Redaktionen

Mallorcas gömda skatter

| 21 February 13:45
DSC03177

För ett tag sedan reste jag runt i det vackra landskapet på Mallorca med vinhuset Anima Negra i sikte. Jag hade stämt träff i en närliggande by med vinmakaren Miquel Àngel det är nämligen extremt svårt att hitta deras vingård och jag blir lotsad fram genom svår terräng mot vingården. Här undrar man hur det ens är möjligt att transportera ut vin med lastbil när min lilla hyrbil knappt kommer fram. Väl framme vid vingården öppnar landskapet upp sig och några av husets vinodlingar visar upp sig. Jag bjuds in i huset för en lokalt anrättad lunch. Själva vingården visar […]

Bästa Pinot Noir från Nya Zeeland – Ara Wines

| 15 February 03:16
ara winery 4

Dinvinguide.se besökte nyligen London och mässan NZ Annual Tasting, vilket i korta drag var en heldag med ett stort antal utställande vinmakare/vinhus från Nya Zeeland. Med månadens tema i bakhuvudet så riktade jag mig främst in på att prova Pinot Noir. Från Nya Zeeland finns det mycket bra vin och under månaden kan du följa Sofia som skriver om sin rundresa där och vilka Pinot Noir viner hon har mött på plats. Jag har valt ut det vinhus som imponerade mest på mig under mässan, nämligen ARA winery. Efter mässan så tog jag kontakt med deras vinmakare Jeff per mail för […]

Champagne till alla hjärtans dag

| 9 February 20:47
CM1_Laurent Perrier_VSR_8365

Av druvorna chardonnay, pinot noir och pinot meunier som vuxit i en idealisk krithaltig jord framställer vinmakarna i Champagne-distriktet först syrliga stilla viner. Sedan, med en andra jäsning på flaska, förvandlas detta till buteljer med magiskt innehåll. Eftersom alla hjärtans dag firas nu på lördag och med tanke på temat här på Dinvinguide.se så tänkte jag här tipsa om några Pinot Noir-baserade champagner som passar väldigt bra till denna romantiska högtid. André Clouet Grande Réserve SB# 7686, Pris 271:- (100% Pinot Noir sk. blanc de noir) Ett torrt vin som uppvisar friska toner av äpplen, mogen citrus samt brödighet. I avslutet som […]

Cap Classique – Sydafrikas mousserande vin

| 18 January 07:20
Bubbel korkar

Det nya trend-bubblet från Sydafrika. Svenska folket har under många år njutit av mousserande vin i mängder från områden som inte är champagne. Givetvis älskar svenskarna sin champagne och köper mycket av denna den ädlaste drycken av alla mousserande viner. Men vi har samtidigt en fadäs för mousserande vin från andra delar av världen tex cava, spumante, prosecco m.fl Nu äntligen, har det satsats ordentligt på varumärket Cap Classique vilket beskriver mousserande vin från Sydafrika, vindistriktet runt Kap staden och som görs enligt champagnemetoden. Méthode Cap Classique innebär att man precis som champagnemetoden låter bubblorna uppkomma genom en andra fermentering på flaska. […]

Cava är svenskarnas ny-gamla favoritbubbel

| 10 January 04:21
Cava med Fredrik Schelin

Cava har rönt stora framgångar med den svenska publiken på senare tid. Jag har länge varit kritisk till det smala utbudet av andra mousserande viner utöver champagne på systembolaget. Det finns givetvis ett digert utbud i den lägre prisnivån, problemet  är att det sällan kommer in några produkter som håller lite högre pris och kvalitetsnivå. Missförstå mig rätt visst finns det billigare cava som håller en bra kvalitet, några som jag tipsar om nedan. Men jag som har varit i Katalonien och rest runt bland vinmakarna har upplevt att det finns så mycket mer och bättre kvalitets-cava som jag saknar […]

Nyårsfesten – Varför inte avsluta året på bästa sätt i goda vänners lag tillsammans med en fantastisk måltid.

| 27 December 18:01
CameraOne_Champagne008

Jag tänker mig att för de flesta är nyårsafton en speciell kväll fylld av förväntan. Här avslutar vi årets alla upplevelser och blickar framåt inför nästa år, kanske med vissa löften och förhoppningar. Varför inte avsluta året på bästa sätt i goda vänners lag tillsammans med en fantastisk måltid. Det vanligaste misstaget dryckesmässigt de flesta gör är att man börjar kvällen med ett enklare mousserande vin för att sedan avsluta med en dyr champagne på tolvslaget extra kyld. Och munnen är fylld av smaker efter en lång middag med flera rätter och olika viner. Gör tvärtom istället börja kvällen med […]

Champagne bäst i test 2014

| 16 December 05:01
Foto 2

Som uppföljare till tidigare år har jag även i år skrivit ihop min lista på de champagner man inte bör missa inför julbordet eller nyårsfirandet. Det som är viktigt att tänka på om man nu vill åt de bästa vinerna är att inte vara ute i sista minuten, utan att använda sig av det fina med beställningssortimentet. Det kan ta upp emot 8 dagar att få hem sitt beställda vin till sin butik, så beställ redan nu det du vill inmundiga till helgerna. Och beställ gärna flera buteljer för vem vet om någon butelj är korkdeffekt så sitter man inte […]

Krug – Kungen av Champagne

| 13 December 06:48
Skärmavbild 2013-11-27 kl. 13.46.13

Det finns champagne, och sedan finns det Krug. Det är så man säger på vinhuset och jag kan inte annat än instämma. Vid ett besök hos Krug kläckte en kollega uttrycket ”Perfektion in Absurdum” och ett par kända matprofiler konstaterade, efter att jag bjudit på Krug Vintage: ”Fredrik, du har Krugifierat oss”. Så starkt är intrycket av detta fantastiska, nästintill löjligt perfekta vin. 2013 förlorade branschen vinmakaren och ikonen Henri Krug. En passionerad och uppskattad visionär som bar på den unika legenden om Krug champagne och som anammade Krug’s filosofi hela sin livstid. Den 7 mars 2013 miste champagnevärlden en […]

Wine & Culinary International Forum II Barcelona 2014

| 11 December 04:50
DSC_0069

Wine & Culinary International Forum II Barcelona 2014, Dinvinguide.se var på plats. Familjen Torres bjöd in till en mycket givande dag späckad med nya upplevelser. Det var ett mycket inspirerande forum med fokus på mat & dryck i kombination ifrån vanlig vinmatchning till molekylära tankar. På plats var internationella välkända föreläsare, journalister, sommelierer och kockar. Programmets innehåll har tagits fram av en komité bestående av bla Francois Chartier, Victor de la Serna, Nick Lander samt Josep Roca. Bland de deltagande föreläsarna kunde man hitta namn som: Gérard Basset världskänd prisbelönt sommelier Josep Roca chefs sommelier och en av bröderna bakom […]

Champagne Palmer – Den mest prisvärda årgångschampagnen

| 24 November 07:24
CameraOne_Champagne008

Sju druvodlande kollegor bestämde sig för att bilda kooperativet Producteurs des Grands Crus de Champagne i Avize 1947. Under ledning av Henri Foureur och Jean Quendardel utvecklades kooperativet och flyttade 1959 från Avize till centrum av Reims. Genom förvärv av champagnehuset H Goulet och tre angränsande egendomar fick man då även tillgång till stora underjordiska källare och grottor där man idag lagrar sina viner. 1967 bytte man namn till Societé Coopérative de Productuers des Grands Terroirs de la Champagne – känt som Palmer & Co. Idag ingår fler hundra odlare i kooperativet och tillsammans äger man över 400 ha vinodlingar. […]