Redaktionen

Menu Signature på Silja Line – Östersjöns bästa restaurangupplevelse

| 14 July 11:17
Silja Line 2014

Menu Signature heter den utan tvekan bästa avsmakningsmenyn jag har avnjutit på östersjön. Vi befinner oss ombord på Silja Line´s fartyg Serenade, detta i vår artikelserie om hur konsumenterna ändrar sitt beteende gällande resa, upplevelser och inköp av vin. Och detta fartyg imponerar stort både vad gäller restaurangupplevelse och shoppingutbud. Vi har tidigare besökt både Stena line och Viking line´s fartyg. Läs våra andra artiklar här: -Viking Line kryssning för vin-nörden -Stena Line vägen till mat och dryckes upplevelsen -Polen det prisvärda alternativet -Grace tar Viking Line in i framtiden Menu Signature – By Bonterra Man tar in olika teman […]

Capezzana en del av Toskanas gömda skatt – CARMIGNANO DOCG

| 29 June 10:13
DSC02992

Cappenzana Platsen med årgångarna Vinprovningsmuggar som har hittats i etruskiska gravar daterade till 1000 f.Kr. visar att vinstockar har odlats i Carmignano sedan före romartiden. I ett pergament över ett hyreskontrakt som finns bevarat i Florens statsarkiv, daterat år 804, avslöjas det att vinrankor och oliver odlades vid Capezzana för produktion av olja och vin så tidigt som för 1200 år sedan. Så skrev jag i en tidigare artikel om Cappezana beläget i Carmignano DOCG Toskana. Vi hade under resan med Circle of Wine Writers tidigare i våras ett fantastiskt besök på Cappezana följt av en otrolig provning där vi […]

Sicilia En Primeur – Det bästa från Sicilien – Dinvinguide.se var på plats

| 25 June 10:42
Sicilia en Primeur 2014 by DinVinguide.se

Sicilia en Primeur, grundades 2004, ett årligt evenemang som syftar till att främja och presentera de senaste årgångarna och viner som redan finns på marknaden från de vingårdar som tillhör Assovini Sicilia för den italienska och internationella pressen. Sicilia En Primeur 2014 Den 11: e upplagan av den numera klassiska Sicilia en Primeur var placerad till de de Eoliska öarna, och mer exakt ön Vulcano. Här var det 40 deltagande sicilianska vinproducenter på plats tillsammans med en utvald grupp av över 70 journalister från världens alla hörn. Dinvinguide.se var på plats. Eventet ägde rum på Therasia Resort, Vulcano, Aeolian Islands  Vi […]

Penfolds 170 år – Chefsvinmakare Peter Gago på Ett Hem – Dinvinguide.se var på plats

| 17 June 07:36
Penfolds 2014

Historien om detta vinhus börjar med att en engelsk lärare för 170 år sedan tog med sig lite vinrankor från södra frankrike när han flyttade till södra delarna av australien där man har 340 soldagar per år. Dr. Christopher Rawson Penfold föddes 1811 som den yngste av 11 barn. Han studerade medicin och tog examen vid St Bartholomew’s Hospital, London år 1838. Precis som många av dåtidens läkare, hade Doktor Penfold en stark tro på vinets medicinska egenskaper. Innan han lämnade England hade han kommit över vinrankor från södra Frankrike. Dessa planterades runt det lilla stenhus som han byggde 1845 vid […]

Ornellaia Gold label – provning med middag och Vendemmia d’Artista

| 7 June 16:37
DVG_Ornellaia@WedholmsVSR_4555

I samband med lanseringen av Ornellaias nya årgångar blev jag och några skribenter till bjudna på middag och provning  Värdar för kvällen var Takis Soldatos från Carovin och Tim Banks från Ornellaia. Ornellaia 2011 Ornellaia lanseras i år med vart sjätte flaska prydd av en guldetikett, dvs en guld-flaska i varje hel låda. Detta har redan skapat spekulationer om huruvida dessa kommer uppbringa något form av samlarvärde. Vinet visar härlig mörk frukt med inslag av körsbär, plommon, fikon, örtighet, välintegrerade fat samt fyllig kakao i avslutet. Vinet har en balanserad syra och lång eftersmak som fyller paletten med allt vad […]

CHAMPAGNE MOËT & CHANDON SLÄPPER NYA GRAND VINTAGE 2006 – DINVINGUIDE.SE VAR PÅ PLATS

| 3 June 11:20
DVG_MO”T in CopenhagenVSR_3726

Champagne Moët & Chandon bjöd några utvalda att åka till Köpenhamn för att presentera sitt släpp av Grand Vintage 2006. Vi landade en förmiddag i vår härliga grannstad som är så härligt kontinental, där bjöds vi på en rundtur med de klassiska turistmålen som Köpenhamn bjuder på. Efter rundturen ankom vi till Odd Fellow´s gamla historiska byggnad i centrala delarna av stan, byggnaden känns nästan som att vi är på ett av de klassiska champagne-slotten. Här bjuds det på ett glas uppfriskande Moët Imperial innan vi bjuds upp till övervåningen och start på lunchen, eller upplevelsen som det visar sig. Vi […]

Krug – Kungen av champagne har släppt ny årgång Dinvinguide.se var där

| 28 May 09:06
Champagne Krug @ Ett Hem 2014

Nyligen var Eric Lebel Chef de Cave på besök i Stockholm. Dinvinguide.se hade chansen att träffa honom över en intim provning på Ett Hem och prova det nya säppet av årgångs Krug. Vi välkomnades in på Ett Hem i Stockholm, som är ett exklusivt boutiquehotell för ett möte med Eric och hans nya årgångar. Ett Hem är verkligen vad det heter, mysigt och hemtrevligt med en lyxig känsla. Vi slår oss ner i deras orangeri för en provning, och som alltid ställer vi paletten med ett glas Krug Grande Cuvée. Krug Grande Cuvée Ett torrt vin med en mängd olika smaker […]

Riesling den perfekta kombinationen med sparris – matchade med Johan “Matgeek” Hedbergs tips

| 17 May 16:45
Fredrik-Schelin-i-vingården-på-grand-cru-schlossberg

Eftersom vi har Riesling vecka i Stockholm denna veckan som också sammanfaller så lämpligt med att sparrisen väller ut i butikerna nu så har Johan “Matgeek” Hedberg skrivit ett fantastiskt inlägg om sparris som du hittar här. Min kommentar direkt efter jag läst Johans inlägg var att det enda som saknades var de bästa vinerna till sparris, självklart fick jag den tillbaka och härmed vill jag presentera mina bästa val av vin till sparris. Förts tänkte jag berätta om min bästa sparrisupplevelse någonsin, det var efter ett fantastiskt besök hos vinproducenten Domaine Weinbach i Kaysersberg, Alsace. Jag och Catherine Faller […]

Comtes de Champagne Rosé – historien om Taittinger

| 11 May 19:28
Chmpagne Tattinger

Tänk dig att du står i solen på en terrass och blickar ut över ett makalöst vackert landskap, himlen är klarblå och solen värmer i ansiktet. i din hand håller du ett glas fyllt med en gyllene lätt rosa dryck som porlar, du sippar på drycken och smaklökarna formligen jublar av de mjuka bubblorna. Ända upp i näsan möts du av den härligt lättsamma bärigheten som påminner om det där perfekta smultronstället du satt i när du var liten med munnen full av färska svenska solmogna smultron. sedan följs smaken av en generös frukt, mineralton och balanserad citrusfrukt. Vinet fortsätter […]

Tommy Myllymäki tävlingsmeny BOCUSE D’OR EUROPE 2014

| 8 May 18:22
Hyllningsbilden: Fredrik Eriksson, Tommy Myllymäki, Henrik Norström, Jonas Dahlbom, Albin Edberg.

JAAAAAAAAAAA! Grattis Tommy och Sverige till första platsen i BOCUSE D’OR EUROPE 2014GULD till SVERIGE!Silver till Danmark Brons till Norge Foto: Jonas Borg Länder som går vidare till VM i Lyon, Bocuse d´Or 2015 1. Sverige 2.Damark 3. Norge 4. Frankrike 5.Finland 6. England 7. Island 8. Estland 9. Ungern 10. Tyskland 11. Holland 12. Schweiz Tommy Myllymäki tävlingsmeny Fiskmenyn: Sej med havssmaker, brynt smör och pepparrot – Mildrökt färserad sej med champinjoner och krispigt fjäll Emulsion med brynt smör och ättika Sallad med blåmussla, vit sparris, broccoli och havsblad Ostron i variation med syrad gurka och alger tempererad tartar pocherat […]