Redaktionen
Vin

Masi har vunnit Gyllene glaset

| 11 November 13:05
Gyllene Glaset 2012

MASI från Valpolicella i Italien har tilldelats Gyllene Glaset* 2012. Juryns motivering lyder: ”Masis viner bär karaktär av omsorg om detaljer och kvalitet, och den stolthet över sitt ursprung som får Masi att utveckla och skydda områdets viner i en tid då det är lätt att vara mindre nogräknad.” Priset mottogs 8 november vid en ceremoni på Avec Pontus Vinbar av Masis grand old man Sandro Boscaini, även kallad Mr Amarone, På frågan hur det känns att ha fått Gyllene Glaset svarar Sandro med ett brett leende: ”Jag är otroligt glad och hedrad över att Masi har fått det här […]

Kockarnas krog

| 10 November 11:11
Kockarnas krog

Kockarnas Krog på matmässan Mitt kök, som går på Stockholmsmässan den 8-11 november. Här komponerar sju av Sveriges bästa kockar en meny på årets tema ”minnenas mat”. – Idén föddes då jag och Fredrik Eriksson reflekterade över hur svårt det kunde vara att äta riktigt gott under mässor runt om i världen, och det ville vi ändra på. Mitt kök är ju en mässa med stort fokus på mat och råvaror. Att samla ett gäng av de bästa kockarna och skapa menyer tillsammans satte verkligen maten i centrum och krogen blev genast en stor succé. Nu, när projektet är inne […]

Den perfekta chokladmoussen

| 7 November 18:03
Chokladmousse

Jag fick en fråga av Agneta som varit på min vinklubb Stockholm Wine Club´s  provning av vin och choklad. Hej Fredrik! Jag var på vin och chokladprovning hos er den 24/9 och fick då smaka på en underbar chokladmousse (förutom allt annat gott) och jag frågade då efter receptet. Jag blev då hänvisad att maila frågan till er. Nu ska jag ha middag på lördag och kom då på den här underbara efterrätten. Jag undrar därför om jag skulle kunna få det receptet? Tack på förhand, Agneta.   Hej Agneta, vad roligt att ni gillade moussen jag har faktiskt fått […]

Årets krog 2012

| 6 November 21:26
Restauranggalan 2012

Igår var jag och min fotograf Raphael på restauranggalan tillsammans med 450 andra branschmänniskor för utnämning av bla årets krog(se hela listan nedan) Mikael Tornving var konferencier och sköte det med bravur, vilken stämning som byggdes upp. Vi serverades till fördrink 12-årig whisky och porter detta tillsammans med mängder av ostron, vilken härlig start på en bra kväll. Väl till bords så serverades vi alsacevin från Gustave Lorentz Riesling Reserve magnum 2010, ett fruktigt och friskt vin med härliga tropiska frukter. Middagen presenterades av Håkan Thörnström på Thörnströms kök. -Bakad havskräfta med kryddgrönt, dill och fänkålsflarn samt persiljerotscreme. Vinet till såklart rieslingen. -Timjansstekt ryggbiff(striploin) rödvinskokt […]

Champagne bäst i test 2014 – Champagne till nyår och till julbordet

| 16 December 05:01
Foto 2

Som uppföljare till tidigare år har jag även i år skrivit ihop min lista på de champagner man inte bör missa inför julbordet eller nyårsfirandet. Det som är viktigt att tänka på om man nu vill åt de bästa vinerna är att inte vara ute i sista minuten, utan att använda sig av det fina med beställningssortimentet. Det kan ta upp emot 8 dagar att få hem sitt beställda vin till sin butik, så beställ redan nu det du vill inmundiga till helgerna. Och beställ gärna flera buteljer för vem vet om någon butelj är korkdeffekt så sitter man inte […]

Krug – Kungen av Champagne

| 13 December 06:48
Skärmavbild 2013-11-27 kl. 13.46.13

Det finns champagne, och sedan finns det Krug. Det är så man säger på vinhuset och jag kan inte annat än instämma. Vid ett besök hos Krug kläckte en kollega uttrycket ”Perfektion in Absurdum” och ett par kända matprofiler konstaterade, efter att jag bjudit på Krug Vintage: ”Fredrik, du har Krugifierat oss”. Så starkt är intrycket av detta fantastiska, nästintill löjligt perfekta vin. 2013 förlorade branschen vinmakaren och ikonen Henri Krug. En passionerad och uppskattad visionär som bar på den unika legenden om Krug champagne och som anammade Krug’s filosofi hela sin livstid. Den 7 mars 2013 miste champagnevärlden en […]

Wine & Culinary International Forum II Barcelona 2014

| 11 December 04:50
DSC_0069

Wine & Culinary International Forum II Barcelona 2014, Dinvinguide.se var på plats. Familjen Torres bjöd in till en mycket givande dag späckad med nya upplevelser. Det var ett mycket inspirerande forum med fokus på mat & dryck i kombination ifrån vanlig vinmatchning till molekylära tankar. På plats var internationella välkända föreläsare, journalister, sommelierer och kockar. Programmets innehåll har tagits fram av en komité bestående av bla Francois Chartier, Victor de la Serna, Nick Lander samt Josep Roca. Bland de deltagande föreläsarna kunde man hitta namn som: Gérard Basset världskänd prisbelönt sommelier Josep Roca chefs sommelier och en av bröderna bakom […]

Champagne Palmer – Den mest prisvärda årgångschampagnen

| 24 November 07:24
CameraOne_Champagne008

Sju druvodlande kollegor bestämde sig för att bilda kooperativet Producteurs des Grands Crus de Champagne i Avize 1947. Under ledning av Henri Foureur och Jean Quendardel utvecklades kooperativet och flyttade 1959 från Avize till centrum av Reims. Genom förvärv av champagnehuset H Goulet och tre angränsande egendomar fick man då även tillgång till stora underjordiska källare och grottor där man idag lagrar sina viner. 1967 bytte man namn till Societé Coopérative de Productuers des Grands Terroirs de la Champagne – känt som Palmer & Co. Idag ingår fler hundra odlare i kooperativet och tillsammans äger man över 400 ha vinodlingar. […]

Champagne Bollinger – ett av de sista riktiga familjeägda husen i Champagne.

| 19 October 19:11
CMR1RB_Champagne2010_320

Alla har väl sett en James Bond film och önskat att man fick tillhöra det fartfyllda lyxiga livet för en dag med vackra kvinnor, lyxiga bilar och god champagne! Agent 007 unnar sig endast det bästa i livet och dit hör definitivt champagne Bollinger. Tidigare valde Bond alltid Dom Perignon men man ansåg att det var en alldeles för amerikanskt inriktad champagne och gick senare över till Bollinger som anses  ha en stark anknytning till den Brittiska marknaden. Det var trots allt britterna som med sina krav styrde champagnen från den söta stilen, som härskade världen över, mot den torra stilen […]

Champagne Gosset – Huset – Historien – Traditionen

| 14 October 12:14
Champagne Gosset

En traditionell kunskap sedan 1584 skriver Gosset på sin hemsida. Och det stämmer, Champagne Gosset är det äldsta vinhuset i Champagne. I över fyra århundraden, har familjen Gosset fört över sitt kunnande från generation till generation Året 1584 skapade Pierre Gosset, rådman i Aÿ och vinodlare, stilla viner mestadels röda, med druvor som han skördade från sina egna vinstockar. På den tiden var det två viner som tävlade mot varandra och som ansågs vara de riktiga kungarna av vin i Frankrike. Dels vin från byn Aÿ i champagne samt från bourgogne-distriktet längre söderut närmare bestämt i området Beaune. Båda områdena […]

Dom Perignon ska drickas gammal!

| 14 October 03:38
Champagne Dom Perignon

Text: Fredrik Schelin Foto: Raphael Cameron Dom Perignon skall avnjutas som en äldre gentleman! Låt mig  utröna vad jag menar genom att berätta om en provning jag nyligen bevistade. Richard Geoffroy, Chef de Cave en underbar människa tog emot oss, mig själv, några journalistkollegor och fyra vinmakare från Kalifornien. Vi hade möjligheten att prova igenom en massa olika äldre årgångar och vad jag konstaterade är att Dompa ska serveras gammal. Visst det kan låta som vinsnobberi, men så avrundad och balanserad som dompan blir efter lång lagring går inte att jämföra med den unga lite spretiga champagnen som serveras världen […]

Tyska vinregionen Nahe – värt ett besök

| 28 September 08:59
VDP 2014

NAHE Juvelen i sydväst Mellan Rhen och Mosel ligger vindistriktet Nahe, som fått sitt namn efter den flod som korsar de skogsbeklädda Hunsrückbergen på sin väg till Bingen och Rhen. I det omväxlande bergslandskapet med spännande klippformationer bryts malm och ädelstenar. Lika omväxlande är vinkulturen i Nahe. Eleganta, pikanta Riesling-, väldoftande Rivaner- och kraftiga Sylvanerviner är klassiska i distriktet. På uppgång är vita och röda Pinotviner, t.ex. Grauburgunder, Weissburgunder och Spätburgunder, samt den röda druvan Dornfelder. Dinvinguide.se var på plats i Tyskland under VDP-provningen och jag och Raphael reste runt i området. Dagens första besök blir hos producenten Weingut Tesch […]

Weingut Künstler och deras fantastiska mousserande vin

| 16 September 06:13
VDP 2014

En film från vårt besök hos Weingut Künstler där Dinvinguide.se provar deras fantastiska sekt. Gunter Künstler Om producenten På varje flaska från Weingut Künstler står det ”seit 1648” – sedan 1648. Det är från det året som de äldsta skriftliga beläggen finns för att familjen Künstler ägnade sig åt vinodling i nuvarande södra Tjeckien. Efter andra världskriget blev den tysktalande befolkningen utkörd från detta område, och Franz Künstler gick till fots till Rheingau, där han så småningom fick arbete på en vingård. På 60-talet kunde han köpa en bit egen mark, och successivt byggde han upp en egen vinegendom. Sonen Gunter […]

Efterfrågad champagne- och vinmässa på Viking Line

| 29 August 06:42
VS_Viking Cinderella_VSR_5633

I september anordnar Viking Line en champagne- och vinmässa ombord på kryssningsfartyget Viking Cinderella. Under mässan kommer världsledande vinhus, däribland Moët Hennessy, Bottega och Veuve Clicquot erbjuda provsmakningar av flertalet viner som inte går att finna i Systembolagets sortiment. Försäljningen av vin och champagne ombord på Viking Lines fartyg har ökat konstant de senaste åren. Bara under fjolårets sommarmånader sålde Viking Line totalt 240 000 liter mousserande vin. För att möta intresset bland vinintresserade resenärer anordnar nu Viking Line Österjöns första champagne- och vinmässa, som går av stapeln den 11 september och 12 september. Kryssningarna erbjuder vin- och champagneprovningar och […]