide.se/fredrikschelin/champagne-bast-i-test-2014-champagne-till-nyar-och-till-julbordet/

BRA KÖP
Diebolt-Vallois Prestige Brut
SB# 7723, Pris 369:-
Torrt friskt vin med eleganta florala inslag. Toner av brioche, äpplen, nötter samt smörighet.
Lång eftersmak med inslag av grapefrukt.

http://www.diebolt-vallois.com
http://www.systembolaget.se/7723
Diebolt-Vallois Prestige Brut (nr 7723) Mousserande vin , Vitt torrtFrankrike Frankrike, Champagne Producent Diebolt-Vallois Leverantör Prime Wine Sweden AB Alkoholhalt 12,5 %