Oenoforos, Nordic Sea Winery och Takis Soldatos, en stolt entreprenör.

Oenoforos, Nordic Sea Winery och Takis Soldatos, en stolt entreprenör.

Oenoforos, Nordic Sea Winery och Takis Soldatos, en stolt entreprenör.

Medan många matjournalister hängde uppe i årets mathuvudstad Jockmock. For jag åt helt annat håll för att vara med på invigningen av en ny och spännande satsning. Det var en stor dag för både Simrishamn och för Oenoforosgruppen. Efter år av planering var det äntligen dags för invigning av den publika delen utav anläggningen Nordic Sea Winery i Simrishamn.

Här har man sedan starten 2008  jobbat för att skapa en ultramodern produktionsanläggning. På Nordic Sea Winery blandas, lagras och buteljeras viner från hela världen innan de släpps på marknaden. Man tar dagligen emot 120 000 liter utav de viner man sedan packar och säljer till bland annat Systembolaget.

Bakom tankarna för denna publika del där allmänheten kan se hur produktionen går till, står entreprenören och Oenoforosgruppens koncernchef Takis Soldatis. Och nu i juni öppnar Nordic Sea Winery upp för allmänheten för att tillmötesgå det stora intresset som finns av att lära sig mer om vinproduktion. Besökarna kommer att erbjudas guidade turer av vineriet, vinprovning samt möjlighet att ta ett glas vin och äta något gott i den nyöppnade restaurangen. Så om vädret inte står dig bi när du är på Österlen så är ett mycket trevligt utflyktsmål. Och vill ni ha ett trevlig boende i samma härliga vinanda så hittar ni hos Anders Öhman med fru på Blå Huset i Borrby.

Vi hade dock vädret på vår sida och Simrishamn visade upp sig från sin sitt allra bästa. Solen sken och de blå/gula bandet vajade i sommarbrisen. Efter diverse tal, några glas god champagne och snittar, klippte landshövding Margareta Pålsson bandet och anläggningen var vederbörligen invigd. Efter applåder och skål, fick vi gå just den rundvandringen i faciliteterna som kommer att erbjudas besökarna, i vårt fall tillsammans med Chefsvinmakare Denis La Bourdonnaye. Som stolt pratade om den moderna anläggningen. Han berättade om den syn han hade på vin, och om att “blending” av vin är som att bemästra en stor orkester, där varje del måste vara väl stämd om musiken så småningom skall bli bra. Och vi hoppas så klart att han får till sin vinmusik och att han får möjlighet att använda druvorna från de egna rankorna. För omkring den vackra runda huvudbyggnaden har man planterat 6000 druvplantor, 25 olika sorter både traditionella samt hybrider.

Vi på Din Vinguide önskar lycka till!

 

 

Oenoforos, Nordic Sea Winery och Takis Soldatos, en stolt entreprenör. - DinVinguide | DinVinguide.se