Glögg

Glögg

Glögg

Tänk dig att det är vinter ute med nyfallen snö du sitter samlad med familj och vänner framför en tänd brasa med ett glas rykande glögg i handen, det blir inte bättre än så!

Glögg är en vinbaserad dryck, som man kryddar och oftast serverar varm.

Åtminstone till för ett par år sedan då Blossa började sätta ett nytt mode för glöggen i och med årgångsglöggen som har blivit en ny favorit hos svenskarna som kan avnjutas både varm och kall.

Att dricka varmt kryddat vin har anor ända från antiken där greker och romare tillsatte kryddor i sitt vin, av hälsoskäl och som smakförbättrare.

Redan under medeltiden drack man i norden varmt vin, men då främst under vintertid. Därav kopplingen till att man avnjuter glögg i jultider.

Vår egen Gustav Vasa avnjöt gärna ett glas Klaret, som består av uppvärmt rhenvin med socker, honung och kryddor.

Namnet glögg som kommer från uttrycket glödgat vin och dyker upp först 1609 i Sverige, då man samtidigt på kontinenten börjar lämna denna dryck därhän.

I mitten av 1800-talet börjar glöggen dyka upp som recept i kokböcker och i slutet av seklet börjar färdigblandad glögg dyka upp hos vinhandlarna.

Idag dricker svenska folket ca fem miljoner liter glögg varje år och det såklart mest runt julfirandet mellan första advent och julhelgerna.

En av våra klassiker är Blossa.
Varje år säljer man runt 3,5 miljoner flaskor Blossa glögg via Systembolaget vilket motsvarar 77 % av den totala försäljningen.

Vill du göra din egen glögg är det inte så svårt, tank på att välja ett enklare vin som bas bara.

1 liter, ca 8 glas

Ingredienser:

1 liter rött vin

3 st kanelstänger

10 st hela nejlikor

1 tsk hela kardemummakärnor

2 msk strösocker

 

Gör så här:

Häll vinet i en kastrull, tillsätt kanelstängerna, nejlikor, kardemummakärnor och sockret.

Värm upp till ca 75°C. Använd gärna en termometer. Om det blir något varmare riskerar du att koka bort alkoholen.

Låt stå och dra ca 15-30 minuter. Sila av glöggen och servera vid ca 70 grader tillsammans med mandel och russin.