Redaktionen

Cap Classique – Sydafrikas mousserande vin

| 18 January 07:20
Bubbel korkar

Det nya trend-bubblet från Sydafrika. Svenska folket har under många år njutit av mousserande vin i mängder från områden som inte är champagne. Givetvis älskar svenskarna sin champagne och köper mycket av denna den ädlaste drycken av alla mousserande viner. Men vi har samtidigt en fadäs för mousserande vin från andra delar av världen tex cava, spumante, prosecco m.fl Nu äntligen, har det satsats ordentligt på varumärket Cap Classique vilket beskriver mousserande vin från Sydafrika, vindistriktet runt Kap staden och som görs enligt champagnemetoden. Méthode Cap Classique innebär att man precis som champagnemetoden låter bubblorna uppkomma genom en andra fermentering på flaska. […]

Cava är svenskarnas ny-gamla favoritbubbel

| 10 January 04:21
Cava med Fredrik Schelin

Cava har rönt stora framgångar med den svenska publiken på senare tid. Jag har länge varit kritisk till det smala utbudet av andra mousserande viner utöver champagne på systembolaget. Det finns givetvis ett digert utbud i den lägre prisnivån, problemet  är att det sällan kommer in några produkter som håller lite högre pris och kvalitetsnivå. Missförstå mig rätt visst finns det billigare cava som håller en bra kvalitet, några som jag tipsar om nedan. Men jag som har varit i Katalonien och rest runt bland vinmakarna har upplevt att det finns så mycket mer och bättre kvalitets-cava som jag saknar […]

Nyårsfesten – Varför inte avsluta året på bästa sätt i goda vänners lag tillsammans med en fantastisk måltid.

| 27 December 18:01
CameraOne_Champagne008

Jag tänker mig att för de flesta är nyårsafton en speciell kväll fylld av förväntan. Här avslutar vi årets alla upplevelser och blickar framåt inför nästa år, kanske med vissa löften och förhoppningar. Varför inte avsluta året på bästa sätt i goda vänners lag tillsammans med en fantastisk måltid. Det vanligaste misstaget dryckesmässigt de flesta gör är att man börjar kvällen med ett enklare mousserande vin för att sedan avsluta med en dyr champagne på tolvslaget extra kyld. Och munnen är fylld av smaker efter en lång middag med flera rätter och olika viner. Gör tvärtom istället börja kvällen med […]

Champagne bäst i test 2014

| 16 December 05:01
Foto 2

Som uppföljare till tidigare år har jag även i år skrivit ihop min lista på de champagner man inte bör missa inför julbordet eller nyårsfirandet. Det som är viktigt att tänka på om man nu vill åt de bästa vinerna är att inte vara ute i sista minuten, utan att använda sig av det fina med beställningssortimentet. Det kan ta upp emot 8 dagar att få hem sitt beställda vin till sin butik, så beställ redan nu det du vill inmundiga till helgerna. Och beställ gärna flera buteljer för vem vet om någon butelj är korkdeffekt så sitter man inte […]

Krug – Kungen av Champagne

| 13 December 06:48
Skärmavbild 2013-11-27 kl. 13.46.13

Det finns champagne, och sedan finns det Krug. Det är så man säger på vinhuset och jag kan inte annat än instämma. Vid ett besök hos Krug kläckte en kollega uttrycket ”Perfektion in Absurdum” och ett par kända matprofiler konstaterade, efter att jag bjudit på Krug Vintage: ”Fredrik, du har Krugifierat oss”. Så starkt är intrycket av detta fantastiska, nästintill löjligt perfekta vin. 2013 förlorade branschen vinmakaren och ikonen Henri Krug. En passionerad och uppskattad visionär som bar på den unika legenden om Krug champagne och som anammade Krug’s filosofi hela sin livstid. Den 7 mars 2013 miste champagnevärlden en […]

Wine & Culinary International Forum II Barcelona 2014

| 11 December 04:50
DSC_0069

Wine & Culinary International Forum II Barcelona 2014, Dinvinguide.se var på plats. Familjen Torres bjöd in till en mycket givande dag späckad med nya upplevelser. Det var ett mycket inspirerande forum med fokus på mat & dryck i kombination ifrån vanlig vinmatchning till molekylära tankar. På plats var internationella välkända föreläsare, journalister, sommelierer och kockar. Programmets innehåll har tagits fram av en komité bestående av bla Francois Chartier, Victor de la Serna, Nick Lander samt Josep Roca. Bland de deltagande föreläsarna kunde man hitta namn som: Gérard Basset världskänd prisbelönt sommelier Josep Roca chefs sommelier och en av bröderna bakom […]

Champagne Palmer – Den mest prisvärda årgångschampagnen

| 24 November 07:24
CameraOne_Champagne008

Sju druvodlande kollegor bestämde sig för att bilda kooperativet Producteurs des Grands Crus de Champagne i Avize 1947. Under ledning av Henri Foureur och Jean Quendardel utvecklades kooperativet och flyttade 1959 från Avize till centrum av Reims. Genom förvärv av champagnehuset H Goulet och tre angränsande egendomar fick man då även tillgång till stora underjordiska källare och grottor där man idag lagrar sina viner. 1967 bytte man namn till Societé Coopérative de Productuers des Grands Terroirs de la Champagne – känt som Palmer & Co. Idag ingår fler hundra odlare i kooperativet och tillsammans äger man över 400 ha vinodlingar. […]

Champagne Bollinger – ett av de sista riktiga familjeägda husen i Champagne.

| 19 October 19:11
CMR1RB_Champagne2010_320

Alla har väl sett en James Bond film och önskat att man fick tillhöra det fartfyllda lyxiga livet för en dag med vackra kvinnor, lyxiga bilar och god champagne! Agent 007 unnar sig endast det bästa i livet och dit hör definitivt champagne Bollinger. Tidigare valde Bond alltid Dom Perignon men man ansåg att det var en alldeles för amerikanskt inriktad champagne och gick senare över till Bollinger som anses  ha en stark anknytning till den Brittiska marknaden. Det var trots allt britterna som med sina krav styrde champagnen från den söta stilen, som härskade världen över, mot den torra stilen […]

Champagne Gosset – Huset – Historien – Traditionen

| 14 October 12:14
Champagne Gosset

En traditionell kunskap sedan 1584 skriver Gosset på sin hemsida. Och det stämmer, Champagne Gosset är det äldsta vinhuset i Champagne. I över fyra århundraden, har familjen Gosset fört över sitt kunnande från generation till generation Året 1584 skapade Pierre Gosset, rådman i Aÿ och vinodlare, stilla viner mestadels röda, med druvor som han skördade från sina egna vinstockar. På den tiden var det två viner som tävlade mot varandra och som ansågs vara de riktiga kungarna av vin i Frankrike. Dels vin från byn Aÿ i champagne samt från bourgogne-distriktet längre söderut närmare bestämt i området Beaune. Båda områdena […]

Dom Perignon ska drickas gammal!

| 14 October 03:38
Champagne Dom Perignon

Text: Fredrik Schelin Foto: Raphael Cameron Dom Perignon skall avnjutas som en äldre gentleman! Låt mig  utröna vad jag menar genom att berätta om en provning jag nyligen bevistade. Richard Geoffroy, Chef de Cave en underbar människa tog emot oss, mig själv, några journalistkollegor och fyra vinmakare från Kalifornien. Vi hade möjligheten att prova igenom en massa olika äldre årgångar och vad jag konstaterade är att Dompa ska serveras gammal. Visst det kan låta som vinsnobberi, men så avrundad och balanserad som dompan blir efter lång lagring går inte att jämföra med den unga lite spretiga champagnen som serveras världen […]