Redaktionen

Dom Perignon ska drickas gammal!

| 17 April 03:38
Champagne Dom Perignon

Text: Fredrik Schelin Foto: Raphael Cameron Dom Perignon skall avnjutas som en äldre gentleman! Låt mig  utröna vad jag menar genom att berätta om en provning jag nyligen bevistade. Richard Geoffroy, Chef de Cave en underbar människa tog emot oss, mig själv, några journalistkollegor och fyra vinmakare från Kalifornien. Vi hade möjligheten att prova igenom en massa olika äldre årgångar och vad jag konstaterade är att Dompa ska serveras gammal. Visst det kan låta som vinsnobberi, men så avrundad och balanserad som dompan blir efter lång lagring går inte att jämföra med den unga lite spretiga champagnen som serveras världen […]

Bistron i Höllviken ett restaurangbesök man inte vill missa

| 13 April 10:55
IMG_5122

Jag och min familj besöker så ofta vi kan Höllviken i Skåne, inte bara för att landskapet bjuder på en fantastisk upplevelse. Utan framför allt för att några av våra bästa vänner flyttade hit för några år sedan. Vid besöken här har vi frekvent besökt Köpenhamn och Malmö med respektive stads utbud av restauranger. Denna gång besökte vi en i Höllviken lokal restaurang, nämligen Bistron. Bistron drivs av krögarparet Kenneth Holm och hans fru Ludwine Cafmeyer, båda är erfarna restaurangmänniskor sedan 40 år tillbaka. De har jobbat och drivit krogar runt om i världen med omnämnande i bl.a Guide Michelin. Här […]

Rosévin vad är det?

| 4 April 08:04
bild

Våren är här och då är det äntligen dags för rosévinerna att fylla uteserveringarna och trädgårdarna runt om i landet. Vi på Dinvinguide.se har tagit oss an att prova igenom de roséviner som marknaden erbjuder i år. Men först tänkte jag reda ut begreppet rosévin. Först och främst så får man inte producera ett rosévin genom att blenda vitt och rött vin, denna metod är endast godkänd i distriktet Champagne (metoden kallas Taché) Det förekommer i vissa Tyska distrikt att man blendar gröna och röda druvor som får jäsa ihop, då får man inte heller kalla det rosé, det kallas då istället rotling. De […]

Ornellaia 2011 ny årgång och åter igen en super tuscan

| 29 March 21:59
DSC02848

På min resa nyligen igenom Toscana var ett av besöken nästan obligatoriskt, nämligen Bolgheri och det kända vinhuset Ornellaia. Här möts man av en helt annorlunda känsla än i det klassiska Toscana, här är det väldigt tydligt att det finns en kraft av ekonomiska resurser. Det är väldigt välputsat, allt sitter perfekt, allt ifrån vinodlingar och struktur till designen i huset. Men det är elegant, välordnat och väldigt sobert, så man känner sig verkligen välkommen. Efter vår rundvandring bland vinrankor på olika växtplatser får vi en kort rundtur även i huset innan vi möts av Leonardo Raspini för en provning. […]

Polen det prisvärda alternativet

| 24 March 07:16
Skärmavbild 2014-03-23 kl. 15.05.42

Första gången jag var i Polen var när jag och en kompis bilade igenom hela östblocket. Vi hamnade i Warszawa och avnjöt den härliga gamla staden fylld med historia, bra restauranger och trevligt bemötande. Det som redan då gjorde ett stort intryck var att vilken restaurang man än gick in på så var det löjligt billigt. Det var som att man inte kunde göra av med pengar, och ärligt talat hur ofta har man den känslan efter att ha varit en hel kväll på restaurang och beställt allt man önskar? Något år senare så tog jag med familjen till Warszawa, vi […]

Stena Line vägen till mat och dryckesupplevelsen

| 18 March 15:13
Stena Line

I vår artikelserie om vinresande och som uppföljning till Viking Line artikeln så blev vi nyfikna på att även besöka och resa med Stena Line. Under våren kommer vi fortsätta att undersöka olika resor med fokus på upplevelse samt inköp av dryck och eller resor till vindistrikt. Vi inväntar exempelvis sparrispremiären innan vi åker till rieslingens land Tyskland med Stena Line, vi kommer även besöka Viking Line´s nya fartyg Grace, samt kika in på Silja Line och vad de erbjuder. Efter det kommer vi berätta mer om olika vinresor som erbjuds och hur man kan ta sig runt på egen […]

Viking Line kryssning för vin-nörden

| 11 March 13:05
VS_Viking Cinderella_VSR_5776

För några år sedan bjöd Raphael in till en vin-klubbskväll för mig och några stammisar i Stockholmwineclub.se, att resa med Viking Line på en vinprovningsresa. Detta var fantastiskt trevligt uppstyrt med en provning utförd av Michel Jamais, påföljande vin-middag i a la carte restaurangen med matchade viner, bra utbud i vinbaren samt en liten minimässa dagen efter. På minimässan kunde man inköpa viner till specialpris, temat var Italienska viner. Det var här jag insåg att Viking Line var något på spåren. Jag ville ta upp tråden, kan det vara så att vin-nerdar reser med Viking Line och klarar man av […]

Buy wine och Anteprima Toscana 2014

| 9 March 10:24
Silvia och Filippo

Buy wine och Anteprima 2014 Buy wine mässan 2014 är den första mässan där mötet mellan internationella köpare och den toskanska vinproduktionen äger rum, samtidigt som man har samlat toskanas alla conzortio´s på samma plats. Mässan gisk av stapeln i den prestigefyllda Fortezza da Basso, centrala Florens , Toscana. Jag fick chansen att prata en stund med Silvia Burzagli , vice direktör för Toscana Promozione. Silvia berättar att det har varit massor av arbete för att sätta ihop denna mässa och att få alla conzortio´s att ställa ut på samma plats. Det var första gången som alla Toskanas conzortio ställer […]

Carmignano DOCG

| 4 March 05:02
DSC02992

Efter att ha rest runt i Toscanas mer okända vinområden kom vi äntligen fram till det som var för mig det bästa besöket under resan. Inte bara för att producenterna håller en för området mycket traditionell stil av vinproduktion, de lyckas också hålla nere alkoholnivån i sina viner som gör att de visas från sin bästa sida . Majoriteten av sangiovese gör att vinerna är eleganta och unika, man märker inte av inblandningen av de internationella druvorna som man gör i andra områden. Det är sangiovesen som talar sitt tydliga språk här. Vi hade också chansen att prova några riktigt […]

Nyhet på öl-hyllan 1:a Mars

| 24 February 19:37
Mattias Dahlgren och Jessica Heidrich vid lanseringen av deras gemensamma nr 1

Det är ingen hemlighet att jag gillar St:Eriks öl, de passar mig i smaken och nu kommer ytterligare ett perfekt exempel. S:t Eriks Centennial som utöver den aromatiska humlen är bryggt på Pilsner och Cararedmalt samt lite rostat korn. Det är en något kraftigare maltbas än vad bryggaren Jessica Heidrich vanligtvis använder till sina amerikanska öl. “Jag är verkligen ett humleälskande ”Hop Head” och jag har länge velat brygga en hyllning till Centennial. Det är en förstklassig humlesort som funnits med i över trettio år av en anledning. Tyvärr får Centennial alldeles för lite uppmärksamhet då den ofta hamnar i skuggan bakom sin […]