Redaktionen
Vin

Masi har vunnit Gyllene glaset

| 11 November 13:05
Gyllene Glaset 2012

MASI från Valpolicella i Italien har tilldelats Gyllene Glaset* 2012. Juryns motivering lyder: ”Masis viner bär karaktär av omsorg om detaljer och kvalitet, och den stolthet över sitt ursprung som får Masi att utveckla och skydda områdets viner i en tid då det är lätt att vara mindre nogräknad.” Priset mottogs 8 november vid en ceremoni på Avec Pontus Vinbar av Masis grand old man Sandro Boscaini, även kallad Mr Amarone, På frågan hur det känns att ha fått Gyllene Glaset svarar Sandro med ett brett leende: ”Jag är otroligt glad och hedrad över att Masi har fått det här […]

Kockarnas krog

| 10 November 11:11
Kockarnas krog

Kockarnas Krog på matmässan Mitt kök, som går på Stockholmsmässan den 8-11 november. Här komponerar sju av Sveriges bästa kockar en meny på årets tema ”minnenas mat”. – Idén föddes då jag och Fredrik Eriksson reflekterade över hur svårt det kunde vara att äta riktigt gott under mässor runt om i världen, och det ville vi ändra på. Mitt kök är ju en mässa med stort fokus på mat och råvaror. Att samla ett gäng av de bästa kockarna och skapa menyer tillsammans satte verkligen maten i centrum och krogen blev genast en stor succé. Nu, när projektet är inne […]

Den perfekta chokladmoussen

| 7 November 18:03
Chokladmousse

Jag fick en fråga av Agneta som varit på min vinklubb Stockholm Wine Club´s  provning av vin och choklad. Hej Fredrik! Jag var på vin och chokladprovning hos er den 24/9 och fick då smaka på en underbar chokladmousse (förutom allt annat gott) och jag frågade då efter receptet. Jag blev då hänvisad att maila frågan till er. Nu ska jag ha middag på lördag och kom då på den här underbara efterrätten. Jag undrar därför om jag skulle kunna få det receptet? Tack på förhand, Agneta.   Hej Agneta, vad roligt att ni gillade moussen jag har faktiskt fått […]

Årets krog 2012

| 6 November 21:26
Restauranggalan 2012

Igår var jag och min fotograf Raphael på restauranggalan tillsammans med 450 andra branschmänniskor för utnämning av bla årets krog(se hela listan nedan) Mikael Tornving var konferencier och sköte det med bravur, vilken stämning som byggdes upp. Vi serverades till fördrink 12-årig whisky och porter detta tillsammans med mängder av ostron, vilken härlig start på en bra kväll. Väl till bords så serverades vi alsacevin från Gustave Lorentz Riesling Reserve magnum 2010, ett fruktigt och friskt vin med härliga tropiska frukter. Middagen presenterades av Håkan Thörnström på Thörnströms kök. -Bakad havskräfta med kryddgrönt, dill och fänkålsflarn samt persiljerotscreme. Vinet till såklart rieslingen. -Timjansstekt ryggbiff(striploin) rödvinskokt […]

Efterfrågad champagne- och vinmässa på Viking Line

| 29 August 06:42
VS_Viking Cinderella_VSR_5633

I september anordnar Viking Line en champagne- och vinmässa ombord på kryssningsfartyget Viking Cinderella. Under mässan kommer världsledande vinhus, däribland Moët Hennessy, Bottega och Veuve Clicquot erbjuda provsmakningar av flertalet viner som inte går att finna i Systembolagets sortiment. Försäljningen av vin och champagne ombord på Viking Lines fartyg har ökat konstant de senaste åren. Bara under fjolårets sommarmånader sålde Viking Line totalt 240 000 liter mousserande vin. För att möta intresset bland vinintresserade resenärer anordnar nu Viking Line Österjöns första champagne- och vinmässa, som går av stapeln den 11 september och 12 september. Kryssningarna erbjuder vin- och champagneprovningar och […]

Det bästa av Tyskland Rheinhessen, Rheingau, Nahe, Mittelrhein & Mosel. Dinvinguide är på plats

| 26 August 04:20
DVG_Raphael Cameron_Terroir of Riesling 2014_VSR_6127

Jag och Raphael befinner oss på en rundresa i Tysklands vinland för att få en större förståelse av Riesling och dess terroir. Första dagen, Rheinhessen Rheinhessen i förbundslandet Rheinland-Pfalz är en trakt och Tysklands till ytan största vinregion som ligger på vänstra Rhenstranden. Det bor drygt 600.000 personer i Rheinhessen, på en yta av ca 1400 kvadratkilometer, med städerna Mainz i norr, Bingen am Rhein i nordväst och Worms i sydost. Totalt är 26 440 hektar planterade med vin Regionen är uppdelad i de tre distrikten (Bereiche) Bingen, Nierstein och Wonnegau. Rheinhessen ligger i en sval vinodlingszon, i maj 2008 valdes […]

Tenuta Regaleali – Ett av de bästa vingårdsbesöken på Sicilien

| 14 August 07:39
DSC03396

Ett av de bästa vingårdsbesöken under förra årets Circle of Wine Writers resa runt Sicilien var på Tasca´s Regaleali. När jag åter mötte vinmakaren Corrado på Sicilia en Primeur pratade vi om vingårdens närhet till Cefalu där jag skulle spendera sommarsemestern i år. Jag passade på att ställa frågan om vi kunde komma dit på besök under vår semester och det var inga problem vi var välkomna hela familjen att spendera en eftermiddag och natt hos dem. Vi ankom lagom till lunch, och efter att vi hade kastat in väskorna på det fantastiskt vackra rummet var det dags för aperitif […]

KRÄFTSKIVA, KOKA EGNA KRÄFTOR OCH VAD DRICKER MAN TILL?

| 12 August 06:54
St Eriks Pale Ale

Mina kollegor har skrivit om de bästa tillbehören och vinerna till kräftskivan som du hittar här i länkform, men jag tänkte komplettera med snaps samt öl nedan. Sedan bjuder jag även på ett eget kräftrecept. -VINTIPS INFÖR KRÄFTSKIVAN -TILLBEHÖR TILL KRÄFTSKIVAN – RÄKSALLAD! -KRÄFTSKIVAN ÄR ÖVER OCH DU STÅR MED EN MASSA SKAL SOM SKA KASTAS, ANVÄND DEM EN GÅNG TILL OCH KOKA EN UNDERBART GOD KRÄFTSOPPA. -DE BÄSTA VINERNA TILL KRÄFTKALASET FÖR 100-LAPPEN   Det man bör ta hänsyn till när man väljer dryck till kräftskivan är alla de spretiga tillbehören som gör det extremt svårt att hitta den […]

Bollinger – James Bond agent 007 – Mattias Larsson – Östermalmshallen

| 26 July 11:45
Bollinger dinvinguide.seSkärmavbild 2014-07-26 kl. 11.32.27

Middag a la James Bond En kväll i mars arrangerade Willy Ohlsson en fantastisk middag i sann James Bond anda, Dinvinguide.se var på plats I samarbete med Champagnehuset Bollinger satte man ihop en meny signerad “Fredagskocken” Mattias Larsson, känd kock, föreläsare, författare och inspiratör. Detta som var en kväll fylld av fantastiska upplevelser och säkert en ögonöppnare för många av gästerna i hallen. – Passar det att servera champagne rakt igenom en hel meny? en meny dessutom helt bestående utav kött från Willy Ohlsson. Willy Ohlsson’s världsberömda “Guldkött” I slutet av 70-talet fick Ulf Ljung som då var en av […]

Menu Signature på Silja Line – Östersjöns bästa restaurangupplevelse

| 14 July 11:17
Silja Line 2014

Menu Signature heter den utan tvekan bästa avsmakningsmenyn jag har avnjutit på östersjön. Vi befinner oss ombord på Silja Line´s fartyg Serenade, detta i vår artikelserie om hur konsumenterna ändrar sitt beteende gällande resa, upplevelser och inköp av vin. Och detta fartyg imponerar stort både vad gäller restaurangupplevelse och shoppingutbud. Vi har tidigare besökt både Stena line och Viking line´s fartyg. Läs våra andra artiklar här: -Viking Line kryssning för vin-nörden -Stena Line vägen till mat och dryckes upplevelsen -Polen det prisvärda alternativet -Grace tar Viking Line in i framtiden Menu Signature – By Bonterra Man tar in olika teman […]

Capezzana en del av Toskanas gömda skatt – CARMIGNANO DOCG

| 29 June 10:13
DSC02992

Cappenzana Platsen med årgångarna Vinprovningsmuggar som har hittats i etruskiska gravar daterade till 1000 f.Kr. visar att vinstockar har odlats i Carmignano sedan före romartiden. I ett pergament över ett hyreskontrakt som finns bevarat i Florens statsarkiv, daterat år 804, avslöjas det att vinrankor och oliver odlades vid Capezzana för produktion av olja och vin så tidigt som för 1200 år sedan. Så skrev jag i en tidigare artikel om Cappezana beläget i Carmignano DOCG Toskana. Vi hade under resan med Circle of Wine Writers tidigare i våras ett fantastiskt besök på Cappezana följt av en otrolig provning där vi […]

Sicilia En Primeur – Det bästa från Sicilien – Dinvinguide.se var på plats

| 25 June 10:42
Sicilia en Primeur 2014 by DinVinguide.se

Sicilia en Primeur, grundades 2004, ett årligt evenemang som syftar till att främja och presentera de senaste årgångarna och viner som redan finns på marknaden från de vingårdar som tillhör Assovini Sicilia för den italienska och internationella pressen. Sicilia En Primeur 2014 Den 11: e upplagan av den numera klassiska Sicilia en Primeur var placerad till de de Eoliska öarna, och mer exakt ön Vulcano. Här var det 40 deltagande sicilianska vinproducenter på plats tillsammans med en utvald grupp av över 70 journalister från världens alla hörn. Dinvinguide.se var på plats. Eventet ägde rum på Therasia Resort, Vulcano, Aeolian Islands  Vi […]

Penfolds 170 år – Chefsvinmakare Peter Gago på Ett Hem – Dinvinguide.se var på plats

| 17 June 07:36
Penfolds 2014

Historien om detta vinhus börjar med att en engelsk lärare för 170 år sedan tog med sig lite vinrankor från södra frankrike när han flyttade till södra delarna av australien där man har 340 soldagar per år. Dr. Christopher Rawson Penfold föddes 1811 som den yngste av 11 barn. Han studerade medicin och tog examen vid St Bartholomew’s Hospital, London år 1838. Precis som många av dåtidens läkare, hade Doktor Penfold en stark tro på vinets medicinska egenskaper. Innan han lämnade England hade han kommit över vinrankor från södra Frankrike. Dessa planterades runt det lilla stenhus som han byggde 1845 vid […]

Ornellaia Gold label – provning med middag och Vendemmia d’Artista

| 7 June 16:37
DVG_Ornellaia@WedholmsVSR_4555

I samband med lanseringen av Ornellaias nya årgångar blev jag och några skribenter till bjudna på middag och provning  Värdar för kvällen var Takis Soldatos från Carovin och Tim Banks från Ornellaia. Ornellaia 2011 Ornellaia lanseras i år med vart sjätte flaska prydd av en guldetikett, dvs en guld-flaska i varje hel låda. Detta har redan skapat spekulationer om huruvida dessa kommer uppbringa något form av samlarvärde. Vinet visar härlig mörk frukt med inslag av körsbär, plommon, fikon, örtighet, välintegrerade fat samt fyllig kakao i avslutet. Vinet har en balanserad syra och lång eftersmak som fyller paletten med allt vad […]